Αφανισμός

Κείμενο: Τόμας Μπέρνχαρντ
Μετάφραση: Βασίλης Τομανάς
Δραματουργία: Μαρία Στεφανοπούλου, Νίκος Φλέσσας, Άννα Κοκκίνου
Σκηνοθέτης: Άννα Κοκκίνου
Σκηνογραφία: Χλόη Ομπολένσκυ
Κοστούμια: Χλόη Ομπολένσκυ
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική: Νίκος Βελιώτης
Ερμηνεύουν: Άννα Κοκκίνου, Τάσος Κωλέτσης

Περιγραφή

H Άννα Κοκκίνου, σκηνοθετεί και ερμηνεύει το τελευταίο μυθιστόρημα του Τόμας Μπέρνχαρντ Αφανισμός, στο Θέατρο Σφενδόνη από τις 25 Δεκεμβρίου 2022.

Περισσότερα

Ο Αφανισμός, ίσως εξαιτίας της ανελέητης σκληρότητάς του που εξωθείται στα άκρα, είναι σαν πνευματική διαθήκη που ο συγγραφέας αφήνει πίσω του. Στις μέρες μας ιδιαίτερα ακούγεται προφητικός ο λόγος του- μοιάζει γι αυτόν θέμα ζωής και θανάτου.

Τούτη τη φορά, ο Μπέρνχαρντ δεν κάνει τον απολογισμό των ανθρώπινων και καλλιτεχνικών του εμπειριών. Τις υποβάλλει σε μια ριζική αμφισβήτηση. Αφετηρία της αφήγησης είναι ο θάνατος σε αυτοκινητικό δυστύχημα, των γονιών και του αδελφού του ήρωα.

Ο χρόνος του μυθιστορήματος του Αφανισμού είναι ο χρόνος που κυλάει ανάμεσα στην είδηση του θανάτου  και στην κηδεία των τριών νεκρών. Το χρόνο αυτό καταλαμβάνει ένας γιγαντιαίος μονόλογος γεμάτος αντιφάσεις, πληγές και τραύματα που ανοίγουν σε μια λιτανεία ενθυμήσεων. Ό,τι ψευτίζει και παραμορφώνει τον άνθρωπο ή την ιδέα που ο ίδιος έχει για τον κόσμο θα εξουδετερωθεί, θα εκμηδενιστεί — θα οδηγηθεί στον πλήρη αφανισμό. 

Ο Αφανισμός είναι επίσης μια ευκαιρία να τακτοποιηθούν κάποιοι λογαριασμοί όχι μόνο με τη φιλοσοφία της ζωής στη σύγχρονη εποχή αλλά και με το σύστημα αξιών της. Για τον Μπέρνχαρντ όλα αυτά είναι υποκρισία, μια ψευδολογία που οδηγεί αθεράπευτα ολοένα σε νέα ψέματα.

Ο Αφανισμός προτείνει τη διάσωση της ανθρώπινης αλήθειας και αξιοπρέπειας επιχειρώντας έναν εξαγνισμό μέσω «μιας εξολόθρευσης», μέσω ενός ανεπίστροφου και άνευ όρων ακρωτηριασμού των πνευματικών ιστών που καταφαγώθηκαν από την αρρώστια.

Προβολές - Video Art: Αιμιλία Μπαλάσκα, Χρήστος Τόλης, Σπύρος Κωτσιόπουλος.

Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Κωλέτσης

Γραφιστικά - Δημιουργία αφίσας: Γιάννης Καρλόπουλος

Συμπαραγωγή: CONSTANTLY PRODUCTIONS & ΝΕΑ ΣΦΕΝΔΟΝΗ

Επικοινωνία/Προβολή στα Μ.Μ.Ε: Ανζελίκα Καψαμπέλη

Φωτογραφίες

Πότε & Πού

Σφενδόνη

από 25/12 έως 12/02
Μακρή 4, Μακρυγιάννη, Αθήνα
Τηλ: 2155158968

Εισιτήρια: 15 ευρώ, 12 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ)
Πληροφορίες: 694 5054160
Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/afanismos-theatro-sfendoni/?fbclid=IwAR0yz5F1dkuHQ2rmcOGZEGp3A1Bwal3DpQ6eBcAWcy8PyBytABwimWSe0vc

Ημέρες & Ώρες
Δ
Τ
Τ
Π 20:00
Π 20:00
Σ 20:00
Κ 18:00