Γυναίκα-Βόμβα

Διάρκεια: 80’
Συγγραφέας: Ιβάνα Ζάικο
Μετάφραση: Κ. Αλέξης Αλάτσης
Σκηνοθέτης: Κ. Αλέξης Αλάτσης
Ερμηνεύουν: Μαρία Στεφανίδου

Περιγραφή

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ανεβαίνει το έργο «Γυναίκα-Βόμβα» της Ιβάνα Ζάικο, της σημαντικότερης νέας φωνής της θεατρικής γραφής όχι μόνο στην πατρίδα της την Κροατία αλλά σε όλο τον βαλκανικό χώρο, σε σκηνοθεσία Κ. Αλέξη Αλάτση, στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας Β’ σκηνή, από την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 21.00. Ερμηνεύει η Μαρία Στεφανίδου.

Περισσότερα

 Β’ σκηνή

Ο θεατρικός μονόλογος «Γυναίκα-Βόμβα» γράφτηκε το 2004 και παρουσιάστηκε με επιτυχία σε πολλές χώρες (Αγγλία, Γερμανία κλπ.). Μια γυναίκα που ετοιμάζεται για μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας και εκθέτει αποσπασματικά θραύσματα από σκέψεις, φαντασιώσεις, γεγονότα, σε άμεση ή και έμμεση σχέση με την πράξη που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μέσα σε λίγα λεπτά.

Πρόκειται για έναν πολυφωνικό μονόλογο, ένα έργο δεξιοτεχνίας για μια γυναίκα ηθοποιό, που καλείται να υποδυθεί ταυτόχρονα πολλαπλούς ρόλους. Την ίδια την συγγραφέα που γράφει το έργο, την ιδιόμορφη «γυναίκα-βόμβα» που είναι η πρωταγωνίστριά του, αλλά και τις φαντασιώσεις της ως μιας άλλης Μόνα-Λίζα, στις οποίες συνομιλεί με έναν χορό από αγγέλους. Το κείμενο συμπληρώνεται με αποσπάσματα από δημοσιογραφικό υλικό, επιστημονικές έρευνες και στατιστικές.

Η συγγραφέας πλέκει αφηγηματικούς ιστούς, θέτοντας ερωτήματα, χωρίς να δίνει εύκολες απαντήσεις, με μια γλώσσα ενίοτε ποιητική, αλλού άμεση και λιτή, αφήνοντας στην ηθοποιό ως μόνο όπλο την ίδια τη γλώσσα.

Η Ιβάνα Ζάικο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ασχολούμαι με την πολυπλοκότητα. Δηλαδή μ’ ενδιαφέρουν ακριβώς τα χρονικά σημεία, όπου πιστεύουμε πως έχουμε κατανοήσει κάποια αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή: σ’ εκείνες ακριβώς τις στιγμές, εγώ κάνω στροφή, κι αρχίζω να κοιτάζω το ίδιο θέμα ακριβώς από την ανάποδη. Αυτό έκανα και στη «Γυναίκα-Βόμβα» /…/ Δεν δέχομαι την τρομοκρατία ενός θέματος, την πρωτοκαθεδρία του απέναντι σε όλα τα επίπεδα της γραφής. Η κυριαρχία του θέματος σκοτώνει την τέχνη. Μπορεί να νιώθω βαθιά πολιτικός άνθρωπος, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τα θέματά μου, για ποιο θέμα γράφω, αλλά με το πώς το γράφω.»

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία/Μετάφραση/Μουσική Επιμέλεια: Κ. Αλέξης Αλάτσης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δέσποινα Γιαρίμπαμπα
Ηχογράφηση/Στούντιο: Κώστας Τσιούτας, Βαγγέλης Μπαλάφας
Φωτογραφία: Γρηγόρης Μούργελας
Κοστούμι: Λήδα Αντωνιάδου
Μακιγιάζ: Μάγδα Θεοδωρούδα