Ο θεατροποιός

Αρχείο Παίχτηκε από 02/10/2016 έως 16/10/2016
στο Πόρτα

2ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 130'
Συγγραφέας: Τόμας Μπέρνχαρντ
Σκηνοθέτης: Ακύλλας Καραζήσης
Ερμηνεύουν: Νίκος Χατζόπουλος, Νικήτας Αναστόπουλος, Άρης Μπαλής, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κλεοπάτρα Τολόγκου

Περιγραφή

Στον “Θεατροποιό”, αυτός ο μέγας σαρκαστής του μεταπολεμικού κόσμου καταπιάνεται και πάλι με το αγαπημένο του θέμα: μιλώντας για το θέατρο και τους ανθρώπους του, κάνει το πικρό του σχόλιο πάνω στο ίδιο το θέατρο, την ιλαροτραγική του διάσταση, τη ματαιότητά του.

Περισσότερα

Ο “Θεατροποιός”, η κωμωδία του Τόμας Μπέρνχαρντ σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και το Νίκο Χατζόπουλο σε ένα ρόλο-σταθμό στην πορεία του, χαρακτηρίστηκε από κοινό και κριτικούς ως ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά γεγονότα της περσινής σεζόν και ένας φόρος τιμής σε όσους κάνουν θέατρο στις μέρες μας. Στο ΠΟΡΤΑ θα την απολαύσουμε για 10 μόνο παραστάσεις.

Ο θεατροποιός Μπρουσκόν φτάνει με τον περιπλανώμενο θίασό του, δηλαδή το γιο, την κόρη και τη γυναίκα του, στο πανδοχείο μιας λιλιπούτειας κοινότητας, προκειμένου να παίξουν για ένα μόνο βράδυ το μοναδικό έργο του Μπρουσκόν, τον «Τροχό της Ιστορίας».

«Μιλώ άρα υπάρχω». Όλα τα έργα του παράδοξου Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ είναι ένας αενάως συνεχιζόμενος μονόλογος. Ήρωες, που μιλούν ακατάπαυστα σε μια σκυταλοδρομία χιλιάδων λέξεων.

Τα θέματα στον κόσμο του Μπέρνχαρντ επαναλαμβάνονται και εναλλάσσονται σαν μουσικά μοτίβα: η φθορά του σώματος, η ήττα της σκέψης, το μάταιο των ανθρώπινων προσπαθειών. Όλα τα πρόσωπα στα έργα του, αρτίστες, θεατρίνοι, τραγουδίστριες της όπερας, φιλόσοφοι, στρατηγοί, συνθέτουν ένα και μόνο πρόσωπο με τρεις πτυχές: την επιτυχημένη διάνοια, την αποτυχημένη διάνοια και τον αφηγητή. Τα υπόλοιπα είναι λόγια, όχι σιωπή. Λόγια ενός Κλόουν-θεού.

Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
Σκηνικά – κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας
Φωτογραφίες: © Ελεονόρα Λύτρα

Συνέντευξη με τον Νικήτα Αναστόπουλο για την παράσταση «Ο θεατροποιός»

Βίντεο

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ καλή παράσταση και εξαιρετική ερμηνεία από όλους τους ηθοποιούς και ιδιαίτερα από τον κο Χατζόπουλο, ο οποίος σηκώνει όλη την παράσταση μόνος του. Ωστόσο, εκτιμώ ότι θα μπορούσε να είναι πιο μαζεμένη σε διάρκεια. Ευχαριστώ πολύ τη θεατρομάνια!!