829

Ένας εχθρός του λαού

από 22/12
Διάρκεια: 100 (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Ερρίκος Ίψεν
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Δραματουργική επεξεργασία: Φώτης Μακρής
Σκηνοθέτης: Φώτης Μακρής
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Ερμηνεύουν: Φώτης Μακρής, Στέλλα Κρούσκα, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Μαριέλα Δουμπού, Γιώργος Κυριαζόπουλος, Αντώνης Χρήστου, Νίκος Αργυριάδης, Γιάννης Γαβρίλης

Περιγραφή

Ο Τόμας Στόκμαν, γιατρός μιας λουτρόπολης, ανακαλύπτει ότι το ιαματικό νερό των πηγών της πόλης του, όπου καταφεύγουν χιλιάδες τουρίστες για να θεραπευθούν, είναι μολυσμένο από τα εργοστάσια που βρίσκονται κοντά. Αμέσως, γράφει ένα άρθρο και ενημερώνει τους δημοσιογράφους της τοπικής εφημερίδας, οι οποίοι αρχικά συμφωνούν να το δημοσιεύσουν. Κατόπιν, ενημερώνει τον δήμαρχο, που τυγχάνει […]

Περισσότερα

Ο Τόμας Στόκμαν, γιατρός μιας λουτρόπολης, ανακαλύπτει ότι το ιαματικό νερό των πηγών της πόλης του, όπου καταφεύγουν χιλιάδες τουρίστες για να θεραπευθούν, είναι μολυσμένο από τα εργοστάσια που βρίσκονται κοντά. Αμέσως, γράφει ένα άρθρο και ενημερώνει τους δημοσιογράφους της τοπικής εφημερίδας, οι οποίοι αρχικά συμφωνούν να το δημοσιεύσουν. Κατόπιν, ενημερώνει τον δήμαρχο, που τυγχάνει να είναι και αδερφός του. Όταν όμως η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου και του εκδότη της εφημερίδας, αντιλαμβάνονται το κόστος της αποκάλυψης αυτής, «συνεργάζονται» για να συγκαλύψουν τη δημοσιοποίηση. Στην ανοιχτή «συνέλευση του λαού» που καλεί ο γιατρός, οι πολίτες, είτε από ιδιοτέλεια είτε επηρεασμένοι από τις αγορεύσεις των δημαγωγών πολιτικών, αρνούνται να υποστηρίξουν τον γιατρό και δέχονται να αποσιωπηθεί η αλήθεια.

Ο Ίψεν με το έργο του αυτό, όχι μόνο αμφισβητεί την ηθική και πνευματική ικανότητα της πλειονότητας του λαού να κρίνει πολιτικά, να επιλέγει και να αποφασίζει ώριμα, αλλά αποδεικνύει περίτρανα και την αντιφατική συμπεριφορά του «μικροαστού», ο οποίος αμυνόμενος, υπερασπίζεται το πλειοψηφικό σύστημα την ίδια στιγμή που συμφωνεί ότι η πλειονότητα του λαού είναι βλάκες. Εξαγόμενο συμπέρασμα: μας κυβερνούν οι αποφάσεις της πλειονότητας ενός λαού που πιστεύει ότι η πλειονότητά του είναι βλάκες!

Ο Ίψεν όμως προχωράει ακόμα περισσότερο τη σκέψη του. Στον «Έχθρό του Λαού» δεν υπονομεύει μόνο το πλειοψηφικό σύστημα της δημοκρατίας, αλλά στοχάζεται και πάνω στις προϋποθέσεις και τις συνθήκες  μέσα από τις οποίες ένας λαός -ή καλύτερα η πλειονότητα του λαού- μπορεί να μορφωθεί και να ωριμάσει πνευματικά, ιστορικά, κοινωνικά, πολιτικά, ώστε με τις επιλογές του να μην διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό.

«Ο Έχθρός του Λαού» είναι ένα επικίνδυνο έργο, καθώς βάζει μπροστά μας ένα καθρέφτη και με τρόμο ανακαλύπτουμε τόσο τις ατέλειές μας ως πολιτικά και κοινωνικά όντα, όσο και την αδυναμία μας να ανακαλύψουμε ένα σύστημα διακυβέρνησης δίκαιο και αποτελεσματικό.

Έντρομοι αναρωτιόμαστε αν τελικά η «Δημοκρατία» -όπως εφαρμόζεται- ως πολίτευμα, μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο για μια αξιοκρατική, δίκαιη, αλληλέγγυα και ελεύθερη κοινωνία, όταν αυτή -η δημοκρατία- στηρίζεται στην επιπόλαια, απαίδευτη, χειραγωγούμενη και διεφθαρμένη πλέον πλειοψηφία.

Και έκπληκτοι ανακαλύπτουμε ότι τελικά, η περιβόητη «Δημοκρατία» είναι ένα ατελέστατο σύστημα, ανίκανο να διαχειριστεί με κάποια δικαιοσύνη τις πολύπλοκες οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις που διέπουν τη ζωή μας.

Και ο τρόμος γίνεται ακόμα μεγαλύτερος, όταν από κάποια κέντρα που αποφασίζουν για τις ζωές μας, «προτείνεται» μια άλλη πιθανή λύση… Ο φασισμός….

