1975

Αρχείο Παίχτηκε από 03/11/2023 έως 23/12/2023
στο Rabbithole
Διάρκεια: 120'
Συγγραφέας: Γιώργος Σίμωνας
Δραματουργία: Χρύσα Κολοκούρη
Σκηνοθέτης: Γιώργος Σίμωνας
Σκηνογραφία: Νατάσσα Παπαστεργίου
Κοστούμια: Ευαγγελία Γκότση (Grace Gely)
Φωτισμοί: Γιώργος Ιεραπετρίτης, Γιώργος Βλαχονικολός
Μουσική σύνθεση: Τώνια Ράλλη
Χορογραφία: Κική Μπάκα
Κίνηση: Κική Μπάκα
Ερμηνεύουν: Γεράσιμος/ Μάκης ή Άτυχος, πωλητής περουκών: Μιχάλης Ζαχαρίας
Πητ/ Πέτρος, ιδιοκτήρης κλαμπ: Δημήτρης Ντάσκας
Αλίκη, σερβιτόρα: Χρύσα Κολοκούρη
Σάμη, ηθοποιός: Γιώργος Ιωσηφίδης
Απόστολος, παραγωγός: Χρήστος Χριστόπουλος
Ασπασία, θαμώνας: Σοφία Μανώλη
Όμηρος, ο σκηνοθέτης: Νικόλας Πιπεράς
Ισαβέλλα Τόρα, ηθοποιός: Στεφανία Γκουρνέλου
Οδυσσέας: Συμεών Τσακίρης
Θόδωρος Βενάρδος, ο διάσημος Ληστής με τις γλαδιόλες: Στέφανος Λώλος
Μανίτα, αμερικανίδα dj: Τώνια Ράλλη
Ήφαιστος, υποδιευθυντής Αστυνομίας: Γιώργος Σίμωνας

Περιγραφή

Μια από τις πιο ιδιαίτερες παραστάσεις της περσινής σεζόν επιστρέφει για 2 η χρονιά στο θέατρο Rabbithole. To 1975 είναι ένα ταξίδι στην μακρινή (;) Αθήνα της Μεταπολίτευσης, όπου η έξαψη της νέας τάξης πραγμάτων οδηγεί μία ετερόκλητη
παρέα ανθρώπων σε μία νύχτα γεμάτη ιδέες, σχέδια, μυστικά, συγκρούσεις και ανατροπές.

Περισσότερα

Μπαίνοντας στο θέατρο, ο θεατής μεταφέρεται σε μία συνοικιακή ντισκοτέκ της Αθήνας, με το όνομα Τσικίτα, ένα βράδυ του Απριλίου του 1975. Με τον διάκοσμο και τις μουσικές επιτυχίες της εποχής να πρωταγωνιστούν, βυθιζόμαστε στη νυχτερινή ζωή της μεταπολιτευτικής Αθήνας, με οδηγούς τους θαμώνες του μαγαζιού. Ανάμεσά τους ηθοποιοί, παραγωγοί, φοιτητές, αστυνομικοί, αλλά και ο διάσημος ληστής της εποχής, ο «Ληστής με τις γλαδιόλες». Κύριο θέμα συζήτησης η απαγόρευση προβολής της θρυλικής αισθησιακής ταινίας «Εμμανουέλα». Με νωπά ακόμα τα σημάδια της λογοκρισίας και της καταστολής και επηρεασμένοι από την απαγόρευση, οι ήρωες παρασύρονται από την ιδέα να δημιουργήσουν τη δική τους, ελληνική «Εμμανουέλα». Όσο περνά η νύχτα, το ενδιαφέρον τους φουντώνει και η δημιουργία της πορνοταινίας είναι η αφορμή να αναδυθούν τα κρυφά όνειρα και οι αγωνίες τους, σε μια ξέφρενη πορεία προς την κάθαρση. Θα τα καταφέρουν;

Μπορούν να ξεφύγουν από το παρελθόν τους;
Το 1975 παρουσιάζεται με αναθεωρημένο κείμενο και δομή και αλλαγές στη διανομή, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάνοντας ακόμα πιο έντονη την ατμόσφαιρα των ‘70ς, της παρέας και της νυχτερινής διασκέδασης της εποχής. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Σίμωνας έγραψε το έργο συγκεντρώνοντας υλικό από συνεντεύξεις με πρόσωπα της εποχής, έρευνα σε οπτικό, έντυπο και αρχειακό υλικό, μελέτη πάνω στα μουσικά ρεύματα και μουσικά στέκια, αλλά και στα πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα της εποχής. Πρόκειται για μια ιστορία μυθοπλασίας, που θα έλεγε κανείς πως αποτελεί μια υβριδική προσέγγιση στο θέατρο ντοκουμέντο, μέσα από το πρίσμα της μαύρης κωμωδίας. Με το 1975 η ομάδα Νοσταλγία επιστρέφει σε κοινωνικά ζητήματα του πρόσφατου παρελθόντος, κλείνοντας το μάτι στα ‘70ς με συμπάθεια, ενδιαφέρον και κατανόηση για την αρχή της ελληνικής μεταπολίτευσης.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές 18+ .

