Υπόγειο

Αρχείο Παίχτηκε από 30/10/2017 έως 12/12/2017
στο Cartel
Διάρκεια: 80’ (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθέτης: Θάνος Περιστέρης
Κοστούμια: Δημήτρης Ορδουλίδης
Μουσική: Γ. Α
Ερμηνεύουν: Θοδωρής Τσουανάτος, Θάνος Περιστέρης

Περιγραφή

Το ψυχολογικό θρίλερ, με τίτλο «Υπόγειο» ανεβαίνει στον Τεχνοχώρο Cartel από τις 23 Οκτωβρίου 2017, σε σκηνοθεσία Θάνου Περιστέρη. Στους ρόλους των δύο μυστηριωδών ανδρών ο Θοδωρής Τσουανάτος και ο Θάνος Περιστέρης.Τη μετάφραση υπογράφει η Μαρία Χατζηεμμανουήλ.
Πρόκειται για ένα έργο που επιχειρεί μια κατάδυση στην άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής, με την υπογραφή του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ, τον πατέρα του σύγχρονου καταλανικού θεάτρου («Δυο γυναίκες χορεύουν» «Πώς να το πω»).

Περισσότερα

Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Στο «Υπόγειο», μια φαινομενικά τυχαία συνάντηση δύο ανδρών εξαιτίας ενός παρ’ ολίγον δυστυχήματος, εξελίσσεται αρχικά σε μια πολιτισμένη φιλική συζήτηση με θέμα την αγάπη και την αναζήτηση της απόλαυσης. Καταλήγει όμως στην εκ βαθέων εξομολόγηση του ενός, ο οποίος ψάχνει να βρει την εξαφανισμένη γυναίκα του προς τον άλλον, ο οποίος δηλώνει ψυχολόγος. Το «παιχνίδι» του θύτη και του θύματος, είτε διαδραματίζεται μπροστά στον θεατή, είτε περιγράφεται από τα δύο πρόσωπα του έργου (όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του έργου ανάγονται τελικά στο μοντέλο «θύτης-θύμα»), που οδηγεί σε μια κατάδυση στην άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής, σε μια επώδυνη κάθαρση.

Οι αναφορές στα βασανιστήρια απηχούν σαφώς τον πόλεμο του Ιράκ, τον συγγραφέα όμως απασχολεί κυρίως ένας άλλος πόλεμος. Αυτόν που έχει ως αντίπαλο… το τέρας που κρύβεται μέσα στον καθένα μας.

….Οι ήρωες του Μπενέτ ι Ζουρνέτ, από τον Μπασίρ τού Περιγραφή τοπίου, ως την Εκείνη του Πόθου και τον άντρα που ψάχνει τη γυναίκα του στο Υπόγειο, βασανίζουν και βασανίζονται, είναι θύτες και μαζί θύματα ενός αγώνα ανελέητου –είτε αυτός λέγεται έρωτας, είτε εξουσία, είτε πόλεμος- η στάση τους όμως απέναντι στη ζωή, ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται τις καταστάσεις, είναι πάντα αποτέλεσμα της επιλογής τους. Δεν υπάρχουν εδώ θεοί που χρησιμοποιούν τον άνθρωπο ως «σκεύος εκλογής», δεν υπάρχει μοίρα, άφευκτο πεπρωμένο, γι’ αυτό και δεν υπάρχει δικαιολογία, ελαφρυντικό, άφεση. Οι ήρωες του Μπενέτ ι Ζουρνέτ φαίνεται κάποιες φορές πως είναι θύματα, ποτέ όμως δεν είναι αθώοι, γι’ αυτό και δεν μπορούν να ελπίζουν στη δικαιοσύνη, μόνο στην κάθαρση. Μια κάθαρση που έρχεται είτε ως αποδοχή της αλήθειας και επώδυνη συμφιλίωση με τον εαυτό τους (Πόθος), είτε ως ψυχικός και σωματικός ακρωτηριασμός (Περιγραφή τοπίου), είτε ως κάθοδος στο αμφίσημο Υπόγειο, συντροφιά με τις Ερινύες τους. Η κόλαση, δεν είναι τελικά οι άλλοι….
(Μαρία Χατζηεμμανουήλ)

Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1940 Είναι ένας από τους γνωστότερους τηλεοπτικούς σεναριογράφους της Ισπανίας. Έχει γράψει περίπου 40 θεατρικά έργα πολλά από τα οποία έχουν βραβευτεί και μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Η θεματική των έργων του περιστρέφεται γύρω από την πατρίδα του, τον σύγχρονο δυτικό κόσμο, αλλά και τον άνθρωπο και τον ψυχισμό του. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο MAX για τη συνολική προσφορά του στο θέατρο και, το 2013, με το Μεγάλο Βραβείο των Καταλανικών Γραμμάτων που, για πρώτη φορά στα 45 χρόνια της ιστορίας του, απονεμήθηκε σε θεατρικό συγγραφέα.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Πώς είναι άραγε να χάνεις κάτι που σου ανήκει. Να ψάχνεις κάτι που το έχεις δεδομένο όπως μια γυναίκα, μια χώρα, μια πατρίδα; Κι αν κάποιος άλλος τελικά στο είχε πάρει μέχρι που θα έφτανες για να το φέρεις πάλι πίσω. Θα κατέβαινες στο υπόγειο χωρίς να ξέρεις σίγουρα ότι είναι εκεί. Θα ταπεινωθείς για να γυρίσει πίσω σε σένα. Εσύ φταις, το ξέρεις ότι φταις. Γι’ αυτό είσαι εκεί... (Θάνος Περιστέρης)

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ερμής Περιστέρης, Χριστίνα Παπαγιάννη
Κίνηση: Αγγέλα Πατσέλη
Φωτογραφία: Anny Icon
Video προβολή – trailer: Νίκος Τριανταφύλλου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρία Κωνσταντοπούλου
Υπεύθυνος παραγωγής - παράστασης: Θάνος Περιστέρης

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Βίντεο

2 ΣΧΟΛΙΑ