Πρωινά και απογευματινά μαθήματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης Self-With-Others

Φθινοπωρινή Εκπαίδευση τεχνικής Self-With-Others
Σωματικό Θέατρο, Περφόρμανς
 
ΠΡΩΙΝΟ ΤΜΗΜΑ έναρξη: 8 Οκτωβρίου 2019
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΤΜΗΜΑ έναρξη: 16 Οκτωβρίου 2019
Οκτώβριος, Νοέμβριος 2019
Αθήνα

Κάθε περφόρμανς είναι σωματική - το κοινό βλέπει αυτό ακριβώς που κάνεις με το σώμα σου, όχι αυτό που νομίζεις ότι κάνεις. Προκειμένου να επικοινωνήσεις ξεκάθαρα με το κοινό - θεατρικά, τηλεοπτικά ή κινηματογραφικά - χρειάζεσαι ένα δυνατό, εκφραστικό, "ζωντανό" σώμα γειωμένο στο “εδώ και τώρα” και εστιασμένο στην ακρίβεια και τη λεπτομέρεια της κίνησης. Αλλά η περφόρμανς δεν είναι μόνο Αυτό που κάνεις, είναι και το Πώς το κάνεις. Για να προσελκύσεις το ενδιαφέρον του κοινού χρειάζεται να είσαι παρών/παρούσα, χαρισματικός/ή και αυθόρμητος/η. Αυτές δεν είναι εγγενείς ποιότητες, αλλά ικανότητες που αναπτύσσονται μέσα από εκπαίδευση. Η τεχνική Self-With-Others παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για την απόκτηση των ικανοτήτων αυτών μέσα από την καλλιέργεια και ενδυνάμωση εσωτερικής και σωματικής πειθαρχίας με οδηγό την Ευχαρίστηση.

Η τεχνική Self-With-Others είναι μία ψυχοσωματική, πρακτική και βιωματική μέθοδος εκπαίδευσης καλλιτεχνών παραστατικών τεχνών μέσα στο πλαίσιο ομάδας (ensemble). Πρόκειται για τον πυρήνα της εργασίας του John Britton – ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή της διεθνούς κολλεκτίβας καλλιτεχνών DUENDE – ο οποίος, στο πλαίσιο της πολύχρονης καριέρας του ως ηθοποιός, χορευτής, αυτοσχεδιαστής, συγγραφέας, ακαδημαϊκός και δάσκαλος, εξακολουθεί να την αναπτύσσει και να εμβαθύνει σε αυτή. Αποτελεί την κύρια σφραγίδα κάθε δουλειάς με την υπογραφή DUENDE και διδάσκεται ευρέως σε διάφορες χώρες του κόσμου από τον John Britton και από καλλιτεχνικούς συνεργάτες / μέλη της διεθνούς κολλεκτίβας καλλιτεχνών DUENDE.

Η τεχνική βασίζεται σε μια απλή, αλλά σχολαστική σύνθεση συσχετιζόμενων αρχών που εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες ασκήσεις, δομημένους, ημιδομημένους και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς. Οι αρχές αυτές (υγιείς και χρήσιμοι τρόποι σκέψης και συμπεριφοράς) αφορούν πρωτίστως στη σκηνική μας λειτουργία και βασίζονται στην αξιολόγηση της ευχαρίστησής μας. Αυτό που μας αρέσει είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του ποιοι είμαστε. Η τεχνική μας ενθαρρύνει να αναγνωρίσουμε και να αξιολογήσουμε (και πιθανώς να επαναπροσδιορίσουμε) τι μας αρέσει.

Η βασικότερη αρχή με την οποίο εργαζόμαστε είναι "Αναζήτησε την Ευχαρίστησή σου". Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καλούμαστε να βρούμε αυτό που μας ευχαριστεί στην εργασία που μας ζητείται να κάνουμε. “Αναζήτησε την Ευχαρίστησή σου” δε σημαίνει “διασκέδασε ή κάνε μόνο αυτό που σου αρέσει". Εργαζόμαστε για να ανακαλύψουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία του να είμαστε ζωντανοί κάθε στιγμή. Το να μη βρίσκουμε ευχαρίστηση σε αυτό που κάνουμε είναι ένα ξεκάθαρο σήμα ότι χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε.

