Αλίφειρα

Αρχείο Παίχτηκε από 05/02/2024 έως 30/04/2024
στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Διάρκεια: 90 λεπτά
Συγγραφέας: Ανδρέας Στάικος
Σκηνοθέτης: Ανδρέας Στάικος
Σκηνογραφία: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας
Μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Κίνηση: Κάτια Σαβράμη
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Πασσάς, Ελένη Ζαραφίδου, Εμμανουέλα Κοντογιώργου, Αιμιλία Μήλιου

Περιγραφή

Η Αλίφειρα είναι μια αρχαία πόλη στην νοτιοδυτική Αρκαδία, ήδη ερειπωμένη και λησμονημένη στις περιηγήσεις και περιγραφές του Παυσανία (110-180 μ.Χ.) στο κεφάλαιο «Αρκαδικά».Στα αρχαία ερείπια σωρεύτηκαν νέα ερείπια τα οποία στεγάζουν τα φαντάσματα του νεότερου σύγχρονου οικισμού.

Περισσότερα

Μια μυστηριώδης «ανώτερη δύναμη» έχει καθηλώσει στην Αλίφειρα, εκτός από τους ελάχιστους εναπομείναντες ζωντανούς-νεκρούς κατοίκους, και κάποιους νέους οι οποίοι παραμένουν, για διάφορους σαφείς και ασαφείς λόγους, μέσα στην ερημιά και τη μοναξιά, σε διαρκή και ατέρμονη προσμονή, με συντροφιά τις αρχαίες πέτρες, τις κουκουβάγιες, τις σαύρες και τις αράχνες.

Η κλοπή της σανίδας από το μοναδικό παγκάκι του χωριού και η άφιξη, για πρώτη φορά, ενός νεαρού αρχαιολόγου, εκλαμβάνονται ως κοσμοϊστορικά γεγονότα που αναστατώνουν και ξυπνούν την Αλίφειρα από τον λήθαργό της.

Η καχυποψία και η έρευνα για την αναζήτηση του πιθανολογούμενου υπόπτου για την κλοπή της σανίδας λαμβάνει αστυνομικές διαστάσεις ενώ η παρουσία του «ξένου» αναζωπυρώνει παλαιούς ανεκπλήρωτους έρωτες και δημιουργεί νέες προοπτικές, με αποκορύφωμα την έμμονη φαντασίωση του ζωηρότερου κοριτσιού της συντροφιάς για την πραγματοποίηση μιας μεγαλειώδους ουτοπίας.

Η πραγματικότητα παραμερίζεται. Ανοίγουν οι κρουνοί της φαντασίας, των φαντασιώσεων και του ονείρου που αποτελούν τα υλικά με τα οποία θα αναγερθεί πάνω στην άμμο το νέο, μεγαλοπρεπές κτίσμα της Αλίφειρας.

Επαμεινώνδας: Δημήτρης Πασσάς

«Πρώτη φορά μού συμβαίνει να βρίσκομαι αντιμέτωπος με τις τρεις Χάριτες»

Λέλα: Ελένη Ζαραφίδου

«Γιατρός; Στην Αλίφειρα; Ούτε ο Καραγκιόζης δεν θα καταδεχόταν να ασκήσει στην Αλίφειρα, το επάγγελμα του γιατρού»

Βαρώνη: Εμμανουέλα Κοντογιώργου

«Έχουμε εισέλθει στην εποχή του αναμαλλιάσματος. Είναι η νέα μόδα»

Παπαγαλίνα: Αιμιλία Μήλιου

«Καίγομαι, κάηκα, έγινα στάχτη!»

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Σουλιώτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Σαράντης

Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου

Παραγωγή:Εταιρεία Θεάτρου ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ

Η παράσταση «Αλίφειρα», πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού''.

Φωτογραφίες

Βίντεο

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πόσο μου άρεσε η παράσταση... Ονειρική, με γλαφυρό λόγο, και πολύ βαθυστόχαστη.. Οι ήρωες προσδοκούν μέσα σ'ένα μέρος που τίποτα δεν κινείται, τίποτα δεν ζει.. Αναμένουν να φύγουν, ν'αλλάξει η ζωή τους, να ζήσουν, και υπάρχουν ανάμεσα στον ξερό τόπο τους, στην πραγματικότητα και στο όνειρο. Οι ηθοποιοί άξιοι των ρόλων τους, μας βάλανε μέσα στην Αλίφειρα και τη ζωή τους. Έθιγε επίκαιρα θέματα, την ευκολοποστία, τη σχέση παιδιών - γονιών και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Την χαρήκαμε και ένα από ατού της ήταν το ότι μέσα στο "μαύρο" είχε αρκετά κωμικά στοιχεία. Πολύ - πολύ ιδιαίτερη!