Ένας εχθρός του λαού

Αρχείο Παίχτηκε από 28/09/2019 έως 08/12/2019
στο Studio Μαυρομιχάλη
Διάρκεια: 100 (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Ερρίκος Ίψεν
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Δραματουργική επεξεργασία: Φώτης Μακρής
Σκηνοθέτης: Φώτης Μακρής
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Ερμηνεύουν: Φώτης Μακρής, Στέλλα Κρούσκα, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Μαριέλα Δουμπού, Γιώργος Κυριαζόπουλος, Άρης Λεοντόπουλος, Νίκος Αργυριάδης, Γιάννης Γαβρίλης

Περιγραφή

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος», παρουσιάζει στο studio Μαυρομιχάλη για δεύτερη χρονιά το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν, «ΕΝΑΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ» σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και για 22 μόνο παραστάσεις, μέχρι την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019.

Περισσότερα

Ο Τόμας Στόκμαν, γιατρός μιας λουτρόπολης, ανακαλύπτει ότι το ιαματικό νερό των πηγών της πόλης του, όπου καταφεύγουν χιλιάδες τουρίστες για να θεραπευθούν, είναι μολυσμένο από τα εργοστάσια που βρίσκονται κοντά. Αμέσως, γράφει ένα άρθρο και ενημερώνει τους δημοσιογράφους της τοπικής εφημερίδας, οι οποίοι αρχικά συμφωνούν να το δημοσιεύσουν. Κατόπιν, ενημερώνει τον δήμαρχο, που τυγχάνει να είναι και αδερφός του. Όταν όμως η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου και του εκδότη της εφημερίδας, αντιλαμβάνονται το κόστος της αποκάλυψης αυτής, «συνεργάζονται» για να συγκαλύψουν τη δημοσιοποίηση. Στην ανοιχτή «συνέλευση του λαού» που καλεί ο γιατρός, οι πολίτες, είτε από ιδιοτέλεια είτε επηρεασμένοι από τις αγορεύσεις των δημαγωγών πολιτικών, αρνούνται να υποστηρίξουν τον γιατρό και δέχονται να αποσιωπηθεί η αλήθεια.

Ο Ίψεν με το έργο του αυτό, όχι μόνο αμφισβητεί την ηθική και πνευματική ικανότητα της πλειονότητας του λαού να κρίνει πολιτικά, να επιλέγει και να αποφασίζει ώριμα, αλλά αποδεικνύει περίτρανα και την αντιφατική συμπεριφορά του «μικροαστού», ο οποίος αμυνόμενος, υπερασπίζεται το πλειοψηφικό σύστημα την ίδια στιγμή που συμφωνεί ότι η πλειονότητα του λαού είναι βλάκες. Εξαγόμενο συμπέρασμα: μας κυβερνούν οι αποφάσεις της πλειονότητας ενός λαού που πιστεύει ότι η πλειονότητά του είναι βλάκες!

Ο Ίψεν όμως προχωράει ακόμα περισσότερο τη σκέψη του. Στο «Ένας Εχθρός του Λαού» δεν υπονομεύει μόνο το πλειοψηφικό σύστημα της δημοκρατίας, αλλά στοχάζεται και πάνω στις προϋποθέσεις και τις συνθήκες  μέσα από τις οποίες ένας λαός -ή καλύτερα η πλειονότητα του λαού- μπορεί να μορφωθεί και να ωριμάσει πνευματικά, ιστορικά, κοινωνικά, πολιτικά, ώστε με τις επιλογές του να μην διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό.

Το «Ένας Εχθρός του Λαού» είναι ένα επικίνδυνο έργο, καθώς βάζει μπροστά μας ένα καθρέφτη και με τρόμο ανακαλύπτουμε τόσο τις ατέλειές μας ως πολιτικά και κοινωνικά όντα, όσο και την αδυναμία μας να ανακαλύψουμε ένα σύστημα διακυβέρνησης δίκαιο και αποτελεσματικό.

Έντρομοι αναρωτιόμαστε αν τελικά η «Δημοκρατία» -όπως εφαρμόζεται- ως πολίτευμα, μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο για μια αξιοκρατική, δίκαιη, αλληλέγγυα και ελεύθερη κοινωνία, όταν αυτή -η δημοκρατία- στηρίζεται στην επιπόλαια, απαίδευτη, χειραγωγούμενη και διεφθαρμένη πλέον πλειοψηφία.

Και έκπληκτοι ανακαλύπτουμε ότι τελικά, η περιβόητη «Δημοκρατία» είναι ένα ατελέστατο σύστημα, ανίκανο να διαχειριστεί με κάποια δικαιοσύνη τις πολύπλοκες οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις που διέπουν τη ζωή μας.

