Η κωμωδία του Αυτόχειρα

Αρχείο Παίχτηκε από 06/11/2015 έως 17/01/2016
στο Βασιλικό θέατρο (Θεσσαλονίκη)
Συγγραφέας: Έρντμαν Νικολάι
Σκηνοθέτης: Ρήγας Γιάννης
Ερμηνεύουν: Ανδρέου Μαίρη, Βλαχοπούλου Λίλα, Βούτος Στάθης, Γούναρης Μιχάλης, Καζάζη Στέλλα, Καζάκου Ειρήνη, Καλεμκερίδου Σοφία, Καλούδης Έκτωρ, Καραμήτρη Μαρία, Κουτσουρέλης Ανδρέας, Μπαλαούρα Γιολάντα, Νικολάου Νίκος, Παλαιοχωρίτης Δημήτρης, Σαπρανίδου Αλεξία, Σαραφιανός Σπύρος, Χάνος Ταξιάρχης

Περιγραφή

Ο Νικολάι Έρντμαν, συνοδοιπόρος μιας εποχής που οδήγησε στην καλλιτεχνική έκρηξη των αρχών του 20ου αιώνα στην Ευρώπη, γράφει το 1928 την "Κωμωδία του Αυτόχειρα», η παρουσίαση της οποίας απαγορεύτηκε από το σταλινικό καθεστώς και ανέβηκε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Έρντμαν για πρώτη φορά στη Ρωσία.

Περισσότερα

2015-2016 Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Ο Σεμιόν Σεμιόνοβιτς Ποντσεκάλνικοφ, κεντρικός ήρωας, βρίσκεται σε απόγνωση λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας του, ενώ ο περίγυρός του, λόγω μιας παρεξήγησης, πιστεύει ότι ο Σεμιόν έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει. Στη συνέχεια, από το σπίτι του Σεμιόν παρελαύνει ένας «στρατός» ατόμων που εκπροσωπώντας τη διανόηση, την εκκλησία, το εμπόριο, την τέχνη, αλλά και τον ιδιοτελή εαυτό τους, θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Σεμιόν να αυτοκτονήσει για λογαριασμό τους με σκοπό να εκμεταλλευτούν το θάνατο του «αυτόχειρα».

Πρόκειται για μια εκπληκτική πικρή κωμωδία, ένα έργο εντυπωσιακό, λαϊκό και απενοχοποιημένο. που η δομή και η σύλληψή του μας θυμίζει ποίηση του Μαγιακόφσκι και την χρυσή εποχή του βωβού κινηματογράφου.

Συγγραφέας: Έρντμαν, Νικολάι
Σκηνοθεσία: Ρήγας, Γιάννης
Σκηνικά: Ρήγας, Γιάννης
Βοηθός σκηνοθέτη: Καραμήτρη, Μαρία
Βοηθός σκηνοθέτη: Συκιώτη, Αθηνά
Οργάνωση παραγωγής: Ανδρώνη, Αθανασία
Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