Αριστερόχειρες

Αρχείο Παίχτηκε από 08/04/2022 έως 29/05/2022
στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Διάρκεια: 100'
Συγγραφέας: Νεφέλη Μαϊστράλη
Σκηνοθέτης: Θανάσης Ζερίτης
Σκηνογραφία: Γεωργία Μπούρδα
Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κίνηση: Κατερίνα Φώτη
Ερμηνεύουν: Τάσος Δημητρόπουλος, Ελένη Κουτσιούμπα, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη , Πάνος Τοψίδης

Περιγραφή

To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει στη Σκηνή Ωμέγα την παρουσίαση σύγχρονων νεοελληνικών έργων με τους Αριστερόχειρες της Νεφέλης Μαϊστράλη, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη.

Περισσότερα

Ομάδα 4Frontal

Σκηνή Ωμέγα

Ένας Κοινοτάρχης που κρατάει βίτσα και μιλάει με «νι» και «λι», μια απροσάρμοστη Τρόφιμος που της αρέσει να τρέχει, μια ανύπαντρη Ομαδάρχισσα που αμφιταλαντεύεται, μια κουρασμένη Μητέρα που ψάχνει ασταμάτητα με σεντόνια στα χέρια, ένας μαλλιαρός Άντρας που κάνει ισορροπία, μια Βασίλισσα με γούνα και υπαρξιακές αγωνίες , μια Ρωσίδα χορεύτρια που έπαιξε τον μαύρο κύκνο στα Μπαλσόι, ένας Δημοσιογράφος που προσπαθεί να βρει την αλήθεια , ένας Χωροφύλακας που σιχαίνεται το κρύο και σέρνει τα πόδια του, ένας Καθηγητής που λατρεύει τα τσιτάτα, μια Ελληνοαμερικάνα που ψάχνει από πού κρατάει η σκούφια της , ένας Αριστερόχειρας υποψήφιος στη Σχολή Αξιωματικών που δεν λέει το « ρ», ένας κανονικός Φαντάρος με αρβύλες και όπλο και ο Ντιμίτρι ή Δημήτρης, ένας ερωτευμένος Πολυτεχνίτης που πήγε από την Κόνιτσα στην Τασκένδη, συνομιλούν και διεκδικούν τη θέση τους στην Ιστορία.

Το έργο αντλεί την έμπνευσή του από τις “ Παιδοπόλεις”, τα αμφιλεγόμενα ιδρύματα που ίδρυσε η Βασίλισσα Φρειδερίκη κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου πολέμου καθώς και από ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου που διαμόρφωσαν την σύγχρονη ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Το κείμενο των Αριστερόχειρων προέκυψε από τη διαδικτυακή δράση του ΔΘΠ #Μόνοι Μαζί Πειραιάς -Σεμινάριο Θεατρικής Γραφής το οποίο πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση του θεατρικού συγγραφέα Λεωνίδα Προυσαλίδη.

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Τσιμπρικίδου
Φωτογραφίες :Ελίνα Γιουνανλή

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

* Για την είσοδο του κοινού στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

* Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

* Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Φωτογραφίες

Βίντεο

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η παράσταση αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση, ιδιαίτερα για τους συγχρόνους καιρούς που διανύουμε.
    Επιχειρεί αποτελεσματικά μια αντικειμενική ματιά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, διανθισμένη με κωμικές νότες από το παίξιμο 5 υπέροχων ηθοποιών.
    Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.

  2. Η παράσταση είναι ένα διαμάντι. Πληροί τα τρία ζητούμενα που κάνουν, κατά τη γνώμη μου, μία παράσταση, εξαιρετική: Υπέροχο κείμενο, έχοντας έντονο και απολύτως εύστοχα το στοιχείο της σάτιρας, με αλλαγές ιστοριών, το οποίο σε κρατάει μονίμως σε εγρήγορση φέρνοντας βαθιά συγκίνηση αλλά και πηγαίο γέλιο. Σκηνοθεσία άψογη και πολύ όμορφο μίνιμαλ σκηνικό, το οποίο κάνει τη μία ιστορία να διαδέχεται την άλλη με φοβερή ομαλότητα σχεδόν φυσικά (η σκηνή της Φρειδερίκης με το βαρέλι αριστούργημα). Τέλος, οι ερμηνείες ήταν καταπληκτικές, έπαιζαν πέντε ηθοποιοί και υπήρχε η αίσθηση πως ήταν περισσότεροι από δέκα, λόγω της αλλαγής ρόλων τους, αλλά κυριότερα της εμβάθυνσης σε αυτούς. Συγχαρητήρια!