Μέσα σε ένα προστατευμένο και ασφαλές περιβάλλον που βασίζεται στην αμέριστη αποδοχή και τη θετική στάση απέναντι στον άλλο, εκπαιδεύομαστε στην έννοια της ανατροφοδότησης (feedback) για τον εαυτό μας και τους άλλους και αναπτύσσουμε λεπτομερή γνώση και κατανόηση των σωματικων δυνατοτήτων, των μοτίβων σκέψης και των δυνατών μας σημείων. Κυρίως, η εκπαιδευτική αυτή προσέγγιση μας ωθεί και μας υποστηρίζει να αναγνωρίσουμε, συνειδητοποιήσουμε και εν τέλει να ξεπεράσουμε τα μπλοκαρίσματα που μας εμποδίζουν να επιτύχουμε αυτό για το οποίο είμαστε πραγματικά ικανοί, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε να προσεγγίζουμε την περφόρμανς ως μια διαδοχή σωματικών εργασιών (physical tasks), οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ακρίβεια, την προσοχή στη λεπτομέρεια και βίωμα της στιγμής.

Εργαζόμαστε ομαδικά. Θα διερευνήσουμε την έννοια του ensemble. Τί σημαίνει να είμαι μέλος μιας ομάδας; Πώς μπορώ να υποστηρίξω την ομάδα χωρίς να χάνω τον εαυτό μου μέσα σε αυτήν ή να προσπαθώ να επιβληθώ σε αυτήν; Θα ανακαλύψουμε πώς μπορώ να είμαι δυνατά και αυθεντικά Ο Εαυτός Μου Με Τους Άλλους.

Η δουλειά είναι ψυχοσωματική και ολιστική – αντιμετωπίζει τη σωματική, ψυχική και πνευματική εξέλιξη ως αλληλένδετες έννοιες. Επικεντρώνεται στη ζωντάνια, το πάθος, την ταχύτητα και ποιότητα ανταπόκρισης, τον αυθορμητισμό, την πειθαρχία, την αυτοπεποίθηση, τη δημιουργικότητα και την έμφαση στη λεπτομέρεια. Η τεχνική Self-With-Others εκπαιδεύει το σώμα και το μυαλό.

Η εκπαίδευση είναι γεμάτη σωματικές προκλήσεις. Να είσαι προετοιμασμένος/η για πολύ κίνηση, μεγάλη απόλαυση και γλυκιά κούραση.

Μέσα σε δύο μήνες μαθημάτων
► θα μελετήσουμε εργαλεία και τεχνικές αυτοσχεδιασμού
► θα ενδυναμώσουμε την πειθαρχία του σώματος και του νου
► θα αποκτήσουμε ψυχοσωματική κατανόηση της κίνησης
► θα εξερευνήσουμε την εκφραστικότητα του σώματος ως εργαλείο επικοινωνίας με τους άλλους
► θα μας δωθεί η ώθηση και η έμπνευση να είμαστε ανοιχτοί, άφοβοι, αυθόρμητοι, δυνατοί, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε μας ζητηθεί στην ακρόαση, στην πρόβα, στην παράσταση, στο γύρισμα
► θα τροφοδοτήσουμε την εργασία μας με πρωτοφανή χαρά

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους DUENDE και την τεχνική Self-With-Others:

http://duende-ensemble.com/
https://ensemblephysicaltheatre.wordpress.com/duende/
https://web.facebook.com/DuendeSchool

Τα μαθήματα συντονίζει η DUENDE Associate Artist Θέκλα Γαΐτη με την αμέριστη υποστήριξη του John Britton.
____________
Η εκπαίδευση απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, χορευτές, ακροβάτες, αυτοσχεδιαστές, κλόουν, περφορμερ, σπουδαστές παραστατικών τεχνών και σε μη εμπαγγελματίες με εμπειρία στη σωματική καλλιτεχνική έκφραση ή επιθυμία να αποκτήσουν.