Και ο τρόμος γίνεται ακόμα μεγαλύτερος, όταν από κάποια κέντρα που αποφασίζουν για τις ζωές μας, «προτείνεται» μια άλλη πιθανή λύση… Ο φασισμός….

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Φωτογραφίες

52 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πάρα πολύ ωραία παράσταση πρωταρχικά ως υπόθεση και κείμενο και δευτερευόντως ως ερμηνείες. Εξαιρετικός στην ερμηνεία του ο κ. Μακρής. Η σκηνή όπου ο γιατρός ανακοινώνει την ανακάλυψη του μέσα σε κλίμα εφορείας τη θεωρώ τουλάχιστον άστοχη.

 2. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο διαχρονικό ως θέμα, που αντιμετωπίστηκε με σεβασμό από τους συντελεστές της παράστασης. Ο κ. Μακρής μας έδωσε μία ερμηνεία εξαιρετική, σταθερή και διαυγή. Δυστυχώς αυτό δεν μπορώ να το πω για όλους τους υπόλοιπους ηθοποιούς, των οποίων οι ερμηνείες κυμαίνονταν από πάρα πολύ καλές (όπως πχ της κα. Δούμπου) έως καλές, μέτριες ή τουλάχιστον μη σταθερές γεγονός που δημιουργεί μία παράσταση πολλές φορές πολλών ποιοτήτων. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι είναι μία παράσταση που σίγουρα αξίζει κάποιος να την δει.

 3. Μια παράσταση με πολύ καλές ερμηνείες με εξέχουσα αυτή του Φώτη Μακρή στον ρόλο του γιατρού Τόμας Στόκμαν. Επίσης πολύ καλή και η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια, που ήταν κατά την ταπεινή μου άποψη, ακριβώς ότι χρειάζονταν αυτή η παράσταση για το χώρο του studio Μαυρομιχάλη.
  Πολλά και σύνθετα τα νοήματα του Χένρικ Ίψεν στο συγκεκριμένο κείμενο που προβληματίζουν και είναι διαχρονικά επίκαιρα...
  Συστήνω ανεπιφύλακτα την παράσταση και ευχαριστώ πάρα πολύ τo theateomania για τις προσκλήσεις.

 4. Αξιόλογη παράσταση!! Μια πολύ καλή, με σύγχρονα στοιχεία, απόδοση του κλασικού, διαχρονικου αριστουργηματος του Ιψεν! Πόσο τραγικά αληθινός ο λόγος του γιατρού στη συγκέντρωση του πλήθους! Ευχαριστώ θεατρομανια για την πρόσκληση!

 5. Πολύ ωραία παράσταση για όλα τα γούστα και για όλες τις ηλικίες!
  Ένα αριστουργηματικό έργο του Ίψεν πάντα επίκαιρο, με     
  ευρηματική σύγχρονη σκηνοθεσία σαν να  γράφτηκε το έργο σήμερα και όχι πρίν από εκατό χρόνια και πλέον...
  Θαυμάσιες ερμηνείες και είμαι σίγουρη ότι όλο το κοινό απόλαυσε την παράσταση.
  ....Σπεύσατε....

 6. Υπέροχη παράσταση με δυνατότατο διαχρονικό μήνυμα. Ο σύγχρονος τρόπος απόδοσης και σκηνοθεσίας δίνει κάτι το νέο και φρέσκο στο κλασικό κοινωνικό έργο του Ίψεν. Οι ερμηνείες υπέροχες, ειδικά ο μονόλογος του γιατρού Στόκμαν. Εξαιρετικό έργο, το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Ευχαριστώ θεατρομάνια για την πρόσκληση!

 7. Μια πολύ δυνατή και με διαχρονικά νοήματα παράσταση. Δεν είχα ξαναδεί θεατρικό του Ιψεν και η παράσταση που - αν και κλασικό κείμενο, αποδόθηκε με πιο σύγχρονα εκφραστικά μέσα - μου άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις, όπως άλλωστε όλες οι παραστάσεις που έχω παρακολουθήσει στο Studio Μαυρομιχάλη. Ένα μεγάλο μπράβο στον Φώτη Μακρή και τους συντελεστές και ένα ευχαριστώ στην Θεατρομανια για την πρόσκληση.

 8. Καταρχάς ευχαριστώ για την πρόσκληση. Η παράσταση ήταν πολύ καλή, από τις καλύτερες που είδα φέτος. Σύγχρονη σκηνοθεσία που φέρνει το έργο στο σήμερα. Πολύ καλοί όλοι οι ηθοποιοί. Την συστήνω ανεπιφύλακτα για το εξαιρετικό κείμενο και την υπόθεση του έργου, αλλά και για την απόδοση των ηθοποιών επί σκηνής.

