O θίασος Velatοura στην πλατεία

Δραματουργία: Βάσια Αταριάν - Μυρτώ Μακρίδη
Σκηνοθέτης: Ειρήνη Γεωργαλάκη
Σκηνογραφία: Άρτεμις Φλέσσα
Κοστούμια: Βασιλική Σουρή
Μουσική σύνθεση: Φάνης Ζαχόπουλος - Δημήτρης Τάσαινας (Σύνθεση-ενορχήστρωση)
Χορογραφία: Μυρτώ Γράψα
Ερμηνεύουν: Βασίλης Βηλαράς, Παναγιώτης Γαβρέλας, Κάλλια Γερακιανάκη, Εριφίλη Γιαννακοπούλου, Ελένη Ζαχοπούλου
Παίζουν μουσική: Φάνης Ζαχόπουλος, Γιάννης Παναγιώτου, Ορέστης Πετράκης, Δημήτρης Τάσαινας

Σχετικά

«O θίασος Velatοura στην πλατεία»

Η νέα παραγωγή της ομάδας μουσικού θεάτρου oper(o)

 ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ | 2 Οκτωβρίου >> Παραλία Πάρκου Φλοίσβου || ώρα 19:30

ΑΛΙΜΟΣ | 3 Οκτωβρίου >> Αύλειος Χώρος Επαγγελματικού Λυκείου Αλίμου (Πάτμου 1) || ώρα 19:30

ΚΑΛΛΙΘΕΑ 4 | Οκτωβρίου >> Χώρος Πολιτισμού και Νεολαίας (Ματζαγριωτάκη & Εσπερίδων) || ώρα 19:30

Η oμάδα oper(o), μία αναγνωρισμένη κολεκτίβα ανήσυχων δημιουργών που επανεξετάζει διαρκώς τα όρια του μουσικού θεάτρου, της όπερας αλλά και των site-specific performances, παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή «O θίασος Velatura ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ» σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Λυρικός Νότος».

 

Μετά από 10 χρόνια οι oper(o) επιστρέφουν στο δρόμο και στις πλατείες.

Γιατί;

Για εμάς ο δρόμος παραμένει η πιο ελεύθερη, άμεση και ειλικρινής “σκηνή”.

Εκεί θα «κάνουμε χορεύοντας ό,τι έχουν κάνει και ό,τι πρόκειται να κάνουν».

 

Επειδή:

«Φέτος το καλοκαίρι τα τριαντάφυλλα είναι γαλάζια και το δάσος είναι γυάλινο…Το να ζεις και να παύεις να ζεις είναι λύσεις φανταστικές. Η ύπαρξη βρίσκεται αλλού… Και μόνο η λέξη ελευθερία είναι που μας διεγείρει ακόμα.»

 

Τι παρουσιάζουν τώρα;

Ένα παράξενο μπουλούκι γυρίζει τις πλατείες της πόλης με ένα λεωφορείο και αφηγείται το ελληνικό θέατρο και το σινεμά μέσα από τραγούδια που στοιχειώνουν τη συλλογική μας μνήμη και μέσα από άλλα που σχεδόν κανείς δεν αναγνωρίζει, αλλά σε όλους κάτι θυμίζουν.

Με κύριο άξονα  τη μουσική και τα τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο της Ελλάδας, από τον 20ο αιώνα έως και σήμερα, ένας θίασος δρόμου ξεκινά μια άναρχη τελετή, κάτι ανάμεσα σε ιδιότυπη γιορτή και σε χαρούμενο μνημόσυνο. ‘Ενα παιχνίδι συλλογικής μνήμης, μια συνειρμική διαδρομή που δεν εκκινεί από τη νοσταλγία, αλλά από την απόλυτη ανάγκη για μια γιορτή στο ακατανόητο και αβέβαιο παρόν.

 

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Οper(o)

Ένα μπουλούκι. Το λεωφορείο τους είναι παλιό. Φήμες λένε ότι δεν έχει καν μηχανή κι όμως κινείται. Ο θίασος κοιμάται μέσα σ’ ένα μπαούλο γεμάτο αρχαία κοστούμια. Τα ρούχα μυρίζουν ναφθαλίνη μέχρι να φορεθούν. Οι λατέρνες τους γυρίζουν με ταληράκια μνήμης. Οι ηθοποιοί είναι ζωντανοί επειδή θυμούνται. Κάθε νότα το φωνάζει στο κρεσέντο. Κάθε στιχάκι σε φινάλε συγκινητικό.

