Interview

Διάρκεια: 80'
Σκηνοθέτης: Χρήστος Θάνος
Ερμηνεύουν: Σοφία Καψαμπέλη, Μαρία Ζερβού, Σωτήρης Δούβρης, Βασίλης Τουρκομένης, Χρίστος Παπαμιχαήλ, Χρήστος Θάνος

Περιγραφή

Μία συνέντευξη για δουλειά, τέσσερις υποψήφιοι και μία φωνή. Εξευτελιστικές ερωτήσεις και δοκιμασίες, που οδηγούν σε μία διαδικασία κωμικοτραγικού παραλογισμού. Το κείμενο της παράστασης δημιουργήθηκε από όλα τα μέλη της ομάδας κατά τη διάρκεια των προβών, την άνοιξη του 2013. Η παράσταση έλαβε τιμητική διάκριση από τον όμιλο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Περισσότερα

Από τη θεατρική ομάδα “ΕΜΕΙΣ”

Για 4η χρονιά

Η εξουσία - Οι εξουσιαζόμενοι. Το σύστημα - Οι πολίτες. Το κεφάλαιο - Οι καταναλωτές.

Η εργοδοσία - Οι εργαζόμενοι. Η φωνή - Οι υποψήφιοι.

Διαχρονικές σχέσεις μίσους και πάθους, σύγκρουσης και αλληλοεξάρτησης.

Σε μία εποχή όπου αυτοί οι αντίθετοι πόλοι απομακρύνονται, με σταθερά επιταχυνόμενους ρυθμούς, “ΕΜΕΙΣ” παρουσιάζουμε την κωμικοτραγική σχέση τους, εξερευνώντας τα όριά της, με μία διάθεση σκωπτικής αποδαιμονοποίησής της, αποκλείοντας πεισματικά την κατήφεια και τη μιζέρια.

Το έργο
Ένα interview για δουλειά. Μία φωνή (εξουσία). Τέσσερις υποψήφιοι. Οι υποψήφιοι αντιπροσωπεύουν τέσσερις κοινωνικές ομάδες, που πλήττονται δραματικά από τις σημερινές συνθήκες και που βρίσκονται μέσα στην αρένα της αναζήτησης εργασίας (χειρωνάκτες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, ανειδίκευτoι εργάτες). Η φωνή είναι αυτή που αξιολογεί κάθε πολίτη, που επιθυμεί να εργαστεί και αποφασίζει για τις προσλήψεις σε όλους ανεξαιρέτως τους εργασιακούς τομείς. Αργά ή γρήγορα, όλο το ανθρώπινο δυναμικό, θα αναγκαστεί να περάσει από το “interview”.

Η συνέντευξη ξεκινάει τυπικά, σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα. Οι υποψήφιοι χαλαρώνουν και αφήνουν τις αδυναμίες τους να φανερωθούν. Η φωνή αρχίζει σιγά-σιγά να τους χειραγωγεί, υποβάλλοντας τους παράλογες ερωτήσεις και υποχρεώνοντάς τους σε εξευτελιστικές δοκιμασίες Οι υποψήφιοι είναι σε απόγνωση και δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Οδηγούνται έτσι σε μία κανιβαλιστική διαδικασία ανταγωνισμού. Όλος αυτός ο παραλογισμός, μοιραία προκαλεί κωμικούς διαλόγους και καταστάσεις.

Επόμενοι υποψήφιοι; Οι θεατές…

Γιατί ελεύθερη συνεισφορά
Γιατί η τέχνη πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Πόσο μάλλον μία τέχνη που διεκδικεί το προνόμιο να εκπροσωπεί τους μη προνομιούχους. Μία τέχνη που απαιτεί να κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Εμείς προσβλέπουμε σε έναν θεατή, που δεν θα είναι καταναλωτής ενός ψυχαγωγικού προϊόντος, αλλά ενεργός χορηγός μίας καλλιτεχνικής διαδικασίας και αναπόσπαστο κομμάτι της.

Η δράση μας, με την πρακτική της ελεύθερης συνεισφοράς, θα παραμένει βιώσιμη μονάχα εάν, μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης, ο θεατής που έχει την οικονομική ευχέρεια, καλύπτει την πιθανή αδυναμία του συνθεατή του.

Η ομάδα
Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Θάνος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρίστος Παπαμιχαήλ
Επιμέλεια κοστουμιών: Σοφία Καψαμπέλη
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

http://www.emeis.net.gr/interview

www.facebook.com/emeisinterview

Βίντεο

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μια πάρα πολύ ωραία παράσταση! Σκηνικό λιτό που αρμόζει τέλεια στην υπόθεση του έργου. Ταλαντούχοι όλοι οι ηθοποιοί καταφέρνουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του θεατή τόσο στα κωμικά όσο και στα κωμικοτραγικά μέρη. Ένα πολύ έξυπνο και ιδιαίτερο κείμενο! Αξίζει!