61

Ο σιμιγδαλένιος

Αρχείο Παίχτηκε από 10/12/2016 έως 09/04/2017
στο ΕΝ-Α
Διάρκεια: 90’ (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Αδαμόπουλος
Σκηνοθέτης: Ελπίδα Αμίτση
Ερμηνεύουν: Ελπίδα Αμίτση, Αμαλία Αυγουστάκη, Λουκάς Μπίτσας, Φώτης Ρουκάς

Περιγραφή

Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία τις παραστάσεις «Ο μικρός αδελφός» της Μαριέλλης Σφακιανάκη Μανωλίδου και «Ηοmo Normalis, το πρότυπο της ‘ομαλότητας’», έργο εμπνευσμένο από το «Άκου, Ανθρωπάκο!» του Βίλχελμ Ράϊχ, το θέατρο ΕΝ-Α συνεχίζει με την νέα του παραγωγή, το κλασικό πλέον έργο του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου «Ο Σιμιγδαλένιος».

Περισσότερα

Διαβάζοντας τον Σιμιγδαλένιο όχι σαν ένα απλό παιδικό παραμύθι, αλλά ως μια συναρπαστική αλληγορία για την αγάπη και ως μια πορεία αυτογνωσίας, η θεατρική ομάδα Ε-ΝΑ, σε στενή συνεργασία με τον συγγραφέα του, τον παρουσιάζει για ενήλικο κοινό κυρίως, με απόλυτο σεβασμό στο ποιητικό κείμενο, αναδεικνύοντας όλη την ομορφιά και τα βαθιά νοήματά του.

Η τρυφερή και συγκινητική ιστορία του Σιμιγδαλένιου που υμνεί τη δύναμη της αγάπης, ξεπέρασε γρήγορα τα σύνορα της Ελλάδας και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Γραμμένος το 1991, έχει μεταφραστεί σε τρεις γλώσσες, επανεκδίδεται συνεχώς ως βιβλίο (12η εκδ. Εστίας), έχει δε παρουσιαστεί πάμπολλες φορές σε θεατρικές σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού, αποσπώντας πάντα διθυραμβικές κριτικές. Η μακρά του πορεία, προσδίδει στον Σιμιγδαλένιο τον χαρακτηρισμό του «φαινομένου στο ελληνικό θέατρο».

Όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας «Έκανε πολύ μεγάλο ταξίδι ο μικρός ‘Σιμιγδαλένιος’, είδε πολλά. Συνάντησε λογής-λογής λογίους, ηθοποιούς, παραγωγούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, κριτικούς, θεατρολόγους, φιλολόγους, συγγραφείς, ιερωμένους, άθεους, πολιτικούς, μεταφραστές, εκδότες, δημοσιογράφους, νέους, γέρους, γονείς, παιδιά. Κι όλοι τον αγάπησαν ανυπόκριτα·καθένας απ’ τη δική του μεριά. Έζησε και ζει πολλά, μα δεν άλλαξε, δεν έχασε τη ζωντάνια του, τη χαρά της νιότης, δε γέρασε διόλου … Λέγοντας τα ίδια, μιλώντας πάντα με τα ίδια λόγια ακριβώς, εντελώς ενήλικος πια όσο κι αν κάποιοι, τρυφερά, νοσταλγικά, θέλουν ακόμη να τον βλέπουνε με μάτι παιδικό […] Αν και μπορεί να φαίνεται έτσι, ο "Σιμιγδαλένιος" δεν είναι έργο μόνο παιδικό. Είναι ένα παραμύθι που διαβάζεται με ανοιχτή καρδιά. Για μικρούς ή για μεγάλους; Ψευτοδίλημμα! […] Κάποια πράγματα είναι πάντα εκεί·μέσα μας. Αρκεί να σκύψουμε και να τα δούμε. Αρκεί να σκάψουμε και να τα βρούμε».

Η παράσταση συμμετέχει στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις των ΕΝ.Π.ΑΝ. και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO-WORLD PHILOSOPHICAL FORUM.

