Ένα Ένα

Σύλληψη: Θανάσης Δεληγιάννης
Δραματουργία: Γιάννης Μιχαλόπουλος
Σκηνοθέτης: Θανάσης Δεληγιάννης
Σκηνογραφία: Roelof Pothuis
Κοστούμια: Βασιλική Σουρρή
Φωτισμοί: Roelof Pothuis
Ερμηνεύουν: Θανάσης Δεληγιάννης
Τραγουδούν: Νατάσα Τσακηρίδου
Παίζουν μουσική: George Dumitriu (Βιολί), Kaja Draksler (Πλήκτρα), Onno Govaert (Ντραμς)

Περιγραφή

Ανάσταση σε ένα επαρχιακό κέντρο διασκέδασης περασμένων δεκαετιών με ένα αλλόκοτο πανηγύρι στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.

Περισσότερα

ΜΟΥΣΙΚΗ | ONASSIS CHANNEL ΣΤΟ YOUTUBE

Θανάσης Δεληγιάννης & Ι/Ο

Live YouTube Premiere

ONASSIS CHANNEL ΣΤΟ YOUTUBE

Το βίντεο θα παραμείνει διαθέσιμο έως τις 26 Απριλίου στις 23:59

Δείτε την πρεμιέρα εδώ: https://youtu.be/jZJWzHKRHp0

Ένα επαρχιακό κέντρο διασκέδασης άλλης δεκαετίας, ρετσίνα και μπίρα, πλαστικές καρέκλες, κλαρίνα και ηλεκτρονική μουσική. Αυτή η ανάσταση γιορτάζεται με ένα πανηγύρι στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση, με τον ηδονισμό της γιορτής, τον διονυσιασμό του κεφιού σε πρώτο πλάνο από 23 έως 26 Απριλίου. Ο Θανάσης Δεληγιάννης, διεθνής Έλληνας μουσικός της νεότερης γενιάς, και η ολλανδική ομάδα I/O ήρθαν στην Ελλάδα, μετά την Ουτρέχτη και το σημαντικό φεστιβάλ Gaudeamus, και έστησαν το μοναδικό «ENA ENA» που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2021 στον Εκθεσιακό Χώρο της Στέγης. Το «ΕΝΑ ΕΝΑ» είναι το όνομα ενός φανταστικού επαρχιακού κέντρου διασκέδασης . Κυριολεκτικά σημαίνει «ένα προς ένα» και μας θυμίζει τις φράσεις «βήμα βήμα», «σιγά σιγά», «κομμάτι κομμάτι».

Ο Θανάσης Δεληγιάννης, γνωστός από τις συνεργασίες του με μουσικά σύνολα όπως τα AskoSchönberg, Nieuw Ensemble και Atlas Ensemble, αλλά και με σκηνοθέτες όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου (Since She), αναφέρει: «Με αφορμή μια παιδική ανάμνηση και καταλύτη το βίωμα μιας γιορτής που διακόπτεται απρόοπτα, ο χώρος και το γεγονός του πανηγυριού γίνονται το κέντρο γύρω από το οποίο πολλά ερωτήματά μου περιμένουν μια απάντηση. Ξεκινώντας από την προσωπική εμπειρία και το ηχητικό της αποτύπωμα, με προσέλκυσε το πανηγύρι της δεκαετίας του ‘80. Στην πορεία της έρευνάς μου μελέτησα μια μεγάλη σειρά ηχογραφήσεων, φωτογραφιών και βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων, ανακαλύπτοντας έναν πλούσιο κόσμο παραλλαγών. Το υπαίθριο πανηγύρι και η μεταφορά του στους κλειστούς χώρους των κλαριτζίδικων στις πόλεις δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο η παραδοσιακή μουσική πήρε έναν καινούριο δρόμο. Αφομοιώνοντας σταδιακά τις δυνατότητες της ενίσχυσης που έφερε το ηλεκτρικό ρεύμα, συγκροτήθηκε μια νέα αισθητική, τόσο στην εκτέλεση όσο και στην πρόσληψη αυτής της μουσικής. Υβριδική στην αρχή της, πιστεύω ότι αποτελεί μέχρι σήμερα ένα παραγνωρισμένο και παρεξηγημένο τμήμα της ζωντανής παράδοσης της λαϊκής τέχνης.»

Η παράσταση «ENA ENA» αφορά τις επιφάνειες των αναμνήσεων. Μια μπάντα, μια τραγουδίστρια, ένας σερβιτόρος και μια κάμερα ασφαλείας δίνουν ζωή στον κόσμο της παράστασης, αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους και με το κοινό. Η μουσική που παίζουν είναι ένα μικροτονικό αμάλγαμα των ελληνικών κλαρίνων των δεκαετιών 1970-90, αναμειγμένο με αυτοσχέδια μέρη, ηλεκτρονική μουσική και ηχογραφήσεις πεδίου, κάνοντας χρήση της έντονα «ενισχυμένης» αισθητικής αυτής της εποχής – ένα αλλόκοτο πανηγύρι, με τον πλούσιο κόσμο των κλαρίνων όπως δεν τον έχετε ξαναδεί.