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: sickmyduck.lab

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μαρία Τούλτσα

GRAPHIC DESIGN: Ηλίας Πανταλέων

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Λουκία Ανάγνου

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: Μαριάνθη Ράδου

ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ: Ηώς Αντωνοπούλου

ΒΟΗΘΟΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟΥ: Αθηνά Χατζ Κασσέμ

Επικοινωνία: Δάφνη Ανέστη

Μια παραγωγή της ομάδας Νοσταλγία και του RABBITHOLE

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Φωτογραφίες

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καταπληκτική παράσταση! Το σκηνικό θα μου μείνει αξέχαστο για καιρό. Ένιωθες όντως ότι ήσουν και εσύ στο κλαμπ του 1975. Ωραίες ερμηνείες και πολύ γέλιο. Μια υπέροχη εμπειρία! Θεατρομάνια ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση!

  2. Σαν να ήταν ταινία...Σαν να βλέπαμε μια ταινία μπροστά μας ή ακόμη καλύτερα σαν να είμαστε μέρος πραγματικών σκηνών που διαδραματίζεται σε ένα μπαρ στα 70s. Ο καθένας ήταν μοναδικός και κουβαλούσε την δική του ιστορία, αλλά όλους τους ένωνε η θέληση για απελευθέρωση.. Πολύ ωραίες ερμηνείες που έβγαιναν αυθόρμητα, αβίαστα και προκαλούσαν πολλές φορές γέλιο στους θεατές. Μια διαφορετική παράσταση και βαθιά ρεαλιστική!

  3. Ξεχωριστή παράσταση, έξω από τα συνηθισμένα! Μου άρεσε η μουσική και τα χορευτικά που έχουν ενταχθεί αρμονικά στο έργο και έδιναν το κλίμα της εποχής. Οι ηθοποιοί πολύ καλοί, φυσικότατοι στους ρόλους, σε σημείο που ο θεατής να νομίζει ότι είναι ένας από τους θαμώνες του μπαρ και παρακολουθεί τα συμβάντα! Συγχαρητήρια!
    Ο δευτερότιτλος " Πιο γρήγορα, Εμμανουέλα! Σκότωσε! Σκότωσε!" δεν κολλάει νομίζω. Θα έμενα στο "1975". Ευχαριστούμε Θεατρομάνια!

  4. Το θεατρο Rabbithole μας έχει συνηθίσει σε εξαιρετικές παραστάσεις,οι ηθοποιοί παίζουν τόσο τέλεια και φυσικά,και ο χώρος είναι τόσο ωραία διαμορφωμένος που νομίζεις 'οτι είσαι κι εσύ μέσα στον χώρο που διαδραματίζεται το έργο.Νοιώθεις μέρος του συμβάντος,γινεσαι κοινωνός.
    ΄Εφυγα γεμάτη απο ΘΕΑΤΡΟ φυσικά με τις καλλίτερες εντυπώσεις.Συγχαρητήρια σε όλους!
    ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ενα μεγάλο ευχαριστώ είναι πολύ λίγο!!!

  5. Υπέροχη παράσταση που σε μεταφέρει στο κλίμα του τότε, ευρηματική σκηνογραφία που αξιοποιεί όλο το χώρο του θεάτρου και νιώθεις κι εσύ μέρος του club, έξυπνη σκηνοθεσία με διαρκή αλλαγή του zoom των ηρώων, όμορφοι-σωστοί φωτισμοί και μουσική ...και φυσικά, εξαιρετικές ερμηνείες! Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές! Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση!

  6. Ωραία παράσταση που καταφέρνει να αποδώσει με μεγάλη επιτυχία το ύφος μιας εποχής και ολοζώντανα τους διαφορετικούς χαρακτήρες των Θαμώνων του μπαρ. Εξαιρετικό σκηνικό, μουσική επένδυσή και διαχείριση όλου του χώρου του θεάτρου. Πολύ καλές ερμηνείες από όλους σχεδόν τους ηθοποιούς. Νομίζω ότι αν ή διάρκεια της παράστασης θα έπρεπε να ήταν ελαφρώς μικρότερη.

  7. Διασκεδαστική παράσταση πέρασαν ανάλαφρα δύο ώρες , ένιωθες οτι ήσουν και εσύ θαμώνας στο αθηναϊκό κλαμπ του 1975. Όλες σχεδόν οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν καλές , εντούτοις δεν έδεναν μεταξύ τους , δεν δημιουργούνταν συνοχή στη δραματουργία , κάτι έλειπε απ' το τελικό αποτέλεσμα.