Μέχρι τώρα

Αρχείο Παίχτηκε από 16/10/2015 έως 21/11/2015
στο
Διάρκεια: 80' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Κατερίνα Μαυρογεώργη
Σκηνοθέτης: Μαρία Φιλίνη, Βάσια Ατταριάν
Ερμηνεύουν: Νικολίτσα Ντρίζη, Κατερίνα Μαυρογεώργη

Περιγραφή

Το «Μέχρι Τώρα» είναι πρωτίστως μια γυναικεία υπόθεση. Η σχέση των δύο ηρωίδων αντανακλά την πολυμορφία των σχέσεων μεταξύ γυναικών και τις εναλλαγές των ρόλων που διαρκώς ενσαρκώνουν. Το έργο εμβαθύνει στο γυναικείο ψυχισμό και επιχειρεί να παρουσιάσει τη γυναικεία ματιά απέναντι στο θάνατο. Πρόκειται για μια φρέσκια ανάγνωση της έννοιας του τέλους, με την οποία όλοι διαπραγματευόμαστε, ενδεχομένως σε μεγαλύτερο βαθμό εν μέσω των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων της εποχής μας.

Περισσότερα

-«Τι θα μου συμβεί;»

-«Η σωστή ερώτηση είναι πως θα είναι…»

Μια δεύτερη, καινούρια ανάγνωση στο θεατρικό έργο «Μέχρι Τώρα» παρουσιάζεται στο Skrow Theater, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15, από τις 16 Οκτωβρίου 2015 και για λίγες μόνο παραστάσεις. Τα κορίτσια της ομάδας του Skrow Theater Group, Κατερίνα Μαυρογεώργη και Μαρία Φιλίνη συμπράττουν με τη Βάσια Ατταριάν, συνεργάτη της ομάδας Blitz, και ανεβάζουν για δεύτερη χρονιά μια νέα εκδοχή της θεατρικής παράστασης που παρουσιάστηκε με επιτυχία τον περασμένο Μάιο.

Το «Μέχρι Τώρα» είναι πρωτίστως μια γυναικεία υπόθεση. Η σχέση των δύο ηρωίδων αντανακλά την πολυμορφία των σχέσεων μεταξύ γυναικών και τις εναλλαγές των ρόλων που διαρκώς ενσαρκώνουν. Το έργο εμβαθύνει στο γυναικείο ψυχισμό και επιχειρεί να παρουσιάσει τη γυναικεία ματιά απέναντι στο θάνατο. Πρόκειται για μια φρέσκια ανάγνωση της έννοιας του τέλους, με την οποία όλοι διαπραγματευόμαστε, ενδεχομένως σε μεγαλύτερο βαθμό εν μέσω των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων της εποχής μας. Η παράσταση, με καυστικό χιούμορ και ανάλαφρη διάθεση, μιλά για τον αγώνα στη ζωή, τη μάχη με το χρόνο και την αγωνία μας για το επόμενο βήμα.

Η Κατερίνα Μαυρογεώργη που μόλις τιμήθηκε με το βραβείο Drama Pitching Lab, για τη συμμετοχή της στη συγγραφή του σεναρίου στην ταινία After You, υπογράφει το κείμενο, ενώ η Μαρία Φιλίνη, επίσης πρόσφατα βραβευμένη με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού στις Νύχτες Πρεμιέρας, συνυπογράφει τη σκηνοθεσία με τη Βάσια Ατταριάν. Η Νικολίτσα Ντρίζη και η Κατερίνα Μαυρογεώργη ερμηνεύουν τους δύο ρόλους της παράστασης, ενώ μαζί τους επί σκηνής βρίσκεται η συνθέτρια-θεατρολόγος Άννα Παπαϊωάννου δημιουργώντας ζωντανά το ηχητικό περιβάλλον του έργου.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο θεατρικό έργο που βασίζεται στις κινηματογραφικές φόρμες, τόσο κατά τη συγγραφή του κειμένου, όσο και κατά τη σκηνοθεσία. Ο φωτισμός, τον οποίο επιμελείται ο Τάσος Παλαιορούτας, δημιουργεί συστηματικά κινηματογραφικά κάδρα, ενώ η ίδια η σκηνή του θεάτρου, αναποδογυρίζει και μετατρέπεται σε μια πίσω αυλή με φόντο την οδό Αρχελάου και τους περαστικούς της. Τα πλάνα που εναλλάσσονται συνθέτουν ένα απόκοσμο φιλμ, που εκτυλίσσεται ζωντανά στα μάτια των θεατών.

ΣΥΝΟΨΗ

Η Άννα είναι μια νεαρή πρώην πρωταθλήτρια στην κολύμβηση. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο μιας ανίατης ασθένειας και πολύ σύντομα θα πεθάνει. Παρόλα αυτά οι αισθήσεις της λειτουργούν ακόμη άψογα και δεν δείχνει σημάδια κατάρρευσης. Καθώς πλέον βρίσκεται στο σπίτι της για τις τελευταίες μέρες της ζωής της, την επισκέπτεται η Νοσοκόμα που θα την προετοιμάσει σωματικά και ψυχολογικά για τον θάνατό της. Σ’ αυτόν τον κρίσιμο τελευταίο αγώνα για την Άννα, η Νοσοκόμα αποδεικνύεται το ιδανικό ταίρι για την αθλήτρια: είναι ένα τέρας ψυχραιμίας, , πρωτοποριακή στον τομέα της, πειθαρχημένη, με τεράστια φαντασία και χιούμορ και εντελώς αλλοπρόσαλλη μέθοδο. Αλλάζοντας συνεχώς μορφές, προσωπεία και διαθέσεις οδηγεί την Άννα μέσα από ένα λαβύρινθο ασκήσεων στην τελικό της προορισμό.. Πρόκειται δηλαδή για μια προπόνηση μέχρι θανάτου.

 

Επιμέλεια κίνησης / χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου
Σκηνικά / Κοστούμια: Αλεξία Χρυσοχοΐδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας
Ηχητικό περιβάλλον: Βάσια Ατταριάν
Φωτογραφίες: Γιάννης Καραμπάτσος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Δανάη Επιθυμιάδη, Έφη Χριστοδουλοπούλου