Ο πίθηκος του Κάφκα

Αρχείο Παίχτηκε από 14/10/2016 έως 18/12/2016
στο Από Μηχανής
Διάρκεια: 60'
Κείμενο: Κόλιν Τίβαν
Μετάφραση: Χάρης Αττώνης
Σκηνοθέτης: Άκις Βλουτής
Ερμηνεύουν: Χάρης Αττώνης

Περιγραφή

Όπως στο δημοφιλέστατο μυθιστόρημα του Κάφκα "Μεταμόρφωση", όπου ο ήρωας Γκρέγκορ Σάμσα ξυπνάει στο δωμάτιο του και συνειδητοποιεί πως έχει μεταμορφωθεί σε έντομο, έτσι και στην "Αναφορά σε μια Ακαδημία" ένας φυλακισμένος πίθηκος αποφασίζει να εξανθρωπιστεί, για να μπορέσει να επιβιώσει στον κόσμο των ανθρώπων.

Περισσότερα

για 20 μόνο παραστάσεις

"Με τι κόστος προσαρμόζεσαι σε μία ταυτότητα;" ρωτάει

"Και με ποιο τίμημα;" συνεχίζει.

Σύντομα γίνεται ένας διάσημος ερμηνευτής που κάθε βράδυ δίνει παραστάσεις και περιτριγυρίζεται από τον Τύπο και τους θαυμαστές του. Πέτυχε μόνος του την μεταμόρφωσή του, κατάφερε να γίνει άνθρωπος και τώρα στο απόγειο της καριέρας του, γυρίζει σπίτι κάθε βράδυ μόνος και εκεί τον περιμένει....

τα υπόλοιπα επί σκηνής...

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία - Σύλληψη εικαστικού χώρου: Άκις Βλουτής
Visual Art: Παντελής Μάκκας
Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος
Πρωτότυπη μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Κίνηση: Μαριέλλα Νέστορα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βάσω Στεργίου
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης

Ερμηνεύει ο Χάρης Αττώνης που επίσης μεταφράζει το έργο.

Βίντεο

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. 'Δεν αναζητούσα την ελευθερία μου, αναζητούσα απλά μια διέξοδο' μας εξομολογείται ο εξανθρωπισμένος πίθηκος στα πλαίσια ενός ωριαίου μονολόγου που παρακολούθησα χθες στο από μηχανής θέατρο. Η σκοτεινή αίθουσα που διεξήχθει η παράσταση καθώς και η συνοδεία οπτικοακουστικού υλικού πλαισίωσαν με τον καλύτερο τρόπο την εξομολόγηση του πιθήκου στα μέλη της ακαδημίας. Ο Χ. Αττώνης έδωσε τον καλύτερο του εαυτό, συνδυάζοντας αρμονικά τις κινήσεις του σώματος και τον λόγο, σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις του ρόλου του. Το έργο δίνει στον θεατή τροφή για σκέψη αφού μέσα από την αλληγορία της εξιστόρησης των εμπειριών του πιθήκου γίνεται έμμεση αναφορά σε διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο και τις κοινωνίες. Ευχαριστώ τη θεατρομάνια για τη διπλή πρόσκληση.

 2. Μου άρεσε πάρα πολύ ο ηθοποιός,η ενέργεια του,η σωματικοτητα του (φαίνεται ότι έψαξε πολύ για τους πιθηκους) τα βλέμματα που έριχνε σε εμάς τους θεατές, σε κάποια στιγμή μπορώ να πω ότι τρόμαξα πως θα έρθει καταπανω μας....πολύ ωραία παράσταση να πάτε να την δείτε!!

 3. Μια ιδιότυπη παράσταση, όπου το ίδιο το έργο είναι στα πλαίσια του παραλόγου (ένας πίθηκος που εξανθρωπίζεται) όπου όμως αναφέρονται και πολλές αλήθειες (και πραγματεύεται η έννοια της ελευθερίας). Ο ηθοποιός πραγματικά πολύ καλός, έδωσε μια εξαιρετική ερμηνεία και στο τέλος του μονολόγου είχε καταϊδρώσει. Μου άρεσε πάρα πολύ η (λιτή) σκηνοθεσία όπου το σκηνικό ουσιαστικά δημιουργούνταν με χρήση βίντεο και των φωτισμών κάτι που έδινε μια κινηματογραφική χροιά σε πολλά σημεία στην παράσταση. Πολύ άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα συνολικά.

 4. Εξαιρετική παράσταση!
  Στα φώτα και τη σκηνοθεσία έχει γίνει πολύ καλή δουλειά.
  Η δε ερμηνεία εκπληκτική.
  Και το σημαντικότερο το εργο του συγγραφέως διαπραγματευεται σαν κύριο θέμα την εννοια της ελευθερίας. Οπότε σίγουρα θα έχετε κάνει ίδιες σκέψεις με τον συγγραφέα.
  Σπουδαίο έργο!!!!