Απευθυνόμαστε σε καλλιτέχνες που:
° ενδιαφέρονται να κατανοήσουν αληθινά τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με τον εαυτό τους, την εργασία τους και τους άλλους
° είναι ανοιχτοί να κάνουν τις αλλαγές που οι ίδιοι θα αποφασίσουν ότι χρειάζονται με σκοπό την προσωπική και καλλιτεχνική τους ενδυνάμωση και εξέλιξη
° ενθουσιάζονται με νέες, παράξενες εμπειρίες
° αποζητούν να εργαστούν μέσα σε κλίμα χαράς, θετικότητας, υποστήριξης και αλληλοσεβασμού, συμβάλλοντας στη δημιουργία και διατήρησή του
° είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν τη χρήση του σώματός τους ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας και να διευρύνουν τα όρια των δυνατοτήτων που πιστεύουν ότι έχουν
° διψούν για καινούργιες γνώσεις και σωματικές περιπέτειες

___________________________________________

ΠΡΩΙΝΟ ΤΜΗΜΑ:
Τα μαθήματα ξεκινούν την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019.

Μέρες και ώρες μαθημάτων:
Τρίτη και Πέμπτη10.00-13.30 μμ / 16 μαθήματα
(δύο μαθήματα την εβδομάδα, συνολικός αριθμός εκπαιδευτικών ωρών: 48)

10.00 ώρα προσέλευσης και ζέσταμα
10.30-13.30 εκπαίδευση τεχνικής

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο φωτεινό και φιλόξενο Gaz Symphony Studio
Αριστοφάνους 1, Ψυρρή
5' από το σταθμό Μετρό Μοναστηράκι

Δίδακτρα:
96 ευρώ/μήνα
προκαταβολή 50 ευρώ για κράτηση θέσεως

Στα δίδακτρα περιλαμβάνονται:
° 48 ώρες εκπαίδευσης
° βεβαίωση συμμετοχής
° 10 μέηλ με σχετικό εκπαιδευτικό υλικό
° φωτογραφικό υλικό

_________________________________________________

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΤΜΗΜΑ:
Τα μαθήματα ξεκινούν την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019.

Μέρα και ώρες μαθημάτων:
Τετάρτη 19.00 - 22.00 μμ / 8 μαθήματα
(ένα μάθημα την εβδομάδα, συνολικός αριθμός εκπαιδευτικών ωρών: 24)

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο Griffon Dance
Αργολίδος 48 και Ριανκούρ, Πανόρμου
7' από το σταθμό Μετρό Πανόρμου

Δίδακτρα:
60 ευρώ/μήνα
προκαταβολή 25 ευρώ για κράτηση θέσεως

Στα δίδακτρα περιλαμβάνονται:
° 24 ώρες εκπαίδευσης
° βεβαίωση συμμετοχής
° 10 μέηλ με σχετικό εκπαιδευτικό υλικό
° φωτογραφικό υλικό

πληροφορίες για το απογευματινό τμήμα:
https://www.facebook.com/events/419501238696569/

 

Η Θέκλα είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Βεάκη, του Εθνικού Ωδείου Αθηνών και του Duende School of Ensemble Physical Theatre. Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός και performer με Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές και τηλεοπτικές διαφημίσεις και με μουσικούς, συνθέτες και τραγουδιστές σε μεγάλες και μικρές συναυλίες σ΄όλη την Ελλάδα και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις. Είναι μέλος των Duende, της διεθνούς κολλεκτίβας καλλιτεχνών υπό την καθοδήγηση του John Britton, και συνεργάζεται μαζί τους ως Αssociate Αrtist. Τα τελευταία χρόνια εξερευνά την performance μέσα από την ομορφιά του γυμνου σώματος, αποζητώντας νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Εργάζεται ως μοντέλο σε projects εννοιολογικής φωτογραφίας και πολλά από τα έργα στα οποία έχει συμμετάσχει έχουν διακριθεί σε Διεθνείς Φωτογραφικούς Διαγωνισμούς. Διδάσκει την τεχνική Self-With-Others στα ετήσια διεθνή residencies των Duende στη Λέσβο σε καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών από όλο τον κόσμο και στην Αθήνα σε μικρά γκρουπ διαφορετικών επιπέδων. Το φθινόπωρο του 2019 θα διδάσκει στο διεθνές Duende School of Ensemble Physical Theatre που θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Παράλληλα με τη διδασκαλία της τεχνικής, εργάζεται ως ηθοποιός σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές και από το 2018 συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Σωτήρη Καραμεσίνη και την βοκαλίστρια Αγγελική Τουμπανάκη

www.theklagaiti.com