Η Ατέρμονη Ματαιοδοξία

Αρχείο Παίχτηκε από 12/12/2015 έως 12/12/2015
στο Έναστρον
Διάρκεια: 60'
Συγγραφέας: Κυριάκος Πασχαλίδης
Σκηνοθέτης: Κυριάκος Πασχαλίδης
Ερμηνεύουν: Κυριάκος Πασχαλίδης

Περιγραφή

Σκέψεις για θέματα πανανθρώπινα δραματοποιούνται και παρουσιάζονται για πρώτη φορά επί σκηνής, υπό τη μορφή μονολόγου, από έναν πολύπλευρο νέο καλλιτέχνη, τον ηθοποιό, μουσικό και συγγραφέα Κυριάκο Πασχαλίδη. Ο έρωτας, η γέννηση κι ο θάνατος, το τέρας της ματαιοδοξίας, ο πόλεμος, η πραγματική ελευθερία, η Τέχνη κι ο ρόλος του καλλιτέχνη, η πίστη και η προσευχή, η μοναξιά, το γήρας, η Ελπίδα. Ένας μονόλογος που τολμά να θέσει καίρια ερωτήματα για την ειμαρμένη, τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, την αποσάθρωση της ύλης, αλλά και της ψυχής.

Περισσότερα

Η ατέρμονη ματαιοδοξία ενός ανθρώπου. Ή, μήπως, κάθε ανθρώπου; Η μοίρα, όπως ακριβώς και η σκηνή, κρύβει στροφές απρόσμενες και μονοπάτια δύσβατα, ελλοχεύει κινδύνους, αλλά και μια γοητεία απαράμιλλη, μεθυστική. Φωτίζεται πάντοτε καλύτερα ο ερωτευμένος, σκοτεινιάζει μεμιάς, όταν το μεγαλειώδες, αυτό, κι αδηφάγο συναίσθημα αποχωρεί. Ο έρωτας εξυψώνει τον άνθρωπο ψυχή τε και σώματι, συνεπαίρνει σαν άνεμος το Εγώ. Δίνει ελπίδα, μοιάζει κατάρα, μαζί κι ευλογία. Να βρεις, να κρατήσεις, να ζήσεις το ένα, το αμοιβαίο, το απόλυτο. Γιατί ο άνθρωπος μαθαίνει ποιος είναι πραγματικά μέσα από την ερωτική συνδιαλλαγή του με τον Άλλον. Καθρέφτης της ψυχής σου ο άλλος και ποιος, άραγε, δεν αναζητά το καθρέφτισμα αυτό;

«Φώτισέ με, αγάπησέ με, κράτησέ με, οδήγησέ με, αγκάλιασέ με»

Η ομορφιά είναι παντού όταν ο Έρωτας κατακλύζει το είναι σου. Έτσι, απλά, το χέρι να τεντώσεις και την έφτασες. Παραμύθι η ζωή. Να αντέχεις να κοιτάς τον εαυτό σου κατάματα, κατάβαθα, να μην έχεις την ανάγκη να προσποιηθείς, να μην υποκρίνεσαι εκτός σκηνής. Πάνω σε αυτήν είναι μια άλλη ιστορία. Αυτοκαταστροφή η τάση του εκτιθέμενου; Ρωτώ κι απάντηση δεν παίρνω. Ησυχία. Έχει τόση ελευθερία η μοναξιά, όσο και κόστος. Ο πόλεμος για την ελευθερία. Μάχη αέναη. Αρχή και τέλος ο πόλεμος, από μέσα προς τα έξω και τούμπαλιν. Εσύ και το εγώ σου. Εσύ και οι Άλλοι. Σε ματαιώνει αυτός ο πόλεμος; Νιώθεις κάπου κάπου ότι γερνάς κι ας είσαι νέος; Νιώθεις ακινητοποιημένος, πριν καλά-καλά ξεκινήσεις;

«Σπάω και χάνομαι. Είμαι μόνος και δεν μπορώ να διεκδικήσω άλλο τα όνειρά μου, τη σκηνή, τη ζωή, το φως, Εσένα. Μια ζωή μέσα στην κενοδοξία. Δίχτυα απλωμένα να πιάνουν μόνο αέρα. Όλα αλλάζουν, τίποτε σταθερό και σίγουρο, ίσως, εσύ να είσαι η αλλαγή. Ίσως. Είναι αλήθεια, πάντως, αυτό που λένε ότι για πολλούς είσαι ένας άνθρωπος μέσα στον κόσμο, αλλά για κάποιον είσαι ο κόσμος ολόκληρος».

Συντελεστές:
Κείμενο - σκηνοθεσία: Κυριάκος Πασχαλίδης
Ερμηνεύει: Κυριάκος Πασχαλίδης
Επιμέλεια ήχου - Φωτισμοί: Πάνος Κυριακίδης
Επικοινωνία: Ανδρονίκη Τσατσαρώνη
Διεύθυνση θεάτρου: Θανάσης Περιστέρης

* Το Θέατρο Έναστρον ιδρύθηκε το 1994, από τη Διευθύντρια της ομώνυμης  Δραματικής Σχολής "Μαίρη Βογιατζή-Τράγκα", με σκοπό να φιλοξενεί παραστάσεις σπουδαστών, καθηγητών και επαγγελματικών θιάσων.

*Η Ατέρμονη Ματαιοδοξία, του Κυριάκου Πασχαλίδη, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γρηγόρη, σε δίγλωσση έκδοση, στα ελληνικά και στα γαλλικά, που είναι η αγαπημένη γλώσσα του συγγραφέα.