Η ζωή σε δύο πράξεις

Αρχείο Παίχτηκε από 02/04/2022 έως 03/04/2022
στο Θέατρο Τεχνών (Λάρισα)
Διάρκεια: 120'
Κείμενο: Ζωρζ Μπρασσάι και Ζαν - Πωλ Ντενιζόν
Μετάφραση: Ελένη Παπαχρηστοπούλου
Διασκευή: Ελένη Παπαχρηστοπούλου
Σκηνοθέτης: Ζαν - Πωλ Ντενιζόν
Σκηνογραφία: Ζαν – Πωλ Ντενιζόν, Μπέτυ Λυρίτη
Κοστούμια: Ζαν – Πωλ Ντενιζόν, Μπέτυ Λυρίτη
Φωτισμοί: Πασχάλης Τσέρνας
Μουσική: Πασχάλης Τσέρνας
Μουσική σύνθεση: Φίλιππος Περιστέρης
Ερμηνεύουν: Καθαρίστρια Μαρί: Ελένη Παπαχρηστοπούλου
Κλόουν: Γιάννης Σταματίου
Θάνατος: Ντομένικα Ρέγκου

Περιγραφή

Η παράσταση συγκεντρώνει δύο κωμικά γαλλικά μονόπρακτα σκηνοθετημένα από τον κορυφαίο Γάλλο ηθοποιό και σκηνοθέτη Ζαν- Πωλ Ντενιζόν.

Περισσότερα

Το θέατρο «ΕΚΣΤΑΝ» (Είχε παρουσιάσει πριν από 4 χρόνια, τις «ΚΑΡΕΚΛΕΣ» του Ιονέσκο, στο Παλιό «Θέατρο Τεχνών»), με πολύ μεγάλη επιτυχία και τώρα, το ΣΑΒΒΑΤΟ: 2 Απριλίου στις 9.00 και την ΚΥΡΙΑΚΗ: 3 Απριλίου στις 8:00 μ.μ. στο «Νέο Θέατρο Τεχνών» - Λάρισας, θα παρουσιάσει την κωμωδία «Η ζωή σε δύο πράξεις».

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙ» του Ζωρζ ΜΠΡΑΣΣΑΪ

Η παράσταση ανοίγει με την Ιστορία της Μαρί που έχει γραφτεί από το διάσημο φωτογράφο του Παρισιού του Μεσοπολέμου, Ζωρζ Μπρασσάϊ. Στο θεατρικό του έργο εστιάζει γύρω από ένα πρόσωπο σε κατάσταση ανισότητας από άλλα. Μεταφέρει στη σκηνή το παράδοξο πορτραίτο της καθαρίστριας Μαρί . Η Μαρί με ό,τι κι αν λέει, μας κάνει να γελάμε και συγχρόνως μας μελαγχολεί. «Είναι ένα μέρος του εαυτού μας, και ίσως μια μέρα να ιδούμε πόσο μοιάζουμε πέρα από τη διαφορετικότητά μας» έγραψε ο Χένρυ Μίλλερ τον Απρίλιο του 1948. Το έργο αναδεικνύει το μέγα θέμα της εποχής μας: Το δύσκολο της αποδοχής του Άλλου , κυρίως σε μια εποχή φτωχοποίησης. Την καθαρίστρια Μαρί ερμηνεύει η ηθοποιός Ελένη Παπαχρηστοπούλου.

«ΕΝΑ ΓΕΛΙΟ Η ΖΩΗ…» του Ζαν – Πωλ ΝΤΕΝΙΖΟΝ

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης περνάμε από το δωμάτιο υπηρεσίας μιας πολυκατοικίας στο Παρίσι, όπου η καθαρίστρια Μαρί μένει με το γάτο της τον Πον – Πον, στο χαρούμενο περιβάλλον του τσίρκου με τον ταπεινό κλόουν του, στο Ένα γέλιο η ζωή του Ζαν – Πωλ Ντενιζόν. Ο σκηνοθέτης Ζαν- Πωλ Ντενιζόν διασταυρώνει το Θέατρο με το Τσίρκο και μαζί με τις ερμηνείες των ηθοποιών του Γιάννη Σταματίου, Ντομένικας Ρέγκου, μας βυθίζουν στην πραγματικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και μας δείχνουν ότι το γέλιο, το χιούμορ, και η χαρά στη ζωή, μας σώζει. Ότι ένα από τα πολυτιμότερα πράγματα που έχουν χαριστεί στον άνθρωπο είναι η δυνατότητά του να γελάει. Ότι με το γέλιο μπορούμε να ξεπεράσουμε απίστευτα πράγματα. Είναι σαν ένας άλλος τρόπος να βρούμε τη ζωή, το απόλυτο και μη ανταλλάξιμο περιεχόμενό της.

Δυο έργα που αναδεικνύουν και προωθούν τη γαλλική κουλτούρα και αγγίζουν πανανθρώπινα ερωτήματα. Μια παράσταση όπου η απόλαυση της μίμησης, των κωμικών καταστάσεων, η μεταμόρφωση, η μαγεία του τσίρκου, πάνε μαζί μ’ ένα βλέμμα στοργής και σεβασμού προς στο ανθρώπινο ον. Τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Απευθύνονται σ’ ένα ευρύ κοινό και είναι κατάλληλα για κάθε ηλικία.

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙ»:
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Σταματίου
Φωτογραφία: Τούλα Ροδοπούλου
Διάρκεια: 1 ώρα

«ΕΝΑ ΓΕΛΙΟ Η ΖΩΗ»:
Μετάφραση- Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παπαχρηστοπούλου
Φωτογραφία: Τούλα Ροδοπούλου
Διάρκεια 1 ώρα

Φωτογραφίες