Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ένα άδειο κουτί πίτσας

Αρχείο Παίχτηκε από 03/10/2016 έως 03/04/2017
στο Studio Μαυρομιχάλη
Διάρκεια: 75' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Έρση Νιαώτη
Σκηνοθέτης: Στέλλα Κρούσκα
Ερμηνεύουν: Στέλλα Κρούσκα

Περιγραφή

Συζήτηση 25η: Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Γιώργος Κράλλης, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπευτής NDI

Ο Θεατρικός Οργανισμός “Νέος Λόγος” και το Studio Μαυρομιχάλη, παρουσιάζουν το έργο της Έρσης Νιαώτη, “Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ένα άδειο κουτί πίτσας”, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Στέλλας Κρούσκα. Ένας μονόλογος για το φλέγον ζήτημα των διατροφικών διαταραχών, που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στην εποχή μας.

Η παράσταση, που φτάνει αισίως στο τέλος της με τη λήξη της σαιζόν, πλαισιώνεται από σειρά συζητήσεων πάνω στο θέμα των διατροφικών διαταραχών, με διαφορετικούς καλεσμένους από διάφορους χώρους. Τη Δευτέρα 3 Απριλίου, στην τελευταία παράσταση, καλεσμένος στο Studio Μαυρομιχάλη για τη συζήτηση με το κοινό, θα είναι ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπευτής NDI, Γιώργος Κράλλης.
Ο Γιώργος Κράλλης σπούδασε Κοινωνική και Πολιτισμική Εργασία (social cultural work) στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Ειδικεύτηκε στην υποστήριξη και εμψύχωση Ειδικών Διαπολιτισμικών Ομάδων. Είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπευτής NDI (μη κατευθυντική παρεμβατική μέθοδος του Miclel Lobrot). Συνεργάστηκε με διάφορες διαπολιτισμικές ομάδες (τσιγγάνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ανύπανδρες μητέρες, άτομα με σωματική αναπηρία, νοητική στέρηση κ.α.). Τα τελευταία 20 χρόνια συν-εργάζεται με ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές στην κατεύθυνση της αυτονομίας τους, μέσα από την εκπαίδευσή τους στην αυτοβοήθεια και αλληλοϋποστήριξη. Τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύεται και εξασκείται στην Ράτζα Γιόγκα μεταφέροντας την Γνώση αυτή και σε άλλους που ενδιαφέρονται. Ο Γιώργος Κράλλης ήταν καλεσμένος για ακόμα μία φορά μέσα στη σαιζόν στο Studio Μαυρομιχάλη και μετά από την επιτυχία εκείνη της συζήτησης, έρχεται για να συναντήσει ξανά το κοινό και να προσεγγίσουν μαζί το ζήτημα των διατροφικών διαταραχών και την αντιμετώπισή τους.

Περισσότερα

Η θεατρική σαιζόν φτάνει στο τέλος της και η παράσταση «Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ ένα άδειο κουτί πίτσας» μετράει μόλις 2 ακόμα Δευτέρες για την ολοκλήρωσή της. Πρόκειται για το θεατρικό έργο της Έρσης Νιαώτη, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Στέλλας Κρούσκα. Μία παράσταση που προσέγγισε με τόλμη το φλέγον ζήτημα των διατροφικών διαταραχών, πλαισιώνοντάς το με μία σειρά συζητήσεων γύρω από αυτό, που το κοινό υποδέχτηκε με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή.

Κάθε Δευτέρα, μετά το τέλος της παράστασης, προσκεκλημένος στο Studio Μαυρομιχάλη ήταν κάποιος επαγγελματίας του χώρου, για να συζητήσει με το κοινό και τους συντελεστές τα ζητήματα που προκύπτουν από το έργο και να τα προσεγγίσουν από ποικίλες πλευρές: διατροφή, ψυχολογία, πρότυπα, τρόποι αντιμετώπισης.

Κατά τη διάρκεια της σαιζόν, καλεσμένοι για τη συζήτηση με το κοινό ήταν η Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταρραχών Μαρία Τσιάκα, οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι, η εξειδικευμένη διαιτολόγος Ειρήνη Λυκουρέση, ο Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής Φραγκίσκος Γονιδάκης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ελευθερία Βάρσου, η σχεδιάστρια μόδας Ορσαλία Παρθένη, η συντάκτρια υγείας Ελένη Δασκαλάκη, η ψυχολόγος Χρυσούλα Σταύρου, η ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Κούντζα (ΚΗ ΑΝΑΣΑ), ο Ψυχίατρος και δραματοθεραπευτής Λάμπρος Γιώτης με τον ηθοποιό Νίκο Νίκα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Παταργιά με τον ηθοποιό Αντώνη Λουδάρο, ο Σύλλογος «Επιστρέφω»- φίλων πασχόντων από διαταραχή πρόσληψης τροφής, ο κλινικός ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Μπέγιογλου, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Νάντια Μπεργιαννάκη, η δραματοθεραπεύτρια Μαρία Σούμπερτ, ο ψυχίατρος και δραματοθεραπευτής Στέλιος Κρασανάκης, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μυρτώ Πιταούλη, ο διατολόγος-διατροφολόγος Τάσος Παπαλαζάρου, η αθλητική ψυχολόγος Αγγελική Δούκα, ο κλινικός ψυχολόγος και ψυχολόγος στο ΚΗ Ανάσα Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος, ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπευτής NDI Γιώργος Κράλλης, οι εκπαιδευτές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) Δρ. Μαργαρίτα Αγγελική Σχινά, Ευάγγελος Ζουμπανέας και Ιωάννα Κοντελέ και η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt  (H.A.G.T.) Εξαρμενία Παππά.

