Ανθρωποφύλακες

Διάρκεια: 90'
Συγγραφέας: Περικλής Κοροβέσης
Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου
Σκηνοθέτης: Μάνος Βαβαδάκης
Σκηνογραφία: Γιωργίνα Γερμανού
Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική: Φάνης Ζαχόπουλος
Κίνηση: Μυρτώ Γράψα
Ερμηνεύουν: Νέστωρ Κοψιδάς, Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Ελένη Ζαχοπούλου, Άρης Λάσκος

Περιγραφή

Οι Ανθρωποφύλακες ξανά στο Υπόγειο μετά την επιτυχημένη πρώτη τους παρουσίαση πέρσι την άνοιξη και πριν ταξιδέψουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Περισσότερα

Οι Ανθρωποφύλακες του Περικλή Κοροβέση αποτελούν βιβλίο ορόσημο, αφού είναι η πρώτη μαρτυρία που τυπώθηκε και κυκλοφόρησε διεθνώς κάνοντας γνωστή την πρακτική βασανισμών που ακολουθούσε το καθεστώς των συνταγματαρχών έναντι των αντιφρονούντων. Μια οργανωμένη άνωθεν πρακτική που στόχευε στον πλήρη εξευτελισμό των συλληφθέντων, σωματικά και ψυχικά. Η σκληρότητα της περιγραφής των βασανισμών στην ταράτσα της Μπουμπουλίνας ισορροπεί με την λογοτεχνική αφήγηση του Κοροβέση, απόρροια της καλλιτεχνικής του ιδιότητας.

Ακριβώς πενήντα χρόνια μετά από την πρώτη έκδοση του βιβλίου η παράσταση αναμοχλεύει τις σκληρές δοκιμασίες εξευτελισμού και βίας που υπέστη μέρος του λαού, πρακτική που ακόμα και σήμερα, έστω και ως αστείο, επιδοκιμάζεται από πολιτικούς και πολίτες. Σε συνδυασμό με τη σκιαγράφηση της περιόδου της Επταετίας αναδεικνύεται πως το καθεστώς απλώθηκε σε όλους τους τομείς, στραγγαλίζοντας κάθε φωνή αντίστασης και δημιουργίας.

Βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Γεωργακοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Μαρινάκη
Φωτογραφίες: Μυτρώ Αποστολίδου

Φωτογραφίες

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ καλή παράσταση, μάθημα ιστορίας για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να μην ξεχνούν οι μεγαλύτεροι. Συγχαρητήρια για την επιλογή του έργου και για την άψογη παρουσίαση του. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

  2. Εξαιρετική παράσταση!!! Αν και το σκηνικό ήταν λιτό η σκηνοθεσία ήταν δυναμικά παρούσα μεταφέροντας με άμεσο τρόπο στο κοινό τον πρωταγωνιστή σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονταν στην εποχή του (δεύτεροι ρόλοι). Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης! Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση!

  3. Μια εξαιρετική παράσταση, πολύ καλη η ερμηνεία των ηθοποιών και η σκηνοθεσία. Αυτό που αξίζει περισσότερο είναι το κείμενο, που αποτελεί προσωπική μαρτυρία του συγγραφέα με σαφείς αναφορές την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολυ για την πρόσκληση.