Ο γύρος του κόσμου...σε 80 λεπτά

Διάρκεια: 60' Διάρκεια εργαστηρίου: 20'
Συγγραφέας: Μουσικό σύνολο «Πασπαρτού»
Ερμηνεύουν: Ασπασία Μπάνου, Μαριέλλα Κεσίσογλου, Πόπη Μαλαπάνη

Περιγραφή

«Ο γύρος του κόσμου...σε 80 λεπτά» είναι μια γνωριμία των παιδιών με διαφορετικά μουσικά ιδιώματα μέσα από μία γεωγραφική περιήγηση. Η ιστορία τριών ταξιδευτών γίνεται η αφορμή για να ακούσουν τα παιδιά έργα για φλάουτο, κλαρινέτο και πιάνο.

Περισσότερα

Μουσική - εκπαιδευτική παράσταση για παιδιά 5 έως 10 ετών.

Η αφήγηση πλαισιώνεται από εικόνες και βίντεο και τα παιδιά εμπλέκονται διαδραστικά στη διαδικασία με φωνητικά-ρυθμικά παιχνίδια. Το μουσικό αυτό ταξίδι κινείται σε χώρες πραγματικές και φανταστικές και σε ένα μεγάλο φάσμα μουσικών ειδών (κλασική, έντεχνη, παραδοσιακή, μουσική κινηματογράφου), με γνωστές και αγαπημένες μελωδίες. Η παράσταση ολοκληρώνεται με μια σύντομη παρουσίαση των συγκεκριμένων οργάνων στα παιδιά.

« Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα, μια γλώσσα με την οποία όλοι οι πολιτισμοί μέσα στο χρόνο εκφράζουν κοινά συναισθήματα και σκέψεις. Μέσα από αυτήν την παράσταση τα παιδιά θα βιώσουν τη ζωντανή μουσική όχι απλώς ως διασκέδαση, αλλά και ως δυνατότητα συνομιλίας και θα έρθουν σε επαφή με την διαφορετικότητα

Για το μουσικό σύνολο Πασπαρτού Το μουσικό σύνολο «Πασπαρτού» αποτελείται από τις Ασπασία Μπάνου (φλάουτο), Μαριέλλα Κεσίσογλου (κλαρινέτο) και Πόπη Μαλαπάνη (πιάνο). Έχουν σπουδάσει σε ανώτατα ιδρύματα του εξωτερικού. Η αγάπη προς την κλασική μουσική παιδεία, καθώς και μια πολυετής διδακτική εμπειρία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης τις οδήγησε στον σχηματισμό του συνόλου αυτού.

Για την Ασπασία Μπάνου

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε μαθήματα φλάουτου με τη Στέλλα Γαδέδη στο Ωδείο Athenaeum, απ’ όπου κι έλαβε Δίπλωμα Φλάουτου με Άριστα παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι με τον Pierre-Yves Artaud και την Christine Bureau στο Conservatoire d ’Asnieres sur Seine, όπου και ολοκλήρωσε τον Ανώτερο Κύκλο Σπουδών με Πρώτο Βραβείο παμψηφεί και μετάλλιο εξαιρετικής επίδοσης. Το 1987 στο Διεθνή Διαγωνισμό “Τα νιάτα κάνουν μουσική” στο Μιλάνο κέρδισε το Πρώτο Βραβείο.

Έχει λάβει μέρος σε master-classes φλάουτου με διάσημους φλαουτίστες όπως οι: Pierre-Yves Artaud, William Bennett, Robert Aitken, Peter Lucas Graf, Alain Marion, Matthias Ruetters κ.α.

Ως μέλος της Γαλλικής Ορχήστρας Φλάουτων απ’το 1988 ως το 1993 έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες και ηχογραφήσεις, κυρίως σύγχρονων συνθετών, όπως Taira, Radulescu, Louvier κ.α. Έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε ηχογραφήσεις και συναυλίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει εμφανιστεί ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου, μεταξύ άλλων με πιάνο, κιθάρα, τσέμπαλο, τρίο με κλαρινέτο και πιάνο, καθώς και με τζαζ πιάνο τρίο.