Συντελεστές ΕΝΑ ΕΝΑ

Σύλληψη, Σκηνοθεσία, Ηχητικός Σχεδιασμός, Περφόρμανς: Θανάσης Δεληγιάννης

Βοηθός Σκηνοθέτη & Βοηθός Παραγωγής: Δανάη Μπελοσίνωφ

Τεχνικός Ήχου: Κώστας Χαϊκάλης

Τεχνικός Διευθυντής & Τεχνικός Φώτων: Κωνσταντίνος Μαργκάς

Creative Coder: David Jonas

Project Development: Frank van der Weij

George Dumitriu (Βιολί), Kaja Draksler (Πλήκτρα), Onno Govaert (Ντραμς)Το «ENA ENA» είναι μια δημιουργία και παραγωγή του I/O, σε συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και της Gaudeamus. Με την υποστήριξη του Performing Arts Fund (Ολλανδία), του Norma Fonds και του Γιώργου Ιγνατίδη.

Συντελεστές βιντεοσκόπησης

Head of Video Production: Χρήστος Σαρρής

Συντονισμός Παραγωγής Βίντεο: Σμαράγδα Δογάνη, Έλενα Χωρέμη

Κάμερα: Έλια Καλογιάννη, Γιώργος Κυβερνήτης, Θάνος Τσάντας

Σχεδιασμός & Μίξη ήχου: Κώστας Χαϊκάλης, Studio Praxis

Τεχνικός Διευθυντής & Τεχνικός Φώτων: Κωνσταντίνος Μαργκάς

Creative Coder: David Jonas

Project Development: Frank van der Weij

Σκηνοθεσία βίντεο & Μοντάζ: Ελιά Κακογιάννη & Γιώργος Κυβερνήτης

Ανάθεση – Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λίγα λόγια για τον Θανάση Δεληγιάννη και το Ι/Ο

Ο Θανάσης Δεληγιάννης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1983 και μεγάλωσε σε οικογένεια παραδοσιακών μουσικών. Από το 2007 ζει στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Την περίοδο 2017-19 υπήρξε artist in residence στο φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής Gaudeamus (Ουτρέχτη), στο πλαίσιο του προγράμματος Nieuwe Makers του Performing Arts Fund NL. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Heiner Goebbels (Manchester International Festival 2018) και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου (Tanztheater WuppertalPina Bausch company 2017-18), καθώς και με μουσικά σύνολα στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Έχει διατελέσει βοηθός καλλιτεχνικού διευθυντή του Nieuw Ensemble (2011-14) και καλλιτεχνικός συντονιστής του εργαστηρίου διαπολιτισμικής μουσικής Atlas Lab (2011-16), ενώ από το 2018 διδάσκει στο Conservatorium van Amsterdam.

Το 2013 συνίδρυσε στην Ολλανδία την ομάδα I/O, με κύριο ενδιαφέρον τη δημιουργία διαμεσικών έργων.

To Ι/Ο, με έδρα το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, αποτελείται από μια ομάδα καλλιτεχνών, οι οποίοι δημιουργούν crossover παραστάσεις με ιδιαίτερη εστίαση στον ήχο. Το έργο τους συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες με την αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών τεχνών. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα του Ι/Ο είναι η διερεύνηση υβριδικών παραστατικών μορφών και ο συνεχής επαναπροσδιορισμός του διαλόγου ανάμεσα στο κοινό και το έργο τέχνης. Κύρια μέλη της ομάδας είναι οι Θανάσης Δεληγιάννης, Roelof Pothuis, David Jonas, George Dumitriu, Kaja Draksler και Δανάη Μπελοσίνωφ.

Onassis Channel στο YouTube

Το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση εκπέμπει από την Αθήνα, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, σε όλο τον κόσμο. Το Ίδρυμα Ωνάση ανεβάζει και μοιράζεται στο κανάλι του στο YouTube στιγμές, εικόνες, συζητήσεις, ήχους, συναισθήματα. Παραστάσεις, συναυλίες, podcasts, συναντήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες, online μαθήματα. Η ψηφιακή σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση φτιάχνει μια Στέγη σε κάθε σπίτι, σε ένα σημείο που δεν υπάρχει στον χάρτη, για να διασκεδάζει, να επιμορφώνει, να ενώνει, να ανοίγει συζητήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

https://www.onassis.org/el/news/on-saturday-april-23rd-a-strange-fair-is-coming-at-the-onassis-channel-on-youtube

Φωτογραφίες