Αναλόγιο για τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονιές της

«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- Ανασκαφή 1»


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τη νέα δράση «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- Ανασκαφή 1». Ένα ταξίδι μνήμης στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης με «όχημα» τα κείμενα σπουδαίων λογοτεχνών της πόλης, το οποίο θα παρουσιαστεί με τη μορφή Αναλογίου, από τις αρχές Νοεμβρίου.

Όπως στην αρχαιολογική ανασκαφή αφαιρούνται στρώματα εδάφους με μηχανικό ή χειρωνακτικό τρόπο, τα ευρήματα εξετάζονται, καταγράφονται, ταξινομούνται και εκτίθενται…, κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στο αναλόγιο για τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονιές της. Ένα τεράστιο υλικό σπουδαίων λογοτεχνικών κειμένων ζητούσε αφαίρεση γιατί τα θραύσματα ήταν ανεκτίμητα.

Ο Γ. Θέμελης, Γ. Τζανής, Ν. Καββαδίας, Φ. Μακρής, Ν. Κοκκαλίδου- Ναχμία, Γ. Βαφόπουλος, Δ. Μίγγας, Ζ. Καρέλλη, Θ. Γρηγοριάδης, Γ. Γκόζης, Α. Ναρ, Κ. Μοσκώφ, Ν. Χριστιανόπουλος, Κ. Ταχτσής, Χ. Μίσσιος, Γ. Σκαμπαρδώνης και Ρ. Θόρντον αποτελούν δείγματα του μεγάλου στρώματος μιας ανασκαφής την πόλης της Θεσσαλονίκης με κοινωνικό και λογοτεχνικό περιεχόμενο.

Αναλόγιο για τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονιές της, από τετραμελείς ομάδες ηθοποιών του ΚΘΒΕ που θα αναγνώσουν αυτά τα κείμενα. Στόχος είναι η δράση «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- Ανασκαφή 1» να παρουσιαστεί σε όλους τους δήμους της πόλης, σε εναλλακτικούς χώρους, σε Μουσεία, σε Γυμνάσια και Λύκεια, σε φυλακές, κ.α.

Στην εκπλήρωση αυτού του στόχου αρωγός του ΚΘΒΕ είναι οι Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Ήδη, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον και την υποστήριξή τους οι Δήμοι Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Νεάπολης- Συκεών, Κορδελιού- Ευόσμου και ακολουθούν τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με τις υπόλοιπες δημοτικές αρχές της πόλης.

Τα κείμενα διανθισμένα, με μουσική και τραγούδια, αποτελούν έναν ολόκληρο κόσμο που φωτίζει την παλιά αλλά και τη σύγχρονη ζωή της πόλης. Είναι πολύτιμη κληρονομιά μια τέτοια παραγωγή που μπορεί να μεταλαμπαδεύσει την ιστορική μνήμη με ζωντανό τρόπο και να αποτελέσει αφετηρία και για άλλες πρωτοβουλίες.

Είναι καθήκον του Θεάτρου, των Δήμων και όλων των Φορέων της πόλης να θυμίσουν τις ιστορίες για το Καπάνι, τα παιδιά στην κατοχή, το Μεμετάκι που πουλάει τσιγάρα στου Παύλου Μελά, τη Σμαρώ από την Καλαμαριά, τον Μίμη τον Αρούκατο -τον ποδοσφαιριστή του Κορδελιού, τον Στέφανο Καρακώτα- τον εισαγγελέα που τρώει κρυφά μαλλί της γριάς στην παραλία, τον Σαλονικάι Τζάκο Σουλέμα, που επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη -τη γενέθλια πόλη- μετά από σαράντα χρόνια.

Το ΚΘΒΕ αναλαμβάνει μια πρώτη σωστική ανασκαφή στο πεδίο που έχει διαταραχθεί από τη διάβρωση. Ο ρόλος του είναι να περιορίσει την καταστροφή της μνήμης. Να μην επέλθει η λήθη. Και θα ακολουθήσουν κι άλλες ανασκαφές κατά τη διάρκεια της θεατρικής περιόδου.

 

«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- Ανασκαφή 1»

Αναλόγιο για τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονιές της

Επιλογή κειμένων: Μαρία Τσιμά

 1η Ομάδα ηθοποιών:Απόλλων Δρικούδης, Νίκος Κολοβός, Ρούλα Παντελίδου, Γιώργος Σφυρίδης

2η Ομάδα ηθοποιών:Νάσια Γεωργίου, Κώστας ‘Ιτσιος, , Αλέξανδρος Μούκανος, Νίκος Πολοζιάνης

Προηγούμενο άρθροΤο Βutoh Labor Berlin στο Βaumstrasse
Επόμενο άρθροΘεατρικά Εργαστήρια στο ΚΘΒΕ για παιδιά και νέους