525

Άνα ή το πανέξυπνο κορίτσι

Αρχείο Παίχτηκε από 06/05/2019 έως 28/05/2019
στο Vault
Διάρκεια: 70'
Συγγραφέας: Κατρίν Μπεναμού
Μετάφραση: Άννα Δαμιανίδη – Αθηνά Κεφαλά
Σκηνοθέτης: Αθηνά Κεφαλά
Κοστούμια: Μαριάννα Ζαχαριάδου
Φωτισμοί: Θοδωρής Μαργαρίτης
Μουσική: Αλέξανδρος Μισιρλιάδης
Κίνηση: Χριστίνα Σκουτέλα
Ερμηνεύουν: Ιωάννα Γκαβάκου(Άνα), : Ντέπυ Μαυροπούλου(Μητέρα – Καθηγήτρια)

Βασίλης Χατζηδημητράκης(Φωνή παππού), : Άννα Δαμιανίδη(Φωνή εκφωνήτριας του ΜΕΤΡΟ)

Περιγραφή

Το έργο γράφτηκε το 2016 και παρουσιάστηκε για πρώτη στο Φεστιβάλ της Avignon όπου απέσπασε άριστες κριτικές. Την ίδια χρονιά παίχτηκε στο Παρίσι, ενώ είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Αθήνα. Κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 21.00 στο Vault Theatre Plus, όπου θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Περισσότερα

Η Κατρίν Μπεναμού, συγγραφέας του έργου «Άνα ή το πανέξυπνο κορίτσι», θα βρίσκεται στην Αθήνα τη Δευτέρα 13 Μαΐου για να παρακολουθήσει την παράσταση και να συνομιλήσει με το κοινό.

Είναι φυσιολογικό να ξεχνάς τη χώρα σου;

Είναι τόσο σημαντικό να είσαι από κάποια χώρα;

Η γειτονιά που ζεις είναι χώρα;

Η χώρα όπου γεννήθηκα είναι η δική μου χώρα;

  

Λίγα λόγια για το έργο

Στο έργο της Κατρίν Μπεναμού πρωταγωνιστούν μια γυναίκα και οι λέξεις. Διηγείται την ανακάλυψη και την κατάκτηση της γραφής από μια ώριμη μαθήτρια, μια μετανάστρια που αποφάσισε να ξαναπιάσει το νήμα της μόρφωσης από εκεί που της το είχαν κόψει, στην εφηβεία, για να την παντρέψουν με κάποιον άγνωστο, ο οποίος την πήρε μαζί του στο Παρίσι.

Η μεγαλούπολη είναι κλειστή κι ακατανόητη για την αναλφάβητη Άνα. Καθώς μαθαίνει τα γράμματα, καθώς μαθαίνει τις λέξεις, καθώς πειραματίζεται και παιχνιδίζει μ’ αυτές, δίνει όνομα στις αναμνήσεις της, στις επιθυμίες της και ξεκινά να συλλαβίσει τον εαυτό της και το περιβάλλον της. Θα τρομάξει; Θα ενθουσιαστεί; Θ’ απογοητευτεί; Θα τα καταφέρει;

Video - Φωτογραφίες: Θανάσης Κεφαλάς
Βοηθός σκηνοθέτη:Ντέπυ Μαυροπούλου - Λίντα Πεπέ

Σημείωμα της συγγραφέως

Εδώ και πολλά χρόνια είμαι υπεύθυνη σε εργαστήρια αναλφάβητων γυναικών. Δουλεύοντας εκεί, ασχολούμαστε με τις λέξεις, παίζουμε μαζί τους, τις εξημερώνουμε, τις ακούμε, μας παρασέρνουν σε ιστορίες. Η ιστορία της Άνας μοιάζει σε πολλά σημεία με την ιστορία της γιαγιάς μου, αλλά αυτό το κατάλαβα όταν την είχα πια τελειώσει. Στη συνέχεια έμαθα ότι ο άντρας της είχε κι αυτός ένα μπλε παντελόνι, από τη στρατιωτική στολή του ’14, κρεμασμένο στη ντουλάπα, και στο βάθος του κήπου τους υπήρχε ένα έλος. Όταν τη ρώτησαν πού τα βρήκε όλα αυτά, η Άνα απάντησε ότι τα φαντάστηκε. Όταν γνώρισα εγώ τη γιαγιά μου, είχε γίνει μια γυναίκα καλλιεργημένη κι ελεύθερη. Είχε υπάρξει έξυπνο κορίτσι, την είχαν παντρέψει οι γονείς της με έναν άντρα που δεν γνώριζε, στην αρχή του προηγούμενου αιώνα, σε ένα χωριό στην Αλγερία.

Φωτογραφίες

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αξιόλογη - μέτρια παράσταση που κατά τη γνώμη μου, ίσως η σκηνοθεσία δεν κατάφερε να απογειώσει το καλογραμμένο έργο με την πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση του.
    Το Vault μας έχει πολύ καλομάθει με τις δυνατές του παραστάσεις και μας έχει κάνει πολύ αυστηρούς κριτές!