176

Μαγικά Πειράματα

Διάρκεια: 60 λεπτά
Σύλληψη: Χαρίκλεια Θεοδωράκη

Περιγραφή

Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα τα παιδιά εισάγονται στη μαγεία των φυσικών επιστημών και μαθαίνουν διασκεδάζοντας.  Τι είναι το φως, γιατί πατάμε στη γη και δεν πετάμε, πως μεγαλώνουν τα φυτά, πότε είναι μέρα και πότε νύχτα, τι υπάρχει πέρα από τον ουρανό, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο εργαστήριο αυτό. Η προσέγγιση όλων των θεμάτων γίνεται με ευαισθησία, με μέσα και τεχνικές, οικείες προς το παιδί και τις αυξημένες ανάγκες του (χρήση εκπαιδευτικού δράματος, χρήση νέων τεχνολογιών, θεατρικό παιχνίδι, κ.λπ). Οι Φυσικές Επιστήμες, εμπλέκουν ενεργά το παιδί σε διαδικασίες επιστημονικής μεθόδου (παρατήρηση, ταξινόμηση, πείραμα, μοντελοποίηση, κ.λπ), βοηθώντας το να ξεπεράσει τα γνωστικά εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παιδική σκέψη σε θέματα των Φυσικών Επιστημών.

Περισσότερα

Μαγικά Πειράματα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών για παιδιά 5-8 ετών

Κυριακή 6 Οκτωβρίου, 11:00,  Επιστήμη των μήλων. Γνωρίζοντας το Νεύτωνα!

Το φθινόπωρο είναι εδώ και τα μαγικά πειράματα μας ετοιμάζουν γι’ αυτό! Μήλα πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, μικρά και μεγάλα είναι έτοιμα στο επιστημονικό καλάθι, για να μας ταξιδέψουν στον κόσμο του Φθινοπώρου. Όλη η μαγεία της επιστήμης σε ένα διασκεδαστικό εργαστήριο με φόντο το φθινόπωρο.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου, 11:00, Ηφαίστεια κολοκύθας!

Το φθινόπωρο είναι εδώ και οι πορτοκαλί κολοκύθες είναι έτοιμες να μας οδηγήσουν στον κόσμο της χημείας. Ηφαίστεια από κολοκύθες λοιπόν είναι έτοιμα να εκραγούν στο εργαστήριο αυτής της Κυριακής.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 11:00, Ανακαλύπτοντας τα φθινοπωρινά φύλλα

Πόσα δέντρα κρατούν τα φύλλα τους το φθινόπωρο και πόσα τα χάνουν; Τι συμβαίνει στα φύλλα που πέφτουν στη γη και σε τι μεταμορφώνονται; Σε αυτό το εργαστήριο θα ανακαλύψουμε τη δομή των φύλλων, θα μάθουμε για τα φυλλοβόλα και τα αειθαλή δέντρα και θα παρατηρήσουμε τομές από διαφορετικά φύλλα στο μικροσκόπιο. Τελειώνοντας θα κατασκευάσουμε το δικό μας μοντέλο φύλλου.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11:00, Ανακαλύπτοντας τη δομή και τη δράση του πετρελαίου

Πως μετατρέπονται οι ζωντανοί οργανισμοί σε υδρογονάνθρακες; Πόσο επικίνδυνο είναι το πετρέλαιο για την ανθρώπινη ζωή. Σας περιμένουμε στο τελευταίο εργαστήριο του μήνα για να γνωρίσουμε τα μυστικά του πετρελαίου και των υδρογονανθράκων, να παρατηρήσουμε από τι αποτελείται και να ανακαλύψουμε πως δημιουργείται.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου, 11:00:  Πατατοπειράματα

Πως συνδέεται η Φυσική και η χημεία με μια πατάτα; Πόσα διαφορετικά πειράματα μπορούμε να κάνουμε με εργαλείο το ξακουστό γεώμηλο; Σας περιμένουμε στο Κυριακάτικο εργαστήρι για να ανακαλύψουμε μαζί όλα τα μυστικά των φυσικών επιστημών που σχετίζονται με την πατάτα

Κυριακή 17 Νοεμβρίου, 11:00:  Αερωθούμενο όχημα η δύναμη του αέρα

Η πιο ενδιαφέρουσα δύναμη της φυσικής, η δύναμη του αέρα, φιλοξενείται στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Μια διαφορετική τεχνική αξιοποίησης του αέρα, μας περιμένει να τν ανακαλύψουμε. Στο τέλος του εργαστηρίου θα πάρουμε μαζίμας και το δικό μας χειροποίητο αερωθούμενο όχημα!

Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 11:00:  Fidget spinner του Νεύτωνα

Fidget Spinner και επιστήμη γίνεται; Μα φυσικά! Που αλλού στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Οι γνώσεις του Νεύτωνα και  η μαγεία των νέων ανακαλύψεων μπλέκονται σε ένα ανατρεπτικό εργαστήρι γεμάτο χρώματα, ταχύτητα και μαγεία μια άλληε εποχής! Σας περιμένουμε να ανακαλύψουμε μαζί τους νόμους του Νεύτωνα και να κατασκευάσουμε το δικό μας fidget spinner χρωμάτων.

Φωτογραφίες