Σκηνοθεσία: Ελπίδα Αμίτση
Μουσική: Δημήτρης Παριανός
Σκηνικά - Κοστούμια: Αγάπη Εντέχνου
Φωτισμός: Αθηνά Εντέχνου
Φωτογραφία: Λευτέρης Παρακευαḯδης, Κωνσταντίνος Χαρβάτης
Επιμέλεια trailer, αφίσας: Δημήτρης Παριανός
Ηχοληψία: Ανανίας Ποταμίτης
Φροντιστής: Λουκάς Μπίτσας
Φωνές: Γιώργος Κλήμης, Νίκος Κορνιαχτός, Ηλιάννα Παναγοπούλου, Νίκος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παριανός, Χαρά Ρίζου, Στάθης Σερνιέ.
Παραγωγή: Ομάδα ΕΝ-Α

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Φωτογραφίες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

28 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Είμαι απο τους τυχερούς που παρακολούθησα την τελευταια παράσταση της σαιζόν.
  Αξιόλογες ερμηνείες και ωραία ηχητικά σε έναν καινούργιο, φιλόξενο και ιδιαίτερα διακοσμημένο χώρο.
  Μπράβο στούς καλιτέχνες και στους υπόλοιπους συντελεστές του έργου για την προσπαθειά τους.
  Ευχαριστώ για την πρόσκληση!!!

 2. παράσταση πριβέ για μένα και την σύζυγο αν και προτείναμε να μην γίνει μόνο για μας ΄΄΄΄΄΄΄΄όχι μόνο έπαιξαν αλλά μας κατέπλειξε η ερμηνεία τους..ήταν πραγματικά δώρο παραμυθένιο και τους ευχαριστούμε πολύ και τους συντελεστές του έργου και την θεατρομάνια

 3. Δεν μου άρεσε! Ενώ σαν παραμύθι είναι πολύ ενδιαφέρον με ωραία μηνύματα, η συγκεκριμένη μεταφορά με κούρασε....η εναλλαγή των πολλών ρόλων από τους ίδιους ηθοποιούς με μπέρδεψε...η δε κόρη μου που είναι μικρούλα έχασε τελείως την μπάλα...με ρωτούσε συνεχώς ποιός είναι ποιός...Ωστόσο η φιλοξενία ήταν πολύ καλή και το προσωπικό ευγενικό!
  Ευχαριστούμε για την πρόσκληση!

 4. Παρακολουθήσαμε την παράσταση «Ο σιμιγδαλένιος» στο θέατρο ΕΝ-Α (Σουρή και Μαλαγαρδή 95 Κορυδαλλός τηλ. 6987-154.814). Πολύ ωραίο σενάριο αλλά κουραστική, μπερδεμένη και βαρετή η συγκεκριμένη παράσταση. Ο πατέρας μιας βασιλοπούλας της ζητά να παντρευτεί αλλά εκείνη δεν θέλει κανέναν. Μόνη της φτιάχνει έναν άντρα από σιμιγδάλι όπως ακριβώς τον ήθελε. Τον παντρεύεται, όμως το μαθαίνει και άλλη μια βασιλοπούλα η οποία βάζει άντρες να πάνε να τον πάρουν και να της τον φέρουν. Εκεί ξεκινά η ιστορία της κακομαθημένης βασιλοπούλας και το ταξίδι που πρέπει να κάνει για να μάθει να αγαπά πραγματικά. Ένα ωραίο και διαχρονικό παραμύθι για μικρούς ή μεγάλους το οποίο περνά αρκετά μηνύματα για την αγάπη, τον φόβο, την απογοήτευση, την δύναμη, το θάρρος. Το θέατρο καινούριο, καθαρό και όμορφα διακοσμημένο μεν αλλά υπόγειο δε χωρίς καθόλου σκηνικά ή εφέ. Απλές καρέκλες χωρίς αμφιθεατρική γωνία. Αρκετές φορές ο φωτισμός έκλεινε τελείως. Καμία εναλλαγή κουστουμιών. Τρεις ηθοποιοί (δύο γυναίκες και ένας άντρας), ένας ηχολήπτης-φωτιστής ο οποίος έκανε ταυτόχρονα ένα μικρό ρόλο ανά διαστήματα και μία πάνινη λευκή κούκλα. Κάποιοι ρόλοι όπως του ήλιου, του φεγγαριού, των αστεριών κλπ παίζονταν απλά από ηχογραφημένο cd χωρίς παρουσία ατόμων. Ο άντρας έκανε δύο διαφορετικούς ρόλους. Η μία γυναίκα έκανε δύο διαφορετικούς ρόλους και η άλλη γυναίκα (κυρία Αμιτσή) έκανε πέντε με έξι διαφορετικούς ρόλους. Η πρωταγωνίστρια κυρία Αμιτσή έκανε πολύ καλές ερμηνείες για τόσους ταυτόχρονους ρόλους. Θεωρώ πραγματικά πως είναι αρκετά δύσκολο αυτό για έναν ηθοποιό. Κυριολεκτικά κούραζε και μπέρδευε όμως πάρα πολύ τον θεατή όταν η ίδια ηθοποιός που εμφανιζόταν στην σκηνή έπαιζε δύο και τρεις ρόλους ταυτόχρονα εκείνη την στιγμή κάνοντας διαλόγους μόνη της. Ίσως εάν το σενάριο παιζόταν σε ένα μεγάλο θέατρο με πολλά σκηνικά και κουστούμια, ίσως εάν ο σιμιγδαλένιος δεν ήταν μια πάνινη κούκλα καθώς επίσης ίσως εάν η παράσταση πλαισιονόταν από αρκετούς διαφορετικούς ηθοποιούς που ο καθένας θα έπαιζε καθαρά και μόνο τον δικό του ρόλο τότε ίσως η παράσταση πραγματικά να άξιζε κιόλας!!!!! Παρόλα αυτά όμως συγχαρητήρια στο θέατρο για το άψογο καλοσώρισμα με κρασί και το ευγενέστατο προσωπικό

