Παράλληλες δράσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

hdrt

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Ο πολιτισμός είναι η κοινή μας γλώσσα!

Παράλληλες δράσεις

 

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου εγκαινιάζει μια σειρά από παράλληλες δράσεις που θα συνοδεύουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ως τα τέλη Ιουλίου με σκοπό να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία σύνδεσης της σκέψης με την πράξη.

Οι συζητήσεις και τα εργαστήρια που προτείνονται φιλοδοξούν να τροφοδοτήσουν το διάλογο και την έρευνα για κεντρικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη δημιουργία στο χώρο των παραστατικών τεχνών και ταυτόχρονα να αναδείξουν μέσα από μια πιο εστιασμένη ματιά σημαντικούς άξονες, έργα και καλλιτέχνες του προγράμματος.

Οι παράλληλες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ (Πειραιώς 260), στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) και στην Επίδαυρο (Ξενοδοχείο Ξενία).

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη απογευματινή

Συζητήσεις

 

Τι Φεστιβάλ θέλουμε; 

Τετάρτη 22 Ιουνίου, 18:00 - Πειραιώς 260_Κήπος

 

Ποιος προβληματισμός υπάρχει διεθνώς γύρω από την έννοια «φεστιβάλ» και ποιον ρόλο καλείται να παίξει στην παραγωγή του σύγχρονου καλλιτεχνικού έργου; Σε μια εποχή κρίσης πόσο πρέπει να σχετίζεται η πολιτική ενός φεστιβάλ με την υποστήριξη  της εγχώριας δημιουργίας; Πόσο πολυσυλλεκτικό, τολμηρό, προσωποπαγές πρέπει να είναι; Πώς πρέπει να επιλέγεται ο καλλιτεχνικός διευθυντής και τα μέλη του ΔΣ; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν σ’ αυτή την επιβεβλημένη για όλους μας πλέον συζήτηση που εγκαινιάζει το φετινό φεστιβάλ.

Κεντρικός εισηγητής: Σάββας Πατσαλίδη, Καθηγητή Θεατρολογίας στο ΑΠΘ.

Με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Συντονίζει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

 

Αφιέρωμα στα Παραβάν του Ζαν Ζενέ (εισηγήσεις, στρογγυλή τράπεζα)

Τετάρτη 29 Ιουνίου, 18:00 - 21:00 – Α.Σ.Κ.Τ. Αίθουσα De Chirico

 

Εμβληματικό έργο για την κατανόηση της συνολικής προσφοράς αλλά και της προσωπικότητας ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης λογοτεχνίας και του θεάτρου, τα μνημειώδη Παραβάν του Ζαν Ζενέ ανεβαίνουν στη χώρα μας για πρώτη φορά, 55 χρόνια από την εποχή που γράφτηκαν και 30 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα. Με την αφορμή αυτή οργανώνουμε ένα μίνι αφιέρωμα στον συγγραφέα, που στοχεύει σε μια πρώτη προσέγγιση αυτού του, τόσο ιδεολογικά όσο και παραστασιακά, εξαιρετικά σύνθετου έργου.

 

Κεντρικός εισηγητής: Albert Dichy, επιστημονικός υπεύθυνος του IMEC (Institut Mémoires de l'édition contemporaine), συν-επιμελητής των Απάντων του συγγραφέα στις Εκδόσεις Gallimard («Η σκηνική πρόσληψη των Παραβάν στη Γαλλία»). Με τη συμμετοχή ελλήνων ερευνητών και της καλλιτεχνικής ομάδας. Συντονίζει η Δήμητρα Κονδυλάκη.

 

 

 

Νέες δραματουργίες: Πόσο πολιτική είναι η σύγχρονη ελληνική σκηνή;

Τετάρτη 13 Ιουλίου, 18:00 – Α.Σ.Κ.Τ. Αίθουσα Διδακτική της Τέχνης

 

Το ζήτημα της δραματουργίας, το πώς δηλαδή συγκροτείται και συντίθεται σκέψη και λόγος με τα υλικά της ποίησης και του θεάτρου, μας αφορά ιδιαίτερα σήμερα σε μια εποχή διαπιστωμένης κρίσης της σκηνοθεσίας. Πώς συνδιαλέγεται η σύγχρονη ελληνική σκηνή με το σήμερα; Πώς μετουσιώνεται το βίωμα της κρίσης μέσα από τη σύγχρονη δραματουργία και τι θέση παίρνουν μέσα από τις φόρμες που υιοθετούν οι νεότεροι έλληνες σκηνοθέτες-δραματουργοί;

Με τη συμμετοχή καλλιτεχνών του ελληνικού προγράμματος (Έλλη Παπακωνσταντίνου, Ιόλη Ανδρεάδη, Αργυρώ Χιώτη & Ευθύμης Φιλίππου, Βασίλης Μαυρογεωργίου κ.ά.). Τη συζήτηση συντονίζουν θεατρολόγοι και κριτικοί.