 9. Πολύ ωραία παράσταση-ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο και τις δυνατότητες που προσφέρει-με διαχρονικό θέμα. Καλή ηθοποιία, πολύ ωραία μουσική επιλογή. Πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι μπορείς να δεις τους θεατές που κάθονται απέναντί σου, είχαν και αυτοί ρόλο στην παράσταση. Συνολικά, μια πολύ ωραία εμπειρία. Ευχαριστούμε!

 10. Από τις καλύτερες παραστάσεις που έχω δει φέτος. Έργο υποδειγματικής ιψενικής γραφής, μια και οι εξουσιαστικοί μηχανισμοί στο όνομα της «κοινής γνώμης» και της «μετριοπάθειας» κινητοποιούνται για να εξαγοράσουν συνειδήσεις, να αλλοιώσουν χαρακτήρες και να εξοντώσουν πολιτικούς εχθρούς. Η κρατική εξουσία στέκεται απέναντι στον αναμορφωτή γιατρό και δρα σαν ασφυκτικός βρόχος για την κοινωνία με μόνο σκοπό τη διατήρηση μιας βαλτωμένης αλλά επιφανειακά ήρεμης πόλης.
  Εξαιρετικός ο Φώτης Μακρής στον ρόλο του γιατρού, πολύ καλοί και όλοι οι υπόλοιποι που υπηρέτησαν πιστά το διαχρονικό αυτό έργο του Ερρίκου Ίψεν. Από αυτές τις παραστάσεις που μπορείς να πεις με ειλικρίνεια ότι σου δίνουν τροφή για σκέψη και σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Θεατρομάνια ευχαριστώ πολύ για το Σαββατόβραδο που πέρασα με αγαπημένη φίλη με την οποία και μοιραστήκαμε κοινές εντυπώσεις.

 11. Εξαιρετικη παρασταση δοσμενη με μια φρεσκια ματια σκηνοθετικα και ερμηνευτικα. Το κειμενο εμπεριεχει δυνατα μηνυματα που προβληματιζουν καθε σκεπτομενο ατομο. Ευχαριστω πολυ την θεατρομανια για την ευκαιρια που μου εδωσε να παρακολουθησω μια απο τις καλυτερες παραστασεις φετος!!!

 12. Μια παράσταση που πρέπει να δουν όλοι. Οι συντελεστές εκμεταλλεύτηκαν άριστα το σπουδαίο κείμενο φτιάχνοντας μια εξαιρετική δουλειά. Πολλά μπράβο σε όλους.
  Ευχαριστούμε τη θεατρομάνια για τις προσκλήσεις.

 13. Πολύ καλή απόδοση ενός κλασικού έργου με μια σύγχρονη ματιά. Ένα έργο του 1882 δοσμένο στο σήμερα, πόσο δεν έχει αλλάξει τίποτε. Ο κος Φώτης Μακρής εξαιρετικός τόσο στην σκηνοθεσία, όσο και στην ερμηνεία του. Όλοι οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Ευχαριστούμε ΘΕΑΤΡΟΜάΝΙΑ για την υπέροχη βραδιά.

 14. Πολύ καλή θεατρική παράσταση! Κλασσικό δυνατό κείμενο προσαρμοσμένο στο παρόν, ωραίες ερμηνείες. Συγχαρητήρια στο Φώτη Μάκρη για τη σκηνοθεσία και τη φοβερή ερμηνεία, καθώς και σε όλους τους ηθοποιούς!
  Ευχαριστούμε Θεατρομάνια!

 15. "Ο Εχθρός Του Λαού" μοιάζει σαν να γράφηκε χθες. Κατεστημένο, διαπλεκόμενα συμφέροντα, εξουσιαστικοί μηχανισμοί κινητοποιούνται, για να εξαγοράσουν συνειδήσεις. Ο κ. Φώτης Μακρής , μετά το αριστουργηματικό"Κιβώτιο" ξανακεντά ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ως μαχητής της αλήθειας αγωνίζεται μέχρι τέλους για το καλό της κοινωνίας.
  Η σκηνική χημεία των ηθοποιών, τα λιτά σκηνικά που προοικονομούσαν τις σκηνές και η αφθονία στοχευμένα επιλεγμένων τραγουδιών συνετέλεσαν σε μια πολύ προσεκτικά σκηνοθετημένη παράσταση , η οποία διέχεε τα μηνύματα του έργου με σαφήνεια. Υπέροχο το φινάλε όπου η απάντηση του γιατρού Στόκμαν δίνεται με το Unforbidden των Metallica!
  ΜΠΡΑΒΟ σε όλους τους συντελεστές!
  Σπεύστε να τη δείτε!