 5. Είδα την παράσταση 'σιμιγδαλένιος '. Ενα ωραίο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Περνά αρκετά μηνύματα, δεν με πείραξε που ο κάθε ηθοποιός έπαιζε δεύτερο ή τρίτο ρόλο, άλλωστε το βλέπουμε συχνά στο θέατρο. Θα έλεγα είναι περισσότερο για μεγάλα παιδιά, σε βάζει σε σκέψεις. Ο πατέρας Μιας βασιλοπούλας τις ζητά να παντρευτή, εκείνη δεν θέλει κανέναν. Τότε φτιάχνει εναν άντρα απο σιμιγδάλι όπως ακριβώς τον ήθελε. Τον παντρεύεται, ομως το μαθαίνει και αλλη μια βασιλοπούλα και βάζει άντρες να πάνε να τον πάρουν και να της τον φέρουν. Εκεί ξεκινά η ιστορία της κακομαθημένης βασιλοπούλας, το ταξίδι που πρέπει να κάνει για να μάθει να αγαπά πραγματικά. Ωραίο έργο, καλή μουσική, καλές ερμηνείες. Υπερβολική στις κινήσεις και στις εκφράσεις της η Κ. Αμιτσή. Δεν μου άρεσε το τραγούδι στα μέσα της παράστασης, ωραίος χώρος και καλή φιλοξενία.
  Ευχαριστώ θεατρομάνια.

 6. Διαχρονικό παραμύθι για όλες τις ηλικίες αφιερωμένο στην αγάπη, σε ένα φιλόξενο θεατρικό χώρο! Πολύ καλή ερμηνεία της πρωταγωνίστριας και φιλότιμες προσπάθειες όλων των συντελεστών....κατάλληλη μουσική επένδυση σε μια πρωτότυπη εκδοχή του πολυπαιγμένου αυτού έργου!Ευχαριστούμε τη θεατριμάνια για τις προσκλήσεις!

 7. Μέτρια παράσταση. Κακό έργο. Αποκορύφωμα ερασιτεχνισμού όταν η ίδια ηθοποιός έπαιζε δύο ρόλους που εμφανιζόταν στην σκηνή ταυτόχρονα !
  Παρόλα αυτά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο θέατρο για τον άψογα σχεδιασμένο χώρο και το ευγενέστατο προσωπικό.