 

 

 

Η φυσιογνωμία του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα εντός και εκτός των θεσμών

Τετάρτη 20 Ιουλίου, 18:00 – Α.Σ.Κ.Τ. Αίθουσα Διδακτική της Τέχνης

 

Μια συνάντηση εργασίας, απόπειρα κριτικής ανασκόπησης και δημιουργικής διερεύνησης  του τοπίου της χορευτικής τέχνης στην Ελλάδα από τη σκοπιά των θεσμών ως πολιτισμικών, πολιτικών  και οικονομικών δομών. Πώς συλλαμβάνουμε την έννοια και τη λειτουργία των θεσμών του χορού; Πώς ορίζεται και πώς λειτουργεί ένας καλλιτέχνης του χορού εντός και εκτός θεσμών; Ποιες οι προσδοκίες και τα ζητήματα που εγείρονται από την πολλαπλή σχέση των καλλιτεχνών με τους θεσμούς; Υπάρχουν αόρατα σημεία σε μια τέτοια σχέση; Υπάρχει ιστορική και κοινωνική εντροπία; Η συνάντηση θα περιλαμβάνει ομάδες εργασίας με σύντομες εισηγήσεις από προσκεκλημένους ομιλητές. Συντονίζει η Στεριανή Τσιντζιλώνη.

 

H δραματουργία ως συνεργασιακή πρακτική (χορός - θέατρο - περφόρμανς)
Τρίτη 26 Ιουλίου 2016, 17:30-19:00 – Α.Σ.Κ.Τ. αίθουσα Διδακτική της Τέχνης

Ανοιχτή στο κοινό συζήτηση, ως κλείσιμο του εργαστηρίου «H δραματουργία ως συνεργασιακή πρακτική», όπου θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση της δραματουργίας σε μη κείμενο-κεντρικές σκηνικές προσεγγίσεις θεάτρου, χορού και περφόρμανς, ως μια κοινή, συνεργασία πρακτική με πολιτικές προεκτάσεις, παρά ως τη δουλειά του δραματουργού ή μια διαδικασία που αναφέρεται αποκλειστικά στη δημιουργία δομής, συνοχής ή νοήματος ενός καλλιτεχνικού έργου. Με τη συμμετοχή δραματουργών και καλλιτεχνών του θεάτρου και του χορού.

 

Όλες οι συζητήσεις είναι δωρεάν. Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε στο [email protected] αναγράφοντας το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας σας και θα λάβετε επιβεβαίωση.  

 

Σάββατο στην Επίδαυρο

 

Σχεδιάζοντας το Λύκειον Επιδαύρου:

Πρώτη συνάντηση με την τοπική κοινωνία

Σάββατο 30 Ιουλίου, 11:00 – Ξενοδοχείο Ξενία

 

Κεντρική επιδίωξη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης είναι η ίδρυση, αρχής γενομένης από το 2017, του Λυκείου Επιδαύρου, ενός Διεθνούς Θερινού Σχολείου Αρχαίου Δράματος, που θα συμπεριλαμβάνει διαφορετικές αισθητικές τάσεις, καλλιτεχνικές “σχολές”, μεθόδους και ερμηνευτικές προσεγγίσεις, από τις πιο παραδοσιακές έως τις πιο ριζοσπαστικές. Ο νέος αυτός εκπαιδευτικός θεσμός που θα απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από ολόκληρο τον κόσμο έχει στόχο να ζωντανέψει την περιοχή μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία και τη συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμών. Σ’ αυτή την πρώτη συνάντηση με την τοπική κοινωνία παρουσιάζουμε το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, μπολιάζοντας με τις ιδέες και τις προτάσεις μας την υλοποίησή του.

 

Το πλήρες πρόγραμμα των ομιλητών στις συζητήσεις θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (www.greekfestival.gr)

Όλες οι συζητήσεις είναι δωρεάν. Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε στο [email protected] αναγράφοντας το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας σας και θα λάβετε επιβεβαίωση.