1037

Ο Μικρός Πρίγκιπας

Διάρκεια: 90'
Συγγραφέας: Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ
Διασκευή: Σωτήρης Ταχτσόγλου
Σκηνοθέτης: Σωτήρης Ταχτσόγλου
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Γρίντζος, Μαγδαληνή Π.,  Χάρης Γεωργίαδης, Ιωάννα Κουλουριώτoυ, Σωτήρης Ταχτσόγλου
Guest: Δήμητρα Αστροπαλίτη
Τραγουδούν: Τζωρτζίνα Αντωνακάκη

Περιγραφή

Μια παράσταση διασκεδαστική, ατμοσφαιρική και ανθρώπινη, η οποία αναδεικνύει χαρακτήρες, προβάλει αξίες, αναδεικνύει τη διαφορετικότητα και μαγεύει τα παιδιά.
Διαδραστική, με στοιχεία κουκλοθέατρου και θεάτρου σκιών, θα βοηθήσει τα παιδιά να αντιληφθούν πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν, οι πλανήτες, τ’ αστέρια, ακόμα και το δικό μας "σπίτι" η Γη, καθώς και θα τα φέρει σε επαφή με τον κόσμο των "μεγάλων".

Περισσότερα

Για παιδιά προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ένας “ιδιαίτερος” πρωταγωνιστής, στον ρόλο ενός “ιδιαίτερου” ήρωα!

Ορμώμενοι από έναν τόσο διαφορετικό συγγραφέα, δημιουργήσαμε μια διαφορετική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, με ένα διαφορετικό πρωταγωνιστή που αγωνίζεται για αυτό που αγαπάει και δεν το βάζει κάτω, όπως κι ο συγγραφέας.

Ο Γάλλος Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (1900-1944) ήταν, στην ουσία, ένας βαθύς φιλόσοφος που αποτύπωνε τη ζωή κι ανέλυε τον προορισμό της. Τα βιβλία του: «Γη των Ανθρώπων», «Ταχυδρομείο του Νότου» και «Ο Μικρός Πρίγκιπας» αποτελούν το απάνθισμα της φιλοσοφίας του.

Γεννήθηκε την ίδια εποχή που γεννιόταν και το αεροπλάνο. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην κατάκτηση των αιθέρων, πρόδρομος της πολιτικής αεροναυπηγικής, ηγετικός παράγων στη δημιουργίας της πρώτης διεθνούς γαλλικής αεροπορικής εταιρείας, δοκιμαστής αεροπλάνων, διασώθηκε από Βεδουίνους στη Λιβυκή έρημο, έπειτα πολέμησε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρασημοφορήθηκε, εργάστηκε ως δημοσιογράφος - πολεμικός ανταποκριτής στον εμφύλιο της Ισπανίας και σκοτώθηκε εν πτήση, τελικά, το 1944, ως ο διασημότερος Γάλλος αεροπόρος.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Λυών ονομάζεται Σαιντ-Εξυπερύ, ενώ τα συντρίμμια του αεροπλάνου του συγγραφέα εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Αεροπορίας στο Παρίσι. Τα βιβλία του και η ζωή του έχουν γίνει θέματα περίπου 10 ταινιών.

Διαβάζοντας την πρώτη σελίδα του -μοναδικού στο είδος του- διηγήματος «Ο Μικρός Πρίγκιπας» καταλαβαίνεις ότι ο αφηγητής (δηλ. ο ντε Σαιντ-Εξυπερύ σε μικρή ηλικία) είναι +ένα διαφορετικό παιδί, το οποίο σκέφτεται και βλέπει τα πράγματα διαφορετικά απ΄ότι οι άλλοι. Αυτή προφανώς θα ήταν και η μαγιά για τον ενήλικα ντε Σαιντ-Εξυπερύ, ο οποίος χάθηκε στους αιθέρες…

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ “Όνειρο είναι”:

Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής μας πορείας και με την πολύτιμη προσφορά πολλών ανθρώπων κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, τις ρατσιστικές προκαταλήψεις και τις νομικές δυσκολίες, διαγράφοντας μια αξιοπρόσεχτη καλλιτεχνική παρουσία.
Στόχος της ομάδας “Όνειρο είναι” είναι: να ανατρέψει την προκατάληψη, που θέλει τους ανθρώπους με αναπηρία αποκλεισμένους από το «κοινωνικό γίγνεσθαι», και να επισημάνει ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ανθρώπων.

Η ελπίδα αυτές τις μέρες μεγαλώνει με την δημιουργία της πρώτης δραματικής σχολής για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και την αλλαγή του νόμου περί ηθοποιών.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

Bing Bang. Μετά την μεγάλη έκρηξη, χιλιάδες πλανήτες και αστεροειδείς εκσφενδονίζονται στο διάστημα, κρύβοντας απρόσμενες εκπλήξεις!!! Ένα μαγικό ταξίδι του Μικρού Πρίγκιπα στον απέραντο κόσμο των πλανητών, με συνοδοιπόρους τους μικρούς μας φίλους (και όχι μόνο). Ένας παράξενος ταξιδιώτης που εγκαταλείπει την ασφάλεια του μικρού του πλανήτη, του σπιτιού του δηλαδή και περιφέρεται στο διάστημα, προσπαθώντας να κατανοήσει τον τρόπο που σκέφτονται οι μεγάλοι.

Ένα φιλοσοφημένο έργο, το οποίο κατακρίνει και ειρωνεύεται (έμμεσα) τον κόσμο των μεγάλων, αντιπολεμικό, αντιφασιστικό, μιλά για την αγάπη και τη φιλία, οι οποίες για να αναπτυχθούν πρέπει να υπάρχει ειρήνη.

Είναι ένα συμβολικό παραμύθι που γράφτηκε μετά την υποταγή της Γαλλίας στη Γερμανία, ενώ ο συγγραφέας είναι εξόριστος, χαμένος, όπως ο μικρός πρίγκιπας είναι μακριά απ' τον πλανήτη του.

Οι παραμυθικοί ρόλοι είναι συμβολισμοί που υποκρύπτουν βαθμιαία πορεία προς τη γνώση, μέσω της κοινωνικοποίησης, τη μετάβαση από τον κόσμο του παιδιού στη ζωή, στις σχέσεις και υποχρεώσεις του ενηλίκου.

Επιμέλεια μουσικής: Δημήτρης Γρίντζος, Βασιλική Σιγάλα, Σωτήρης Ταχτσόγλου
Οργάνωση παραγωγής: Χοροθέατρο Dagipoli Dance Co

ΜΕ ΧΑΡΑ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ

Φωτογραφίες

4 ΣΧΟΛΙΑ