Φωτογραφίες

Πότε & Πού

Studio Μαυρομιχάλη

από 22/12
Μαυρομιχάλη 134, Νεάπολη Εξαρχείων, Αθήνα
Τηλ: 210 6453330 Email: [email protected] Website: www.studiomavromihali.gr/

Εισιτήρια: Κανονικό : 12 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών: 10 ευρώ
Ατέλειες, Άνεργοι : 8 ευρώ
Πληροφορίες: 210 6453330
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theatre/studio-mavromixali/enas-exthros-tou-laou-tou-errikou-ipsen/

Προνομιακή τιμή προπώλησης μόνο 7 ευρώ μέχρι το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου για όλες τις παραστάσεις.

Ημέρες & Ώρες
Δ
Τ
Τ
Π
Π
Σ 21:00
Κ 20:00

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ένας εχθρός του λαού
  Κοινωνικό του Χένρικ Ίψεν

  Υπέροχη παράσταση!!!
  Ευχαριστες ερμηνείες, από εξαιρετικά ταλαντουχους ηθοποιούς!!
  Επίκαιρη και δυνατά αφυπνιστική!!
  Ο γιατρός Στόκμαν προσπαθεί να κάνει το καλό για την πόλη του και τους συνανθρώπους του βάζοντας πάνω απ’όλα την ηθική του, την αξιοπρέπεια του και τα πιστεύω του. Τι γίνεται όμως όταν οι δικές του αξίες έρχονται αντιμέτωπες με τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα; Τι γίνεται όταν οι οικονομικά και πολιτικά δυνατοί άνθρωποι είναι συγγενείς του και εξ’ αιτίας της δικής του ειλικρίνειας και τιμιότητας, ωθούνται προς την καταστροφή;
  Επιτέλους μια αξιόλογη παράσταση που ανεβάζει το πήχυ στην θεατρική σκηνή. Την προτεινω ανεπιφυλακτα.
  Μην την χάσετε!!
  θεατρο Μαυρομιχαλη

 2. ¨Η πλειοψηφία δεν μπορεί νάχη ποτέ το δίκιο με το μέρος της. Ποτέ, τ' ακούτε;! Είν' ένα απ' τα κοινωνικά ψεύδη που κάθε ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος πρέπει να τινάξη από πάνω του. Από τί αποτελείται σε μια χώρα η πλειονότητα των κατοίκων; Απ' τους έξυπνους ή τους βλάκες; Νομίζω, συμφωνούμε πως βλάκες είν' η μεγάλη μάζα στη γη. Όμως, διάολε, ποτέ και πουθενά δε γίνεται να κυβερνάν οι βλάκες τους έξυπνους!¨ Αυτά τα προκλητικά, εμπρηστικά λόγια ακούστηκαν (και ακούγονται ακόμα σε όσους μπαίνουν στη διαδικασία της παρακολούθησης της θεατρικής παράστασης ¨Ένας εχθρός του λαού¨) το 1883, όταν πρωτοανέβηκε το έργο του Ερρίκου Ίψεν στη σκηνή. Από τότε μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει δει δύο παγκόσμιους πολέμους και πάμπολλους τοπικούς αδιαλλείπτως, ορδές ανθρώπων να σέρνονται και να σέρνουν και άλλους μαζί τους στην καταστροφή, τις εικόνες αμέτρητου πλήθους εκπαιδευμένων και μη ανθρώπων να παραληρούν στους ακραία επικίνδυνους λόγους ενός παράφρονα ηγέτη, για να μην πούμε για σημερινές καταστασεις και ιδεοληψίες... Με αυτό τον ογκόλιθο θέλησαν να αναμετρηθούν οι συντελεστές του Studio Μαυρομιχάλη και το κατάφεραν πολύ επιτυχημένα. Ο Φώτης Μακρής, η καρδιά του Studio Μαυρομιχάλη, σκηνοθετικά παραδίδει μια εξαιρετική παράσταση που πατάει γερά στο παρελθόν του θεατρικού έργου, περιλαμβάνει όμως και την απαιτούμενη ανανέωση, πιστή πάντα στο ιψενικό πνεύμα, έτσι που να φέρνει μια σύγχρονη φρεσκάδα, να συνομιλεί αποτελεσματικότερα με τον σημερινό θεατή και να μας δημιουργεί και το κίνητρο να δούμε τη δική του ματιά και αντίληψη σε αυτό το επαναστατικό έργο, αναδεικνύοντας με ευαισθησία τα πολιτικά, κοινωνικά, οικολογικά μήνυματά του. Ερμηνευτικά, είναι συγκλονιστικός. Και οι υπόλοιπες ερμηνείες, ασφαλώς εξ ίσου απαιτητικές στέκονται επάξια στο ύψος της παράστασης. Έντονες οι υπαρξιακές ταλαντεύσεις, η συμμόρφωση και υποταγή, η παράδοση άνευ όρων στα μικροσυμφέροντα και στην κοντόφθαλμη λογική. Η κινησιολογία εξυπηρετεί τη ροή του έργου, δραματουργικά κενά δεν παρουσιάστηκαν σε κανένα σημείο. Τα σκηνικά και τα κοστούμια, σύγχρονα, συνέβαλαν στο κλείσιμο του ματιού ότι όλα αυτά τα τραγικά δεν συνέβαιναν μόνο κάποτε παλιά αλλά αφορούν και το σήμερα. Μια παράσταση που προτείνεται θερμότατα! Ευχαριστούμε τη Θεατρομάνια για την πρόσκληση που μας προσέφερε!