Ήμουν παιδί το ’21 με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

Διάρκεια: 105' (με διάλειμμα)
Κείμενο: ΕΙΡΗΝΗ ΙΑΚΩΒΟΥ 
Σκηνοθέτης: ΕΙΡΗΝΗ ΙΑΚΩΒΟΥ 
Σκηνογραφία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ
Κοστούμια: ΕΙΡΗΝΗ ΙΑΚΩΒΟΥ 
Χορογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Ερμηνεύουν: ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κολοκοτρώνης, ΘΑΝΑΣΗΣ  ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗΣ: Λάμπρος ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ: ΓΑΛΗΝΗ ΓΥΡΤΑΤΟΥ: Δέσπω, φίλη Μαριώς - Τουρκάλα, ΜΙΧΑΛΗΣ  ΔΕΛΗΣ: Δημητρός, ο πιστικός του Γιαννούζου – Τούρκος, ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΪΦΙΔΗΣ: Αντρέας, Αγάς, ΒΑΡΒΑΡΑ KAΡΑ: Γιώργαινα, Μάνα - Τουρκάλα ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΟΥΣΑΛΗΣ: Νάσος-φίλος Λάμπρου, Τούρκος, ΕΥΘΥΜΗΣ ΜΠΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ: Γιαννούζος -  Δράμαλης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΠΑΣΣΑΣ: Νικολιός, ο αφελής του χωριού, ΝΕΦΕΛΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Μαριώ ΛΙΑ ΤΣΑΝΑ: Φρόσω-Χωριάτισσα, Τουρκάλα

Περιγραφή

Η παράσταση ταξιδεύει στον ιστορικό χρόνο για να μεταφέρει στο σήμερα αρετές δυσεύρετες, να διδάξει πολιτισμό και παιδεία και να δώσει στα παιδιά το μήνυμα των μεγάλων στόχων και του αγώνα για την επίτευξή τους.

Μια παράσταση γεμάτη φως ελληνικό! Μια παράσταση που υπόσχεται να φύγουν τα παιδιά με την ψυχή γεμάτη συγκίνηση! Μια παράσταση που υπόσχεται τη «Διάπλαση των Παίδων»!

Περισσότερα

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΕΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» 

Μετά από το «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους μικρούς και μεγάλους θεατές, η σκηνοθέτης Ειρήνη Ιακώβου εμπνέεται από τον ηρωικό ξεσηκωμό του 1821 και παρουσιάζει τη νέα της παράσταση «Ήμουν παιδί το ’21 με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη» κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 28 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Ακροπόλ.

Μια παράσταση προπομπός για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση.

Οι άξονες του έργου είναι δύο:
Ο ηρωισμός των Ελλήνων με οδηγό τον πρωτομάστορα της λευτεριάς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και η αγνή ποιητική αγάπη δυο νέων, του Λάμπρου και της Μαριώς, στα χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού.

Ένας κόσμος σκηνογραφικής και ενδυματολογικής αφθονίας με χωριά, βουνά, πέτρινες βρυσούλες, κεντίδια, μαντήλια, ασημένιες πιστόλες, αρνάκια & κατσικάκια, αλλά και ζηλευτό ανατολίτικο πλούτο, μεταμορφώνει τη σκηνή του Ακροπόλ στον μαγευτικό τόπο του ιστορικού παραμυθιού.

Το έργο ισορροπεί περίτεχνα το κωμικό με το δραματικό στοιχείο και επιλέγει τη λαλούμενη γλώσσα με τους ζωντανούς ιδιωματισμούς της. Όλοι συμμετέχουν σ’ ένα ατέλειωτο «πανηγύρι» επί σκηνής, για τη λευτεριά, τη λεβεντιά και  την ανάγκη για ζωή με αξιοπρέπεια.

Υπόθεση του έργου
Ο Λάμπρος, γέροντας πια, κάνει μια αναδρομή ζωής. Θυμάται τα παιδικά του χρόνια και τις ηρωικές στιγμές που βίωσε δίπλα στο Γέρο του Μοριά. Σαν έβγαλε ένα τόσο δα μουστακάκι, έγινε κλέφτης στο βουνό, για ν’ αναπνεύσει μια «σπιθαμή» ελευθερίας. Τα χρόνια του μεγάλου ξεσηκωμού είναι γι΄ αυτόν και τα χρόνια της πρώτης του αγάπης. Ο Λάμπρος κι η Μαριώ με το σπαθί και τον έρωτα ζουν τη φωτιά της Επανάστασης του 1821.
Ο κουτσός ο Νικολιός, ο αφελής του χωριού, παριστάνει τον ήρωα και σ’ όλο το έργο μάς χαρίζει στιγμές άφθονου γέλιου και χαράς.Η πατρίδα σιγά σιγά λευτερώνεται χάρη στο μεγαλοφυές σχέδιο του στρατηγού Κολοκοτρώνη στα στενά των Δερβενακίων. Δεκαπέντε μήνες ενωμένοι Έλληνες, καταφέραμε τα ακατόρθωτα! Γλεντάμε για τη λευτεριά, γλεντάμε και για την αγάπη. Είστε όλοι καλεσμένοι.ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΕΥΗ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ- ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ: ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΤΟΛΙΑΣ ΤΟΥΝΤΑΣ
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ

Για ομαδικές κρατήσεις επικοινωνήστε:
Μιχάλης  Ιακώβου: 210 5767193, 210 5752978, 6974810416, 6947760225

Φωτογραφίες