 

Το έργο
Μια γυναίκα αποφασίζει να μιλήσει για το πρόβλημα που την βασανίζει. Νευρική ανορεξία και Βουλιμία. Οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Η προσπάθεια να είναι κανείς φυσιολογικός.

Και μπουκάλια νερό, γιατί το νερό βοηθάει.

Η ζωή ενός ανθρώπου που τρώει μόνο τρία φιστίκια.

Και ενός ανθρώπου που τρώει έξι πίτσες.

Του ίδιου ανθρώπου.

Κρυμμένα τσιπς σε τσάντες, νερό και φυστικοβούτυρο στα μαλλιά.

Ανορεξία, βουλιμία, χιούμορ, σαρκασμός και ένας πορτοκαλής γάτος.

Μία γυναίκα-κορίτσι επιτέλους μιλάει.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι πρόβλημα συναισθηματικό και σωματικό. Συσχετίζονται με έμμονες ιδέες για το φαγητό, το βάρος και το σχήμα του σώματος. Έχουν αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και εμποδίζουν αυτούς που πάσχουν να έχουν μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Προκαλούν σοβαρές βλάβες στη σωματική υγεία και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

Στην εποχή της παντοκρατορίας της εικόνας, οι διατροφικές διαταραχές απασχολούν ολοένα και περισσότερο κόσμο. Ένας δυνατός και θαρραλέος μονόλογος για ένα πρόβλημα που παρά την έκτασή του παραμένει  ταμπού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί – Φωτογραφίες: Κωστής Καπελώνης
Βοηθός σκηνογράφου: Δάφνη Μαλέα

*Η Μαρία Τσιάκα σπούδασε Ψυχολογία, εκπαιδεύτηκε και στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, ενώ είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και Ψυχιατρικής του Institute of Psychiatry, King’s College London. Επίσης, είναι μέλος διαφόρων Συλλόγων και Οργανισμών, όπως EFTA (European Family Therapy Association), ECED (European Council on Eating Disorders), AED (Academy of Eating Disorders), IAEAP (International Association for Eating Disorders Professionals).

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μου άρεσε η ερμηνεια της ηθοποιού Β.Κρούσκα ,όσο για την παρασταση έθιγε εύστοχα το θέμα των διατροφικών διαταραχών που ταλαιπωρει πολλους ανθρώπους.Η πρόσκληση μου παραχωρήθηκε από τον κ. Νίκο Κοκώση και τον ευχαριστώ.

 2. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ!!!!ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΚΡΟΥΣΚΑ!!!!!ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ,ΝΑ ΑΙΣΤΑΝΘΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΟΦΗ .....ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΙΑ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΑΝΑΣΑ ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΟΗΘΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ!!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.......

 3. Διαμάντι ανάμεσα στις παραστάσεις της Αθήνας! Αρχικά αρνητικά προκατειλημμένη από τον τίτλο και από το γεγονός ότι είναι μονόλογος, με μια δεύτερη ματιά αποφάσισα να την παρακολουθήσω.
  Δυνατό κείμενο, με εξαιρετικό γρήγορο ρυθμό, που σε βάζει μέσα στη δύνη των σκέψεων και της μανίας του χαρακτήρα. Αρχικά γνωρίζεις την καθημερινότητα ενός τέτοιου ανθρώπου, πώς ενεργεί και γιατί, έπειτα κατανοείς, αηδιάζεις, συμπάσχεις μέχρι που στο τέλος ταυτίζεσαι είτε για το ίδιο πάθος, είτε για το οποιοδήποτε αυτοκαταστροφικό πάθος έχει ο καθένας μας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Η ερμηνεύτρια δίνει όλη την ψυχή της και συντελεί καθοριστικά στην επιτυχία της παράστασης!

 4. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.
  ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΣΤΕΛΛΑ ΚΡΟΥΣΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ,
  ΚΑΙ ΣΤΟ STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗΝ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΙΧΑΗΛ (ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ).