222

Μάριος Χάκκας: Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα

Αρχείο Παίχτηκε από 06/06/2019 έως 08/06/2019
στο Πειραιώς 260
Διάρκεια: 80'
Δραματουργική επεξεργασία: Ζωή Ξανθοπούλου, Αριάδνη Καβαλιέρου, Σπύρος Γραμμένος
Σκηνοθέτης: Ζωή Ξανθοπούλου
Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Φωτισμοί: Απόστολος Τσατσάκος
Μουσική: Σπύρος Γραμμένος
Ερμηνεύουν: Σπύρος Γραμμένος, Αριάδνη Καβαλιέρου

Περιγραφή

Η παράσταση θα ζωντανέψει τον κόσμο του Χάκκα σε σύνδεση με την πόλη που αγάπησε και τα μέρη όπου έζησε. Παρουσιάζοντας αποσπάσματα από διηγήματα, ποιήματα και θεατρικά του έργα, η παράσταση, με την τεχνική της αφήγησης, μουσική επί σκηνής, και με τη συμμετοχή ανθρώπων της περιοχής, θα διατρέξει όλη τη συγγραφική του πορεία, διανθισμένη με βιογραφικά στοιχεία του σημαντικού αλλά υποφωτισμένου σήμερα λογοτέχνη.

Περισσότερα

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ

(Πλατεία «Εργατικά», συμβολή οδών Τζων Κέννεντυ-Βρυούλων-Μανωλίδη, Καισαριανή)

Ο Μάριος Χάκκας (1931 - 1972), από τους σημαντικότερους έλληνες λογοτέχνες, έζησε στην Καισαριανή και η περιοχή αυτή σημάδεψε τη ζωή του, τη συνείδηση και το έργο του. Η οπτική των διηγημάτων του είναι προσωπική, πολιτική και υπαρξιακή.

Η παράσταση θα ζωντανέψει τον κόσμο του Χάκκα σε σύνδεση με την πόλη που αγάπησε και τα μέρη όπου έζησε. Παρουσιάζοντας αποσπάσματα από διηγήματα, ποιήματα και θεατρικά του έργα, η παράσταση, με την τεχνική της αφήγησης, μουσική επί σκηνής, και με τη συμμετοχή ανθρώπων της περιοχής, θα διατρέξει όλη τη συγγραφική του πορεία, διανθισμένη με βιογραφικά στοιχεία του σημαντικού αλλά υποφωτισμένου σήμερα λογοτέχνη. Η Ζωή Ξανθοπούλου, ηθοποιός και σκηνοθέτρια με παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανέλαβε να υλοποιήσει την παράσταση, ανιχνεύοντας την υπαρξιακή αναζήτηση, τη μοναξιά, τη μελαγχολία, το χιούμορ, όπως και τον σαρκασμό για το αστικό περιβάλλον που κρύβουν τα κείμενά του. Ο λόγος του Μάριου Χάκκα αγκαλιάζει την πόλη και τους ανθρώπους της.

Η παράσταση θα βασιστεί στα Άπαντα Μάριου Χάκκα από τις Εκδόσεις Κέδρος (9η έκδοση, 2016) και θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Η έρευνα για το έργο του Μάριου Χάκκα πραγματοποιείται με τη βοήθεια του ανιψιού του, Γιώργου Χάκκα.

Ο τίτλος του έργου είναι από το θεατρικό Αναζήτηση.

Φωτογραφίες