Το Βutoh Labor Berlin στο Βaumstrasse

«Tο Butoh είναι μια μορφή σύγχρονου χορού που επινόησε ο Tatsumi Hijikata στα τέλη της δεκαετίας του 1950.  Το «σύγχρονος» ακριβολογεί απόλυτα, αντικατοπτρίζοντας τις ανάγκες και απαιτήσεις κάθε εποχής».
Masaki Iwana

Πολύτιμες Αισθήσεις - ΒUTOH WORKSHOP
Δευτέρα 12/10, Τρίτη 13/10, Τετάρτη 14/10
ΩΡΕΣ 11:00-14:00, 15:00-18:00
-τελευταίες θέσεις σε ειδική τιμή-
Πληροφορίες/εγγραφές: [email protected]

«Μια φορά κι ουδέποτε…»  - PERFORMANCE
Σάββατο 17/10 & Κυριακή 18/10 στις 21:00
Διάρκεια: 90 λεπτά
Είσοδος: 10 ευρώ

Πολύτιμες Αισθήσεις - ΒUTOH WORKSHOP

Σε αυτό το workshop εστιάζουμε στον ουσιαστικό ρόλο των χορευτών και ερμηνευτών.

Αναζητούμε τους παράγοντες που εξασφαλίζουν μια αποτελεσματική παρουσία. Πέρα από τη σωματική σκηνική παρουσία, δουλεύουμε πάνω στην αντίληψη του χρόνου και του χώρου. Κάθε σώμα έχει τη δική του αντίληψη και κατ’ επέκταση τον προσωπικό τρόπο έκφρασης του χρόνου και του χώρου. Μέσα από διάφορες ασκήσεις και χρησιμοποιώντας εικόνες εξερευνούμε την αντίληψή μας  σε σχέση με το χρόνο και το χώρο. Όντας σε επαφή με  τα «εσωτερικά μας τοπία» επηρεάζουμε και αλλάζουμε και τα δυο.
Ως χορευτές  χρειαζόμαστε μια λεπτή συναίσθηση των ικανοτήτων και του ταλέντου μας. Μέσα από το σώμα μας αισθανόμαστε το περιβάλλον και απελευθερώνουμε περιττές σκέψεις. Οι ιδέες βοηθούν για να υλοποιηθεί μια παράσταση, ο χορός όμως δεν απορρέει από ιδέες.  Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τον εαυτό σου και να εξερευνάς το ίδιο σου το σώμα.
Μαζί θέλουμε να ανακαλύψουμε την διαφορετική ποιότητα της κίνησης και έκφρασης του καθενός, μακριά από καθιερωμένες φόρμες και τεχνικές. Ο χορός δημιουργείται από έναν φυσικό ρυθμό και από «εσωτερικά τοπία». Κάνοντας βουτιά στο «τώρα» μας, συναντάμε όνειρα, μνήμες, επιθυμίες και συγκινήσεις και τα αφήνουμε να εκφραστούν σε ορατή μορφή.
Βρήκαμε στο  Butoh  έμπνευση και δρόμο. Θα θέλαμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες  μας μαζί σας. Η φυσική κίνηση και η ανακάλυψη της φυσικής διάστασης του κορμιού είναι ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του Butoh. Κάθε άτομο, κάθε ύπαρξη διαθέτει ποικίλα ταλέντα και μια προσωπική ποιότητα στην κίνηση του, στη μορφή της παρουσίας του. Αποκτώντας συνείδηση της φύσης μας, μπορούμε να διευρύνουμε τις δυνατότητες και τις ικανότητές μας. Ταυτόχρονα οδεύουμε προς το ουσιαστικό εκείνο ελάχιστο της ύπαρξης μας. Αυτή η δυαδικότητα διεγείρει τη ζωτικότητα και την ένταση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
11:00 -14:00
Για να έρθουμε σε επαφή με το σώμα μας αρχίζουμε καθημερινά με ένα έντονο stretchingΑκολουθούν ασκήσεις ισορροπίας και ενδυνάμωσης. Οι ασκήσεις αυτές ενεργοποιούν την ικανότητα να αντλούμε δύναμη και ενέργεια από το φυσικό και το πνευματικό μας κέντρο. Σε τρίτη φάση προσεγγίζουμε το θέμα του προσανατολισμού και της δράσης αντίδρασης.

Μεσημεριανό διάλειμμα 1 ώρας.15:00 -18:00
Στο δεύτερο μέρος θα διερευνήσουμε μαζί τις δυνατότητες αναπαράστασης και χορούΠώς μπορούμε να εκφράσουμε μορφές και διαδικασίες, φαινόμενα και αντικείμενα; Πώς τα προσεγγίζουμε και τα μεταβάλουμε σε χορό; Θέλουμε να προσεγγίσουμε και να ταυτιστούμε με την ουσία τους και να μην αρκεστούμε στη φυσική περιγραφή τους.
Πώς μπορούμε να γίνουμε άρωμα, άνθος, ένα σκουριασμένο καρφί;
Επειδή είναι εξίσου σημαντικό να βλέπεις αλλά και να σε βλέπουν, ο καθένας από εμάς θα παρατηρεί και θα παρακολουθεί τον άλλον κατά τη διάρκεια του χορού.

Ανυπομονούμε να σας γνωρίσουμε και να χορέψουμε μαζί σας.
Πληροφορίες / Αιτήσεις για συμμετοχή στο [email protected]
Το εργαστήριο θα γίνει στα αγγλικά, αν χρειαστεί, θα υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά.