Η κρητική λύρα σε νέα διάσταση Live streaming

Περιγραφή

Μια μοναδική συναυλία, στην οποία η κρητική λύρα αποκτά άλλη μορφή στα χέρια του ξεχωριστού Αλέξανδρου Λύρα και μετουσιώνεται σε ένα όργανο που αποδίδει εντυπωσιακά ροκ, ποπ, παραδοσιακές αλλά και κλασικές διασκευές, έρχεται μέσω Live Streaming το Σάββατο 10 Απριλίου, στις 21:00, από την επίσημη σελίδα του ΠΣΚΗ

Περισσότερα

Διαδικτυακά με την Τέχνη

Μια μοναδική συναυλία, στην οποία η κρητική λύρα αποκτά άλλη μορφή στα χέρια του ξεχωριστού Αλέξανδρου Λύρα και μετουσιώνεται σε ένα όργανο που αποδίδει εντυπωσιακά ροκ, ποπ, παραδοσιακές αλλά και κλασικές διασκευές, έρχεται μέσω Live Streaming το Σάββατο 10 Απριλίου, στις 21:00, από την επίσημη σελίδα του ΠΣΚΗ https://www.cccc.gr/gr/live-streaming.

Ο Αλέξανδρος Λύρα, ο καλλιτέχνης που οραματίζεται την κρητική λύρα να καταλαμβάνει μια θέση ανάμεσα στα κλασικά μουσικά όργανα, έρχεται για πρώτη φορά στο ΠΣΚΗ για να μοιραστεί με το κοινό το όραμά του και με τη συνοδεία του Harry Key στα πλήκτρα, να το ταξιδέψει σ’ ένα πρόγραμμα πραγματικά ιδιαίτερο: Με την κρητική λύρα, σε νέα διάσταση!

Βιογραφικά ερμηνευτών

Αλέξανδρος Λύρα | κρητική λύρα

Γεννημένος στο Βερολίνο το 1992, από μητέρα Γερμανίδα και Έλληνα πατέρα, ο Αλέξανδρος πέρασε τα σχολικά του χρόνια μοιρασμένος ανάμεσα στην Γερμανία και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Νάξο, τόπο καταγωγής του πατέρα του. Μοιρασμένα και τα ακούσματα που ξεκίνησε να έχει από παιδί, μιας και μεγάλωνε ανάμεσα στην ροκ, ελληνική και ξένη, αλλά και την παραδοσιακή ελληνική μουσική. Αυτό όμως που μονοπώλησε το ενδιαφέρον του, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ήταν η κρητική λύρα. Με έναν έμφυτο ενθουσιασμό για το όργανο, ήδη από την ηλικία των εφτά ετών, περνούσε το χρόνο του μιμούμενος μεγάλους λυράρηδες. Με δύο ξύλα για λύρα και δοξάρι, ονειρευόταν κι έβαζε στόχο να γίνει ένας από αυτούς όταν μεγαλώσει.

Στα δώδεκα του χρόνια, πιάνει στα χέρια του την πρώτη του λύρα. Κι είναι τόση η αγάπη και το πάθος του για αυτήν, που οι ώρες μελέτης είναι ατελείωτες καθημερινά. Μέχρι την ηλικία των δεκαεπτά ετών, πραγματοποιεί ζωντανές εμφανίσεις τόσο στο Βερολίνο όσο και σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων, μένοντας πιστός στους ήχους της ελληνικής παράδοσης. Τα 18α γενέθλιά του τον βρίσκουν στην Αθήνα να συνεργάζεται με μεγάλους νυχτερινούς χώρους διασκέδασης της πόλης, ξεσηκώνοντας τον κόσμο και μεταδίδοντάς του το πάθος του για την κρητική λύρα.

Σε ηλικία εικοσιτριών ετών, ο Αλέξανδρος πάει την λύρα του ένα βήμα παραπέρα μέσα από διασκευές και αυτοσχεδιασμούς σε γνωστά κομμάτια της ροκ, ποπ, έντεχνης και κλασικής μουσικής. Από τον Niccolò Paganini έως τον Michael Jackson και πίσω, οι πειραματισμοί είναι ατελείωτοι και κάθε εκτέλεση πάντα χαρακτηρίζεται από το πάθος του και την επιδεξιότητά του. Το 2016 έρχεται η συνεργασία με την Real Music, αλλά κι η γνωριμία με τον μαέστρο Δημήτρη Κεραμιδάκη. Την ίδια χρονιά, με μεράκι και με ιδιαίτερη αδυναμία στην κλασική μουσική, ο Αλέξανδρος διασκευάζει για πρώτη φορά την Πέμπτη Συμφωνία του Ludwig van Beethoven, εξ ολοκλήρου παιγμένη με κρητική λύρα, προκαλώντας έκπληξη αλλά και αμέριστο θαυμασμό στο κοινό που τον ακούει.

