Μάνα Κουράγιο και άλλες ιστορίες του Μπρεχτ

Αρχείο Παίχτηκε από 27/12/2022 έως 27/12/2022
στο Φούρνος
Διάρκεια: 50'
Δραματουργία: Θανάσης Σαράντος
Σκηνοθέτης: Θανάσης Σαράντος
Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Ερμηνεύουν: Μάνια Παπαδημητρίου, Θανάση Σαράντος
Παίζουν μουσική: Kωνσταντίνος Ευαγγελίδης

Περιγραφή

Η εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον», λίγο από την εκπνοή του έτους, σας προσκαλεί την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022 στις 23:30 στο θέατρο Φούρνος για μία μοναδική μουσικοθεατρική βραδιά αφιερωμένη στον Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Περισσότερα

Έχοντας στο επίκεντρο σκηνές και τραγούδια από την εμβληματική «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της», αλλά και έργα όπως «Οι ιστορίες του κύριου Κ», το «Ρομάντζο της Πεντάρας» αναδεικνύεται ο διαχρονικός λόγος του Μπρεχτ μέσα από μία παράσταση εν εξελίξει με ζωντανή μουσική επί σκηνής και δύο ηθοποιούς, ανοίγοντας ταυτόχρονα μια συνομιλία με το κοινό με άξονα τους πολιτικοκοινωνικούς μηχανισμούς που σκιαγραφούνται στο έργο του μεγάλου Γερμανού δραματουργού.

Η «Μάνα Κουράγιο» θα μπορούσε να είναι και η Ελλάδα του σήμερα εν μέσω μιας παγκόσμιας παλινωδίας που ενισχύει η διεθνή πολεμική ένταση και οι οικονομικές αναταράξεις που όλοι βιώνουμε. Ο λόγος του Μπρεχτ μιλά για την γενιά που πουλά απροκάλυπτα τις επόμενες γενιές για χάρη μιας εγωιστικής «επιβίωσης» όπου οι λαοί - θύματα μιας ανελέητης παγκοσμιοποίησης καταντούν έρμαιο των φασισμών, θηριωδιών, πολέμων και της οικολογικής καταστροφής. Η αντιηρωίδα του Γερμανού δραματουργού με απροσποίητο χιούμορ αποκαλύπτει στο κοινό τούς μηχανισμούς για το πώς γίνονται οι πόλεμοι, πώς λειτουργεί γενικώς η εξουσία δηλαδή θέματα που απασχολούν διαχρονικά την ανθρώπινη περιπέτεια.

Παράλληλα, στις «Ιστορίες του κυρίου Κ» μια σειρά καταστάσεις και γεγονότα όπως : η ανεργία, η λιτότητα, ο πόλεμος, η βία κτλ παίρνουν την μορφή φυσικών φαινομένων για τον μέσο άνθρωπο, ενώ στο «Ρομάντζο της Πεντάρας», ο λόγος του Μπρεχτ επικεντρώνεται στο βίο και την πολιτεία του Μακήθ, (ο οποίος επιτέλους απομακρύνεται από το εγκληματικό παρελθόν του, φορά κοστούμι και γίνεται «επιχειρηματίας», μιας και αυτό είναι πιο κερδοφόρο.

Άραγε τι είναι ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή της;

 

Φωτογραφίες-προβολές: Κωνσταντίνος Λέπουρης

Οργάνωση παραγωγής - Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου

Παραγωγή : Ηθικόν Ακμαιότατον ΑΜΚΕ

Η δράση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

Φωτογραφίες

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μία επίκαιρη μουσική παράσταση με πολλά νοήματα και σύγχρονες αναφορές στην σαθρή κατάσταση που επικρατεί στο ευρωκοινοβούλιο. Η χημεία και των δύο ηθοποιών επί σκηνής ήταν εμφανής. Περάσαμε όμορφα και προβληματιστήκαμε εντόνως. Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση!

  2. Ένα πολύ ενδιαφέρον θεατρικό αναλόγιο που διατρέχει σημαντικό μέρος της εργογραφίας του Μπρέχτ, με πολύ καλή ζωντανή μουσική επένδυση. Όσο ωραία και αν παρουσιάστηκε, η περασμένη ώρα της μεταμεσονύχτιας αυτής παράστασης δεν μας επέτρεψε να την απολαύσουμε στο απόλυτο. Ξεχωρίσαμε την ζωντάνια και εκφραστικότητα της κας Παπαδημητρίου, την ωραία φωνή του κου Σαράντου καθώς και τη σύνδεση του έργου με την επικαιρότητα! Σας ευχαριστούμε πολύ!