 16. Ένας εχθρός του λαού
  Κοινωνικό του Χένρικ Ίψεν

  Υπέροχη παράσταση!!!
  Ευχαριστες ερμηνείες, από εξαιρετικά ταλαντουχους ηθοποιούς!!
  Επίκαιρη και δυνατά αφυπνιστική!!
  Ο γιατρός Στόκμαν προσπαθεί να κάνει το καλό για την πόλη του και τους συνανθρώπους του βάζοντας πάνω απ’όλα την ηθική του, την αξιοπρέπεια του και τα πιστεύω του. Τι γίνεται όμως όταν οι δικές του αξίες έρχονται αντιμέτωπες με τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα; Τι γίνεται όταν οι οικονομικά και πολιτικά δυνατοί άνθρωποι είναι συγγενείς του και εξ’ αιτίας της δικής του ειλικρίνειας και τιμιότητας, ωθούνται προς την καταστροφή;
  Επιτέλους μια αξιόλογη παράσταση που ανεβάζει το πήχυ στην θεατρική σκηνή. Την προτεινω ανεπιφυλακτα.
  Μην την χάσετε!!
  θεατρο Μαυρομιχαλη

 17. ¨Η πλειοψηφία δεν μπορεί νάχη ποτέ το δίκιο με το μέρος της. Ποτέ, τ' ακούτε;! Είν' ένα απ' τα κοινωνικά ψεύδη που κάθε ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος πρέπει να τινάξη από πάνω του. Από τί αποτελείται σε μια χώρα η πλειονότητα των κατοίκων; Απ' τους έξυπνους ή τους βλάκες; Νομίζω, συμφωνούμε πως βλάκες είν' η μεγάλη μάζα στη γη. Όμως, διάολε, ποτέ και πουθενά δε γίνεται να κυβερνάν οι βλάκες τους έξυπνους!¨ Αυτά τα προκλητικά, εμπρηστικά λόγια ακούστηκαν (και ακούγονται ακόμα σε όσους μπαίνουν στη διαδικασία της παρακολούθησης της θεατρικής παράστασης ¨Ένας εχθρός του λαού¨) το 1883, όταν πρωτοανέβηκε το έργο του Ερρίκου Ίψεν στη σκηνή. Από τότε μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει δει δύο παγκόσμιους πολέμους και πάμπολλους τοπικούς αδιαλλείπτως, ορδές ανθρώπων να σέρνονται και να σέρνουν και άλλους μαζί τους στην καταστροφή, τις εικόνες αμέτρητου πλήθους εκπαιδευμένων και μη ανθρώπων να παραληρούν στους ακραία επικίνδυνους λόγους ενός παράφρονα ηγέτη, για να μην πούμε για σημερινές καταστασεις και ιδεοληψίες... Με αυτό τον ογκόλιθο θέλησαν να αναμετρηθούν οι συντελεστές του Studio Μαυρομιχάλη και το κατάφεραν πολύ επιτυχημένα. Ο Φώτης Μακρής, η καρδιά του Studio Μαυρομιχάλη, σκηνοθετικά παραδίδει μια εξαιρετική παράσταση που πατάει γερά στο παρελθόν του θεατρικού έργου, περιλαμβάνει όμως και την απαιτούμενη ανανέωση, πιστή πάντα στο ιψενικό πνεύμα, έτσι που να φέρνει μια σύγχρονη φρεσκάδα, να συνομιλεί αποτελεσματικότερα με τον σημερινό θεατή και να μας δημιουργεί και το κίνητρο να δούμε τη δική του ματιά και αντίληψη σε αυτό το επαναστατικό έργο, αναδεικνύοντας με ευαισθησία τα πολιτικά, κοινωνικά, οικολογικά μήνυματά του. Ερμηνευτικά, είναι συγκλονιστικός. Και οι υπόλοιπες ερμηνείες, ασφαλώς εξ ίσου απαιτητικές στέκονται επάξια στο ύψος της παράστασης. Έντονες οι υπαρξιακές ταλαντεύσεις, η συμμόρφωση και υποταγή, η παράδοση άνευ όρων στα μικροσυμφέροντα και στην κοντόφθαλμη λογική. Η κινησιολογία εξυπηρετεί τη ροή του έργου, δραματουργικά κενά δεν παρουσιάστηκαν σε κανένα σημείο. Τα σκηνικά και τα κοστούμια, σύγχρονα, συνέβαλαν στο κλείσιμο του ματιού ότι όλα αυτά τα τραγικά δεν συνέβαιναν μόνο κάποτε παλιά αλλά αφορούν και το σήμερα. Μια παράσταση που προτείνεται θερμότατα! Ευχαριστούμε τη Θεατρομάνια για την πρόσκληση που μας προσέφερε!