Ζεις Βασιλειάδου μου και Αυλωνίτη. Μου το ’πε η Αλίκη που δεν πρόλαβε να γεράσει με τον Δημήτρη της, παρά τις συμβουλές του Φίνου. Μου το ’πε ένα ξημέρωμα καπνίζοντας ο Ρένος και το επιβεβαίωσε ο Κουν κι οι μαθητές του. Ζεις στα πόδια του χασάπικου της Τζένης και στο κούνημα των φτερών, των πουλιών του Καραθάνου. Κάθε καρέ, σεκάνς και πλάνο μακρινό, το γράφει στον υπότιτλο που ’στειλε στην Ευρώπη η Μελίνα. Μου το ’πε η Σπεράντζα, που της το ’πε η Κονιόρδου, που της το ’πε ο Βογιατζής, που του το ’πε ο Αγγελόπουλος, που του το ’πε η Γιαδικιάρογλου.

Στο λεωφορείο θ’ ανεβούν οι ηθοποιοί. Θα πούμε πως είναι τα φαντάσματα αυτών των σπουδαίων, των μεγάλων, των παλιών. Σε ηλικίες τρυφερές, πολύ πριν γίνουν αυτοί που μνημονεύουμε σήμερα. Και θα στήσουμε αυτί να κλέψουμε τα τραγούδια τους. Μπας και καταλάβουμε πώς να πάμε παρακάτω κι εμείς.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η ομάδα Οper(Ο) - www.opero.gr - δημιουργήθηκε το 2008 στην Αθήνα από την Εριφίλη Γιαννακοπούλου. Αποτελείται από έναν πυρήνα διακεκριμένων νέων καλλιτεχνών, διαφορετικών ειδικοτήτων -σκηνοθεσία, εικαστικά, μουσική σύνθεση, χορογραφία, sound design. Πρόκειται για μια από τις πρώτες ανεξάρτητες ομάδες στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με την όπερα και το λυρικό θέατρο, αναζητώντας μια νέα, σύγχρονη γλώσσα σε αυτό το είδος θεάτρου. Aντιμετωπίζουν την όπερα σαν μια multimedia πλατφόρμα στην οποία συνυπάρχουν όλες οι μορφές της τέχνης, επανεξετάζουν τις ισορροπίες μεταξύ τουςκαι αναζητούν μια νέα, σύγχρονη γλώσσα σε αυτό το είδος σκηνικής τέχνης. Στόχος τους, η δημιουργία σύγχρονων παραστάσεων και θεατρικών εμπειριών που να απαντούν στον προβληματισμό τους, για την θέση της όπερας και της τέχνης, στην σύγχρονη κοινωνία.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Εριφίλη Γιαννακοπούλου

Ηχοληψία: Brian Coon

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

 

 

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

2 Οκτωβρίου >> Παραλία Πάρκου Φλοίσβου || ώρα 19:30

ΑΛΙΜΟΣ

3 Οκτωβρίου >> Αύλειος Χώρος Επαγγελματικού Λυκείου Αλίμου (Πάτμου 1) || ώρα 19:30

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

4 Οκτωβρίου >> Χώρος Πολιτισμού και Νεολαίας (Ματζαγριωτάκη & Εσπερίδων) || ώρα 19:30

 Σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων θα τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Πολιτείας και τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..

Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους χώρους.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη στην είσοδο, στην έξοδο και σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, τουλάχιστον 1 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Σε συνέχεια του υπ. αριθμ. ΦΕΚ 4206/12-09-2021 τεύχος β΄, στο οποίο ορίζονται έκτακτα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον COVID-19, το Φεστιβάλ Λυρικός Νότος ανακοινώνει ότι οι χώροι των εκδηλώσεων θα λειτουργήσουν ως μεικτοί, για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και για τα πρόσωπα που προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου ( rapid test ) 48 ωρών. Οι ως άνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω. Οι ανήλικοι από πέντε (5) έως έντεκα (11) ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου ( self test ) τελευταίου εικοσιτετραώρου.

Οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (48 ωρών) και επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Αναλυτικές πληροφορίες & πρόγραμμα: https://lirikosnotos.gr/ 

Εισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται μία ημέρα πριν από την έναρξη της κάθε εκδήλωσης αποκλειστικά μέσω της ticket services.


Φωτογραφίες