Χάρπερ Ρήγκαν

Αρχείο Παίχτηκε από 10/01/2022 έως 01/03/2022
στο Studio Μαυρομιχάλη
Διάρκεια: 80'
Συγγραφέας: Σάιμον Στήβενς
Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθέτης: Φώτης Μακρής
Σκηνογραφία: Μάγδα Καλορίτη
Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Φωτισμοί: Φώτης Μακρής
Ερμηνεύουν: Λάμπρος Γιώτης, Στέλλα Κρούσκα, Φώτης Μακρής, Στέλλα Παπαδημητρίου, Βάσω Παύλου, Φοίβος Σαμαρτζής

Περιγραφή

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» και το studio Μαυρομιχάλη παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο του Σάιμον Στήβενς, «Χάρπερ Ρήγκαν» σε μετάφραση Έρις Κύργια και σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα

Το έργο:

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας στις 16 Απριλίου του 2008 σε σκηνοθεσία Marianne Elliott.

Από τότε, έχει ανέβει σε δεκάδες παραγωγές σε όλο τον κόσμο.

Τι συμβαίνει όταν μια εργαζόμενη γυναίκα αποφασίζει να αφήσει πίσω σύζυγο και κόρη χωρίς να πει σε κανέναν ούτε πού πάει, ούτε εάν θα επιστρέψει ποτέ;

Η Χάρπερ Ρήγκαν, μια γυναίκα γύρω στα 45, μαθαίνει ότι ο πατέρας της πεθαίνει. Το αφεντικό της στην δουλειά αρνείται να της δώσει άδεια να τον επισκεφθεί. Εκείνη αγνοεί τις απειλές του, και φεύγει για να επισκεφτεί τον ετοιμοθάνατο πατέρα της.

Φτάνει στον προορισμό της πολύ αργά, καθώς ο πατέρας της έχει ήδη πεθάνει.

Μετά από διαδοχικές συναντήσεις με αγνώστους και την επίσκεψη στη μητέρα της, με την οποία έχουν να μιλήσουν 2 χρόνια, η Χάρπερ επιστρέφει στο σπίτι της.

Η μικρή αυτή Οδύσσεια λειτουργεί καταλυτικά στην σκέψη της και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό της και τους γύρω της.

Όταν επιστρέφει, η δουλειά της δεν είναι εκεί… Η οικογένειά της είναι εκεί (;)…

Η ίδια είναι εκεί (;)…

Το έργο «Χάρπερ Ρήγκαν» πάνω απ' όλα είναι ένα ταξίδι συνειδητοποίησης και συμφιλίωσης. Μέσα σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα, η ηρωίδα επείγεται, φεύγει, στενοχωριέται, πενθεί, κλαίει, θυμώνει, ξεκαθαρίζει, επιστρέφει. Στέκεται μετέωρη ανάμεσα στα θολά «θέλω της» και στα επιτακτικά «πρέπει». Κι έτσι, η σχεδόν επανάσταση που έκανε απέναντι στους άλλους, αποδεικνύεται ολοκληρωτική επανάσταση απέναντι στον εαυτό της. Και οι επαναστάσεις απέναντι στον εαυτό μας, είναι οι πιο σαρωτικές και ταυτόχρονα οι πιο συγκινητικές. 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Μουσική – Μουσική επιμέλεια : Φοίβος Σαμαρτζής – Φώτης Μακρής

Φωτογραφίες : Δάφνη Δίγκα

Η παράσταση είναι κατάληλη για άνω των 16 ετών.

Το θέατρο είναι covid free.

Κατά την είσοδο των θεατών στον χώρο του θεάτρου,

θα γίνεται έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και ταυτοποίηση.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική

σε όλους τους χώρους του θεάτρου και κατά την διάρκεια της παράστασης.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Φωτογραφίες

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ καλές ερμηνείες, με εξαιρετικό ήχο και φωτισμούς. Σίγουρα δεν θα ήταν μια παράσταση που θα πήγαινε κανείς για να ευθυμήσει. Πάντως, σε μετέφερε στην Αγγλία του σήμερα - με τα όποια προβλήματα της βρετανικής οικογένειας και κοινωνίας, και το όλο στήσιμο είχε έντονο άρωμα σύγχρονης Αγγλίας. Πολύ ενδιαφέρον που το θέατρο έχει θέσεις θεατών και από τις δύο πλευρές - η εναλλαγή των σκηνικών, γρήγορη, έξυπνη και κυκλική, σεβόμενη και τις δύο πλευρές θεατών.

    Ευχαριστούμε πολύ.

  2. Μια καλή παράσταση, μόνο που με προδιέθετε απ'αυτά που είχα διαβάσει ότι θα ήταν κάτι εξαιρετικό και μοναδικό, αλλά..
    Φοβερή και αρμονική μουσική, φωτισμοί υπέροχοι που εστιάζανε όταν έπρεπε στα πρόσωπα, για να γίνει πιο συγκλονιστική η στιγμή, έντονες οι ερμηνείες των ηθοποιών, αλλά είχε ένα απότομο τέλος! Έγινε η επανάσταση της ηρωίδας -αυτή που όφειλε να κάνει-, αλλά μπλέχτηκε και με επανάσταση εφηβείας χωρίς αιτία! Λίγο διεγήρθηκε το συναίσθημα του θεατή..

  3. Η παράσταση ήταν καταπληκτική,με καλή σκηνοθεσία και υπέροχους ηθοποιούς,που έπαιξαν πολλαπλούς ρόλους.Η υπόθεση σύγχρονη,θίγει θέματα,που λίγο πολύ μας αγγίζουν τους περισσότερους!Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση θεατρομάνια!

  4. Ευχαριστώ για την πρόσκληση πού ευτυχώς μετά από 2 βδομάδες (που για τεχνικούς λόγους ή covid) απόψε Τρίτη 11 Ιανουαρίου καταφέραμε να δούμε την παράσταση. Η παράσταση δεν μου άρεσε, η συγγραφέας έχει βάλει πολλά θέματα και πετάγεται από το ένα στο άλλο... ίσως έπρεπε να μην ασχοληθεί με όλα τα σύγχρονα προβλήματα σε 1,5 ώρα. Σίγουρα χρειαζόταν κάτι άλλο. Παρόλα αυτά ευχαριστώ για την πρόσκληση.