378

Ρεμπετάνγκο

Διάρκεια: 80'
Κείμενο: Άννα Τιανγκουνίδου, Μαργαρίτα Πλέσσα
Σκηνοθέτης: Άννα Τιανγκουνίδου

Περιγραφή

Η ψυχή του ρεμπέτικου και το πάθος του τάνγκο ενώνονται, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της αγάπης και του έρωτα, της προδοσίας, αλλά και της πραγματικής φιλίας. Μέσα από τέσσερις ιστορίες μεταναστών, που πιστεύουν ότι "την καλύτερη θάλασσα δεν την έχουμε ακόμη ταξιδέψει".

Περισσότερα

Ρεμπέτικο και Τάνγκο
Δρόμοι παράλληλοι
Μουσικές του λιμανιού
Πειραιάς και Μπουένος Άιρες

«Το Ρεμπέτικο ήταν ένα περιθωριακό είδος, συχνά υπό διωγμό. Παιζόταν σε χώρους, όπου σύχναζαν άνθρωποι προερχόμενοι από τα κατώτερα λαϊκά στρώματα, με δικούς τους κώδικες συμπεριφοράς και συνήθειες, μέσα στις οποίες περιλαμβανόταν και η ευρεία χρήση της ινδικής κάνναβης. Το Τάνγκο είχε περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά. Μόνο που στη θέση αυτών των χώρων (που συχνά έμοιαζαν με τεκέδες) υπήρχαν οι οίκοι ανοχής. Κάποια στιγμή της ιστορίας του, το ρεμπέτικο καταξιώνεται και βγαίνει από την αστική ανυποληψία, χάρη σε δύο μεγάλες φυσιογνωμίες: τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη. Όμοια και το Τάνγκο, ”εξαγνίστηκε” μέσα από τα κοσμικά σαλόνια της Αμερικής και της Ευρώπης Καταξιώθηκε μέσω δημιουργών, όπως ο Carlos Gardel και κατάληξε ”κλασικό” μουσικό είδος κάτω από τις μουσικές εμπνεύσεις δημιουργών, όπως ο Άστορ Πιατσόλα».

(από ομιλία του Παντελή Λεούση στο Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο της Αθήνας, το 2010)

Οι ρεμπέτες εξέφρασαν, με πρωτάκουστη γνησιότητα, τον άνθρωπο που συμμετέχει ολοκληρωτικά στην ζωή, χωρίς να υποχωρεί την δύσκολη στιγμή. Είπαν τα σύκα- σύκα και την σκάφη -σκάφη. Το Τάνγκο, ομοίως, ήταν και είναι το κυρίαρχο όπλο όσων νιώθουν ότι οι υποστηρικτές της ελευθερίας είναι πάντα στην πρώτη γραμμή.

Κατερίνα Κουρεντζή: τραγούδι - ανάγνωση κειμένων - χορός
Μαργαρίτα Πλέσσα: χορογραφίες- χορός- κείμενα
Αριέλ Περέζ: χορογραφίες - χορός - τραγούδι
Θάνος Θεοδωρόπουλος: μπουζούκι- τραγούδι
Κώστας Βλαχόπουλος: φυσαρμόνικα
Ρομάν Γκομέζ: κιθάρα
Άννα Τιανγκουνίδου: σκηνικά - κείμενα – σκηνοθεσία
Γραφιστική επιμέλεια: Grid Fox
Επικοινωνία: Αντζυ Νομικού

Φωτογραφίες

Πότε & Πού

Αλκμήνη

από 01/02 έως 07/03
Αλκμήνης 8-12, Γκάζι
Τηλ: 210 3428650 Email: [email protected] Website: www.theatro.gr

Εισιτήρια: προπώληση 10 ευρώ, Μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, συνταξιούχοι: 10 ευρώ, Στο ταμείο: 14 ευρώ, Στην τιμή του εισιτήριου περιλαμβάνεται κι ένα ποτήρι κρασί
Πληροφορίες: 210 3428650
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-alkmini/rempetango/?fbclid=IwAR0N8a0TpFF3X5ekqezdqAPrxnHPHu932ant5Wqz-sYNunvuPZo_mE8eybY

Ημέρες & Ώρες
Δ
Τ
Τ
Π
Π
Σ 23:30
Κ