Ο Μούργος και τα ποντίκια

Κείμενο: Αντώνης Ρεπανάς
Σκηνογραφία: Τάσος Παπαναστασίου
Κοστούμια: Τάσος Παπαναστασίου
Ερμηνεύουν: Μαρία Καστανάρα (αφήγηση), Αννέτα Κορτσαρίδου (εμψύχωση)

Περιγραφή

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε «Το μυστικό συστατικό», το εργαστήρι θεάτρου «Ο κύκλος της Μελπομένης» διοργανώνει μία ακόμα εκδήλωση για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, βασισμένη στο παραμύθι του δημοσιογράφου και συγγραφέα Αντώνη Ρεπανά, «Ο Μούργος και τα ποντίκια».

Περισσότερα

Ηλικίες: 5 – 12 ετών

Ο Μούργος είναι ένα πανέξυπνο αδέσποτο σκυλί που γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη από έξω και ανακατωτά. Μια βόλτα του, όμως, στο Καπάνι, θα τον βάλει σε μπελάδες!

Τι θα κάνει όταν μια ομάδα ποντικών τον στριμώξει και τον απειλήσει πως, αν δεν τους φέρει το καλύτερο τυρί, θα έχει άσχημα ξεμπερδέματα; Θα μπορέσει η εξυπνάδα του να τον σώσει;

Ένα παραμύθι γεμάτο περιπέτεια, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο «Μούργο» του Αντώνη Ρεπανά, που θα μας ταξιδέψει στις γειτονιές του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Καθώς η ιστορία ξετυλίγεται, τα παιδιά συμμετέχουν αναλαμβάνοντας ρόλους, βοηθώντας τον τετράποδο φίλο μας στις περιπέτειές του.

Γραφιστικός σχεδιασμός: Νένα ΚωνσταντινίδουΜαρία Γαρεφαλάκη
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου

Σημείωμα του συγγραφέα του παραμυθιού, Αντώνη Ρεπανά
Το πρώτο παραμύθι που έγραψα, για να είμαι ειλικρινής, δεν ήταν δικό μου. Ήταν μια πραγματική ιστορία, που μου τη διηγήθηκε ο πρωταγωνιστής της. Ο Μούργος. Ξάπλωνε νωχελικά απέναντί μου και με παρατηρούσε, καθώς προσπαθούσα να ηρεμήσω τις κόρες μου και τις φίλες τους. Την Αμυρσώ, τη Νικολέτα, τη Βερόνικα και τη Μελίνα, στον «Καφενέ του Σωτήρη», στη στοά Κολόμβου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τσίριζαν, φώναζαν και η μια πετούσε φέτες ψωμί στην άλλη.  Εκείνος, αντιλήφθηκε τη ματαιότητα των προσπαθειών μου. Πλησίασε στο τραπέζι μας.  Μασούλησε μια φέτα ψωμί που είχε πέσει στο πάτωμα και, καθώς έσκυβα να τον χαϊδέψω, μου ψιθύρισε το πρώτο μου παραμύθι στο αυτί.  Ήταν «Ο Μούργος και τα ποντίκια». Από τότε οι κόρες μου, η Αμυρσώ και η Νικολέτα, αποτελούσαν την πηγή έμπνευσής μου για τα παραμύθια που ακολούθησαν.  Όσο μεγάλωναν και άλλαζαν, τόσο άλλαζαν και τα παραμύθια που έγραφα.  Έχοντας μεγαλώσει πλέον αρκετά, ίσως να μην ενδιαφέρονται πλέον για τα παραμύθια που έχω γράψει. Ελπίζω να έρθουν όμως άλλες Αμυρσούλες και Νικολετίτσες για να τα διαβάσουν και να τα αγαπήσουν. Γιατί τα παραμύθια δεν ανήκουν σε κανέναν. Ανήκουν μόνο σε αυτούς που τα διηγούνται.

Λίγα λόγια για την Αννέτα Κορτσαρίδου
Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Αννέτα Κορτσαρίδου, δημιουργός του εργαστηρίου «Ο κύκλος της Μελπομένης», γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στον θεατρικό οργανισμό «Εστία» του Γ. Ρήγα και έχει μια λαμπερή καριέρα 25 ετών στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από το 2015 έως το 2018 σκηνοθέτησε τις μαθητικές παραστάσεις του Γυμνασίου και του Λυκείου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2018 σκηνοθέτησε «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα, την πρώτη παράσταση του τμήματος ενηλίκων του εργαστηρίου που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για τη Μαρία Καστανάρα
Η Μαρία Καστανάρα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Δραματολογία-Παραστασιολογία στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Ασχολείται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση θεατροπαιδαγωγικών  προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε θεατρικά εργαστήρια και σχολεία και έχει συνεργαστεί με το Παπάφειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης στον τομέα της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Έχει συμμετάσχει σε παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων, καθώς και σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της πόλης για παιδιά. Είναι υπεύθυνη στη στήλη Θεάτρου του διαδικτυακού περιοδικού MaxMag, στο οποίο παράλληλα αρθρογραφεί.

Φωτογραφίες