Διδάσκει φλάουτο από το 1993. Από το 1994 κατέχει τη θέση της καθηγήτριας φλάουτου στο Δημοτικό Ωδείο Άργους και στο Δημοτικό Ωδείο Αγίας Παρασκευής Αττικής.

Για την Μαριέλλα Κεσίσογλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε τα πρώτα μαθήματα κλαρινέτου από τον Χαράλαμπο Φαραντάτο στο Ωδείο Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Αννόβερο με τον Reiner Wehle και τον Helmut Pallushek στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη. Μετά από το δίπλωμά της το 1996 παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα με τον Wolfgang Meyer (Καρλσρούη) και τον Dieter Klöcker (Freiburg). Στη συνέχεια σπούδασε με τον François Benda στην Μουσική Ακαδημία του Lugano με υποτροφίες των Ιδρυμάτων Ωνάση και Ελβετών Ερμηνευτών. Οι σπουδές αυτές ολοκληρώθηκαν με το μεταπτυχιακό δίπλωμα Perfezionamento. Παράλληλα, ως μέλος του “Trio Viaggio", παρακολούθησε μεταπτυχιακό τμήμα μουσικής δωματίου με τον Vladimir Mendelssohn στη Μουσική Ακαδημία του Essen, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά της το 2002.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλαρινέτου και μουσικής δωματίου με τους David Campbell, Sabine Meyer, Ulf Rodenhäuser.

Έχει συμμετάσχει στην Εθνική Ορχήστρα Νέων, Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kammerphilharmonie Berlin και συνεργάζεται με πολλά σύνολα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στην Γερμανία. Στην περίοδο 1995-1998 ήταν υπότροφος της Villa Musica στην Γερμανία.

Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ελλάδα, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Πολωνία, Βραζιλία, Καναδά και έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις για την ελληνική και γερμανική Ραδιοφωνία.

Ως μέλος του “Trio Viaggio“ έχει διοργανώσει τακτικά μουσικά σεμινάρια για τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών. Aπό το 2001 έως το 2008 κατείχε μόνιμη θέση σε Δημοτικό Ωδείο του Βερολίνου και θέση διδακτικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο του Ρotsdam. Από το 2008 έως το 2012 δίδαξε στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης.

Είναι ιδρυτικό μέλος των συνόλων “Trio Viaggio“, «Ερατώ», «Πασπαρτού», καθώς και της δημιουργικής ομάδας “Satellart” που έχει στόχο την προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη (Piccolo Teatro Milano, Palais Kabelwerk Wien).

Για την Πόπη Μαλαπάνη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με τον Στάθη Γυφτάκη, τη Μαρία Παπαπετροπούλου και τη Νέλη Σεμιτέκολο. Πήρε Πτυχίο και Δίπλωμα πιάνου το 1998 και 2000 αντίστοιχα. Συνέχισε τις μουσικές της σπουδές στην Ακαδημία του ‘Εσσεν, στη Γερμανία, με τους Prof. Michael Roll και Prof. Til Engel, από όπου αποφοίτησε το 2005. Για τα επόμενα δύο χρόνια παρακολούθησε σεμινάρια συνοδείας τραγουδιού με τους Prof. Xavier Poncette (καθηγητή συνοδείας τραγουδιού στην Ακαδημία του Essen) και Alexander Schmalcz (συνοδό τραγουδιού στην Ακαδημία του Düsseldorf), ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου (solo) με τους Duo Ganev, Lilia Bojiadjieva, Δόμνα Ευνουχίδου κ.α. Παράλληλα σπούδασε Αρχαιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1995-2000).

Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σόλο και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Από το Σεπτέμβρη του 2009 εργάζεται ως μουσικός σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.