Το Γενάρη του 2017, ο Αλέξανδρος συνεργάζεται με το συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, όπου το τραγούδι “Οι δρόμοι που δεν περπάτησες” “ντύνεται” από τους μαγικούς ήχους της λύρας του, οδηγώντας τους ακροατές σε ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι. Με την δική του, μοναδική, τεχνική, τελειώνει το 2017 έχοντας δημιουργήσει μία σειρά από τέσσερις συνθέσεις, τους “Μοναχούς” 1, 2, 3 και 4, που ο ίδιος ονομάζει “Του Μοναχού ο Δρόμος”, αποδεικνύοντας τη μουσική του ιδιοφυΐα και το μέγεθος της δεξιοτεχνίας του. Οι 8 “Μοναχοί” συγκεντρώνονται και κυκλοφορούν τον Απρίλιο του 2019, δημιουργώντας το πρώτο του cd, με τίτλο “Του Μοναχού ο Δρόμος” από την δισκογραφική εταιρία Cretaphon.

Το 2020 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Crossover" και αργότερα συνεργάστηκε με το συνθέτη και καθηγητή στο Juilliard School of Music, New York, Dr. Alexander Liebermann, ο οποίος συνέθεσε για τον Αλέξανδρο Λύρα τη σύνθεση “The Festivities in Minos”. Τον Απρίλιο του 2021, ολοκληρώθηκε και ο τρίτος προσωπικός του δίσκος, με τίτλο “Λούριαν”, στο οποίο ο Αλέξανδρος Λύρα υπογράφει έντεκα κομμάτια, δικά του και συνεργατών του. Πάρα πολλές νέες συνεργασίες αναμένονται, καθώς και έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Harry Key | πλήκτρα

O Harry key Lohrmann γεννήθηκε στην πόλη Gomaringen στην Γερμανία, το 1956. Ασχολήθηκε με τη μουσική για πρώτη φορά σε ηλικία εννέα χρονών, παίζοντας ακορντεόν και τραγουδώντας. Από την ηλικία των δεκατριών ετών, μαθαίνει διάφορα όργανα, όπως Hammond organ, Fender Rhodes piano, πιάνο, πλήκτρα κ.ά. Από τα δεκαπέντε του μόλις χρόνια, έπαιζε με συγκροτήματα της περιοχής όπου ζούσε, ενώ επαγγελματικά δραστηριοποιείται ως μουσικός από την ηλικία των είκοσι χρόνων: εμφανίσεις του έχουν σημειωθεί πανευρωπαϊκά, με διαφορά συγκροτήματα και μουσικά στυλ, παίζοντας κιθάρα, τύμπανα, τρομπέτα και μπάσο, κι ακόμη τραγουδώντας. Η μουσική του ενασχόληση τον ταξίδεψε, επιπλέον, σε χώρες πέραν της Ευρώπης, στην Τουρκία, στην Κουβά, στην Ινδία, στο Μεξικό και σε χώρες της Αφρικής, παίζοντας διαφορετικά μουσικά στυλ.

Έχει συμμετάσχει στην παραγωγή μουσικών δίσκων και έχει συνθέσει ο ίδιος μουσική, ενώ παράλληλα απέκτησε εμπειρία σε φιλμ dubbing στην τηλεόραση. Ζει τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια στην Κρήτη. Τον Αύγουστο του 2020 γνώρισε τον Αλέξανδρο Λύρα, με τον οποίο έκτοτε διατηρεί στενή συνεργασία.

Πρόγραμμα
Aspirame
Σύνθεση: Αλέξανδρος Λύρα
 
Fusion
Σύνθεση: Harry Key
The festivities in Minos
Σύνθεση: Alexander Liebermann
 
Storm
Έργο βασισμένο στην Καταιγίδα από τις “Τέσσερις Εποχές” (Le quattro stagioni) του Antonio Vivaldi
Διασκευή: Αλέξανδρος Λύρα
 
Μοναχός 11
Σύνθεση: Αλέξανδρος Λύρα
 
A Little Night Music
Έργο βασισμένο στην “Μικρή Νυχτερινή Μουσική”(Eine kleine Nachtmusik, K. 525) του Wolfgang Amadeus Mozart
Διασκευή: Αλέξανδρος Λύρα
 
5th Symphony
Έργο βασισμένο στη Συμφωνία σε Ντο ελάσσονα (Έργο 67, Αριθμός 5) του Ludwig van Beethoven
Διασκευή: Αλέξανδρος Λύρα
 
Του Μοναχού ο Δρόμος, Αριθμός 7
Σύνθεση: Αλέξανδρος Λύρα
 
Στο ‘πα και στο ξαναλέω
Παραδοσιακό Μικράς Ασίας
 
Mary
Σύνθεση: Αλέξανδρος Λύρα
Tσαμπούνα
Σύνθεση: Αλέξανδρος Λύρα
 
Ο Άξονας του Κόσμου
Σύνθεση: Αλέξανδρος Λύρα
 
Εαρπηγών
Σύνθεση: Ross Daly
Διασκευή: Αλέξανδρος Λύρα

Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: AEGEAN | A Star Alliance Member

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου | ΠΣΚΗ

Ο Δήμος Ηρακλείου και η ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. παρουσιάζουν το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού και τεχνών, καρπό μιας πολύχρονης και πολυπρόσωπης προσπάθειας, που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κρήτης - και όχι μόνο! Περιηγηθείτε ηλεκτρονικά και δείτε όλους τους χώρους του ΠΣΚΣΗ, ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.cccc.gr/gr/360.

Βίντεο μπορείτε να πάρετε από εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=1Se_l70I8w4

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Φωτογραφίες

Βίντεο