Μόσχα – Πετουσκί: η μεθυσμένη διαδρομή

Αρχείο Παίχτηκε από 11/11/2015 έως 16/12/2015
στο
Μετάφραση: Νίκος Σακαλίδης
Διασκευή: Νίκος Σακαλίδης
Σκηνοθέτης: Νίκος Σακαλίδης
Ερμηνεύουν: Θωμάς Βελισσάρης

Περιγραφή

Πρόκειται για την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Βένια, ενός αλκοολικού διανοούμενου, ο οποίος περιγράφει την «μεθυσμένη» διαδρομή του από την Μόσχα ως το γειτονικό Πετουσκί με το τρένο. Φιλοσοφικά και υπαρξιακά ερωτήματα, συνδυάζονται με αφηγήσεις της περιπετειώδους ζωής του και με ενδιαφέρουσες συναντήσεις με παράξενους, ξεκαρδιστικούς αλλά και επικίνδυνους ανθρώπους.

Περισσότερα

Το ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν
ΜΟΣΧΑ – ΠΕΤΟΥΣΚΙ: Η μεθυσμένη διαδρομή
Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Βενεντίκτ Γιεροφέγιεβ, «Μόσχα – Πετουσκί»

Ο θεατρικός μονόλογος «Μόσχα – Πετουσκί: η μεθυσμένη διαδρομή», είναι βασισμένος στο μυθιστόρημα «Μόσχα – Πετουσκί» του Βενεντίκτ Γιεροφέγιεβ. Το έργο γράφτηκε το 1969 και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στα Ρωσικά το 1973 σ’ ένα εφήμερο περιοδικό του Ισραήλ, κι από κει πέρασε στη Γαλλία, όπου έγινε και η πρώτη του έκδοση στη Δύση το 1976. Έκτοτε έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον 16 γλώσσες. Πρόκειται για την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Βένια, ενός αλκοολικού διανοούμενου, ο οποίος περιγράφει την «μεθυσμένη» διαδρομή του από την Μόσχα ως το γειτονικό Πετουσκί με το τρένο. Φιλοσοφικά και υπαρξιακά ερωτήματα, συνδυάζονται με αφηγήσεις της περιπετειώδους ζωής του και με ενδιαφέρουσες συναντήσεις με παράξενους, ξεκαρδιστικούς αλλά και επικίνδυνους ανθρώπους. Μέσα από αυτή την αφήγηση ξετυλίγεται ένα ολοζώντανο, βιτριολικό και εκκεντρικό πανόραμα της ρώσικης ζωής της εποχής του Μπρέζνιεφ, το οποίο έχει ανατριχιαστικές συγγένειες με την κατάσταση της εποχής μας.

Το έργο, διασκευασμένο για το θέατρο, έχει παρουσιαστεί σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές στη Ρωσία αλλά και στη Δύση, και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή, στο BlackBox.

Συντελεστές:
Διασκευή – μετάφραση – σκηνοθεσία: Νίκος Σακαλίδης
Εικαστική και ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Γεροντίδης
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Σακαλίδης – Θωμάς Βελισσάρης
Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης
Βοηθός σκηνοθέτη – Οργάνωση παραγωγής: Τατιάνα Νικολαΐδου

 

Οργάνωση, εκτέλεση παραγωγής & επικοινωνία: Art Minds – ANIMA ANIMAL

Ευχαριστούμε την κα Γιουλιάνα Γκαϊφουντίνοβα και τον κο Μπορίς Μεστσάνοβ του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, για την πολύτιμη βοήθειά τους στην τελική μορφή του κειμένου της παράστασης.