120

Μητέρες;

Αρχείο Παίχτηκε από 11/12/2019 έως 19/12/2019
στο Myro Gallery
Διάρκεια: 70'
Σκηνοθέτης: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Σκηνογραφία: Απόστολος Αποστολίδης
Κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης
Ερμηνεύουν: Ιωάννα Μαμακούκα
Τραγουδούν & παιζουν μουσικό όργανο: Ελιόνα – Ελένη Σινιάρη(πιάνο)

Περιγραφή

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε με την παράσταση «Ερκουλίν Μπαρμπέν: οι αναμνήσεις ενός ερμαφρόδιτου», ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης σκηνοθετεί την Ιωάννα Μαμακούκα και την Ελιόνα-Ελένη Σινιάρη στην παράσταση «Μητέρες;», που αποτελείται από τρία «άγρια» λαϊκά παραμύθια για ενήλικες: τη «Μαύρη Όρνιθα» από τη Μικρά Ασία, τον «Τσυρόγλε» από τη Σκύρο και τον «Καημό» από τη Σκιάθο. Η παράσταση, που πραγματεύεται τη σχέση μάνας-παιδιού πέρα από κάθε σύμβαση και φαντασία, παρουσιάζεται στη Μαγική Σοφίτα του Μπενσουσάν Χαν (13-14, 20-21 Νοεμβρίου και 11-12, 18-19 Δεκεμβρίου) και στη Myro Gallery (27-28 Νοεμβρίου και 4-5 Δεκεμβρίου).

Περισσότερα

Τρία «άγρια» λαϊκά παραμύθια για ενήλικες

Μητέρες; Στη «Μαύρη Όρνιθα», μια Μάνα πασχίζει με κάθε τρόπο να «χαλάσει» τα παιδιά της για να χαρεί, ελεύθερη, τον παράνομο έρωτά της. Στον «Τσυρόγλε», μια Μάνα από τον τάφο της νοιάζεται και συμβουλεύει την κόρη της που τη δολοφόνησε. Στον «Καημό», μια Μάνα «παραδίδει» τα νεογέννητα παιδιά της στο δικό της βάσανο, στον καημό που τα τρώει. Ένα παρ’ολίγον έγκλημα, σαν πρωτοσέλιδο φτηνής εφημερίδας. Μια τραγωδία, με ανοιχτό το δίλημμα του τέλους. Ένα «περιστατικό» ψυχανάλυσης. Πλάι στις τρεις μητέρες – πρωταγωνίστριες των τριών παραμυθιών, εμφανίζονται κι άλλες, σε δεύτερους ρόλους (μητριά, πεθερά, χαροκαμένη μάνα κ.ά.), δικαιολογώντας και πολλαπλασιάζοντας το ερωτηματικό του τίτλου της παράστασης, καθώς οι περισσότερες παρεκκλίνουν από το συμβατικό μοντέλο της μάνας.

Μέσα από μια γκροτέσκα ματιά και με τη χρήση διαφορετικών θεατρικών μέσων (αφήγηση/δραματοποίηση, μάσκες, μουσική και τραγούδι), η παράσταση μας προ(σ)καλεί να αποφασίσουμε για τον ρόλο της Μητέρας σήμερα, για τις «υποδειγματικές» πράξεις που θα τον συνιστούσαν και για τις παραβ(ι)άσεις που θα τον έβαζαν σε κίνδυνο. Η αφήγηση - δραματοποίηση γίνεται από μία ερμηνεύτρια (Ιωάννα Μαμακούκα) και συνοδεύεται επί σκηνής από μία μουσικό – τραγουδίστρια (Ελιόνα-Ελένη Σινιάρη) που παίζει και ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια καθώς και δικές της πρωτότυπες συνθέσεις.

Βοηθός σκηνοθέτη: Αφρούλη Μπέρσου
Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριαζίδης
Αφίσα: Δαβίδ Σαμπεθάι
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου

Φωτογραφίες