Να σου πω μια ιστορία

Αρχείο Παίχτηκε από 14/10/2022 έως 27/11/2022
στο Bios

2ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 75 λεπτά
Συγγραφέας: Χόρχε Μπουκάι
Διασκευή: Δημήτρης Πλειώνης
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Πλειώνης 
Σκηνογραφία: Μαντώ Ψυχουντάκη
Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη
Μουσική: Νάσσος Σωπύλης 
Κίνηση: Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου
Ερμηνεύουν: Μαλαματένια Γκότση
Στέλιος Ξανθουδάκης
Μαρία Θρασυβουλίδη
Δημήτρης Πλειώνης

Περιγραφή

Μετά την τεράστια επιτυχία της περσινής θεατρικής σαιζόν με πάνω από 20.000 θεατές στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, συνεχίζουμε και φέτος, στο Bios!!

Περισσότερα

Το διεθνές μπεστ σέλερ του Χόρχε Μπουκάι,

από τη θεατρική ομάδα ΤΟΠΙ

Μια παράσταση εμπειρία, αφού ο θεατής είναι μέρος μιας απρόσμενης συνεδρίας. 

Ο Ντέμιαν επιθυμεί να ανακαλύψει τον εαυτό του. Η προσωπική του αναζήτηση τον οδηγεί στον Χόρχε –έναν εκκεντρικό θεραπευτή– που τον ωθεί να αντιμετωπίσει τη ζωή του, δίνοντας του απαντήσεις στα ερωτήματά του με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Σε κάθε συνάντησή τους, του αφηγείται μια ιστορία, μια βαθιά ανθρώπινη αλληγορία, την οποία είτε αντλεί από την λαϊκή προφορική παράδοση και μυθολογία, είτε την επινοεί με τη φαντασία του.  

Δραματοποιημένο το εμβληματικό κείμενο του Χόρχε Μπουκάι, με φρέσκια και κωμική ματιά, σε μια παράσταση που αποσκοπεί  να κάνει το κοινό συνένοχο. 

Οι θεατές εμπλέκονται ενεργά στο έργο. Το δίπολο θεραπευτή–θεραπευόμενου αντιστρέφεται, οι ρόλοι ανατρέπονται. Οι ιστορίες ζωντανεύουν γλαφυρά, ενώ ηθοποιοί και θεατές γίνονται αμοιβαία κομμάτι μιας ιδιάζουσας και απρόοπτης «θεραπείας».

Ο Χόρχε Μπουκάι στηρίζει το ψυχοθεραπευτικό του έργο, όπως και την συγγραφή του βιβλίου «Να σου πω μια ιστορία», στη μέθοδο Gestalt, η οποία ασχολείται με το εδώ και τώρα. Ο θεραπευόμενος προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του ερχόμενος πιο κοντά
στην αυτογνωσία. Η θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της ομότιτλης παράστασης αποτελεί απόρροια μιας βαθύτερης προσωπικής ανάγκης και υιοθετεί την ίδια τεχνική. Ήταν συνειδητή επιλογή η σκηνή να είναι ανάμεσα στους θεατές. Ένα θέατρο όχι μετωπικό αλλά ένα θέατρο που εντάσσει το κοινό στην δράση μιας και οι ηθοποιοί βρίσκονται ανάμεσα στους θεατές κι έτσι ηθοποιοί και θεατές μοιράζονται την ίδια εμπειρία σαν να γίνεται μια από κοινού ομαδική θεραπεία. Οι 15 επιλεγμένες ιστορίες, με την απλότητα της γραφής του Χόρχε Μπουκάι -που όλους μας αγγίζει- μετουσιώνονται από τους ηθοποιούς μέσω των αυτοσχεδιασμών, και ζωντανεύουν επί σκηνής. Σε αυτές, όλοι μας βλέπουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας: την ενοχή, το ψέμα, τον φόβο του θανάτου, τις δυσκολίες που μας ζορίζουν, την συμφιλίωση με εμάς και τους άλλους, την συγχώρεση. Η θεραπεία της ψυχής είναι ένα δώρο. Ένα δώρο που αξίζει να δοκιμάσουμε. Ένα δώρο που μπορεί να μας εξελίξει, δίνοντάς μας το έναυσμα να κοιτάξουμε και να δούμε μέσα στον εαυτό μας.

Ψυχολόγος / Δραματουργός: Μαρία Μπρανίδου 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Δημητρακοπούλου

Η παράσταση είναι επιχορηγούμενη από το ΥΠΠΟ.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Opera

www.paidikotheatrotopi.gr

Φωτογραφίες