876

Ο θάνατος του εμποράκου

Αρχείο Παίχτηκε από 25/10/2019 έως 12/04/2020
στο Εμπορικόν
Συγγραφέας: Άρθουρ Μίλλερ
Μετάφραση: Γιώργος Σκεύας
Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Σκεύας
Σκηνοθέτης: Γιώργος Σκεύας
Σκηνογραφία: Γιώργος Σκεύας
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα, Εβελίνα  Δαρζέντα
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική: Σήμη Τσιλαλή
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Νούσης, Γιώργος Ζιόβας, Χρήστος Ευθυμίου, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Τάσος Λέκκας, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Γιώργος Πατεράκης, Χρύσα Γκινίκη, Ιοκάστη Αγαύη Παπανικολάου

Περιγραφή

Το αριστούργημα του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα Άρθουρ Μίλλερ ανεβαίνει στο Θέατρο Εμπορικόν σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, με τον Δημήτρη Καταλειφό στον εμβληματικό  ρόλο του Γουίλυ Λόμαν, εβδομήντα χρόνια μετά από την πρώτη παρουσίαση του έργου, το 1949, στη Νέα Υόρκη.

Περισσότερα

“Ο Θάνατος του εμποράκου” είναι η ιστορία του Γουίλλυ Λόμαν, ενός ηλικιωμένου πωλητή, ενός περιοδεύοντος πλασιέ, που έφαγε τα πόδια του στο δρόμο και τώρα αισθάνεται ότι είναι άχρηστος. Πάντα υπήρχε κάτι το “ ασταθές ” στον χαρακτήρα του και τη δουλειά του. Αλλά ξαφνικά αυτή η “αστάθεια“ γίνεται καθολική και τον συντρίβει. Όταν ήταν νέος, φαινόταν ορμητικός, ευχαριστιόταν την συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους – το αστείο, το πείραγμα, τη δουλειά.

Στις αρχές των εξήντα του χρόνων, ο Γουίλλυ βλέπει τη δουλειά του να πηγαίνει χειρότερα από ποτέ. Το ζωηρό βήμα έφυγε και μαζί το χαμόγελο από το πρόσωπό του και η εγκάρδια ζεστασιά από την προσωπικότητά του. Είναι τελειωμένος. Η ζωή του στοίχειωσε και τον πρόλαβε. Ξαφνικά δεν είναι τίποτα. Κανένας δεν τον ξέρει πια.  Στήριξε όλη του την πορεία πάνω στην άποψη ότι αν οι άλλοι σε συμπαθούν, είναι σίγουρο ότι θα πετύχεις. Το να είσαι αρεστός, σου εξασφαλίζει την επιτυχία και μπορεί να σε κάνει σπουδαίο. Τις ίδιες ιδέες εμφύσησε και στους δυο γιους του και τώρα περιμένει απ’ αυτούς να εκπληρώσουν όλα όσα ο ίδιος δεν κατάφερε να κάνει στη ζωή του.

Στα όρια της νευρικής κατάπτωσης, αγωνίζεται να αποδείξει στον εαυτό του και στους άλλους πως είχε δίκιο, πως οι αρχές του και όλα όσα πίστευε στη ζωή του ήταν σωστά. Πασχίζοντας να συλλάβει την αιτία που τα πράγματα πήγαν στραβά, βυθίζεται  στο παρελθόν. Τα παιχνιδίσματα του νου - οι αναμνήσεις, οι φαντασιώσεις, η ονειροπόληση, οι παραισθήσεις -  προσφέρουν ένα απατηλό καταφύγιο από την σκληρή αλήθεια της πραγματικότητας που του είναι αβάσταχτη.

"Ο θάνατος του εμποράκου" θεωρείται το κορυφαίο έργο του συγγραφέα και χάρισε στον Άρθουρ Μίλλερ το βραβείο Πούλιτζερ. Το Αμερικάνικο όνειρο, το κυνήγι του χρήματος, ο καταναλωτισμός και τα υλικά αγαθά, η οικογένεια και οι σχέσεις πατέρα- γιου, ο μύθος της  φυγής με στόχο τον γρήγορο πλουτισμό, είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται το έργο, καθιστώντας το συγκλονιστικά επίκαιρο στην εποχή μας.

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Γιάννης Σαβουιδάκης
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ Άγγελος Καραβασίλης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Πάτροκλος Σκαφίδας

Ακολουθείστε την παράσταση στα Social Media:
https://www.facebook.com/athinaikatheatra
https://www.instagram.com/athinaikatheatra

Φωτογραφίες

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Καλή σε γενικές γραμμές παράσταση.
  Θετικά: Η ενδιαφέρουσα υπόθεση που ξετυλίχτηκε στο δεύτερο μέρος της παράστασης.
  Οι ερμηνείες όλων πολύ καλές , φυσικές, όμως δεν μου άρεσαν οι ερμηνείες του κου Καταλειφού και της κας Καλλιμάνη που ήταν πολύ θεατρινίστικες με κινήσεις "μαέστρου ορχήστρας".

  Αρνητικά: Μεγάλη διάρκεια 2,5 ώρες. Το κείμενο σε πολλά σημεία κουραστικό και ανούσιο. Έπρεπε να είχαν παραληφθεί αρκετές φλυαρότητες γιατί το πρώτο μέρος ήταν πολύ υποτονικό.

  Σκηνικό: Ένα ψυγείο ενας σάκκος του μποξ και ένας μεγάλος ξύλινος χαμηλός κύβος .
  Η σκηνοθεσία λιτή, απλουστευμένη, ίσως μια άλλη σκηνοθεσία θα μπορούσε να είχε απογειώσει το έργο!