Τα όρια

Αρχείο Παίχτηκε από 17/11/2022 έως 18/11/2022
στο Μοντέρνοι Καιροί
Κείμενο: Mihaela Michailov, Radu Apostol
Στίχοι: Bobi Dumitraș
Σκηνοθέτης: Radu Apostol
Σκηνογραφία: Gabi Albu
Κοστούμια: Gabi Albu
Φωτισμοί: Radu Apostol
Μουσική: Alex Bălă

Περιγραφή

Στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe, Educational Limits. Creative Theater Communities, έχουμε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε στο θέατρο Μοντέρνοι Καιροί, την πολυβραβευμένη ρουμανική παράσταση Limits (Όρια) των Mihaela Michailov και Radu Apostol σε σκηνοθεσία Radu Apostol, μια παραγωγή του Replika Center for Educational Theatre.

Περισσότερα

Το έργο έχει ως θέμα ένα πραγματικό περιστατικό κακοποίησης (bullying) που συνέβη σε ένα σχολείο της Ρουμανίας. Η κακοποίηση που έχει στόχο ένα υπέρβαρο κορίτσι όχι μόνο είναι διαρκής και το περιθωριοποιεί, αλλά καταλήγει σε σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση. Αλλά και η καθηγήτρια, που προσπαθεί να το υπερασπιστεί, πέφτει κι αυτή θύμα κακοποίησης και συνθλίβεται από τον οικονομικά ισχυρό πατέρα του βίαιου μαθητή.

Ξεκινώντας από αυτό το περιστατικό, το έργο και η παράσταση διεισδύουν στο καυτό ζήτημα της Παιδείας, της εκπαίδευσης, των σχέσεων μεταξύ δασκάλων και μαθητών, μεταξύ γονιών και παιδιών.

Το έργο «Τα όρια» ανεβαίνει ταυτόχρονα σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Ρουμανία, Ελλάδα, Πορτογαλία)

Η ρουμανική παράσταση θα παιχτεί για δύο μόνο μέρες,

Πέμπτη 17 και Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, και ώρα 9μ.μ.

Η παράσταση θα είναι στα ρουμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους, βασισμένους στην μετάφραση της Τίνας Γιαννούλη.

Η ελληνική παράσταση του έργου «Τα όρια» εξακολουθεί να παίζεται στο θέατρο «Μοντέρνοι Καιροί» κάθε Σάββατο στις 9.30 και κάθε Κυριακή στις 7.30

Ο ρουμανικός τύπος έγραψε για την παράσταση:

Τα Όρια επιλέχθηκαν ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις του 2019 και η ηθοποιός Mihaela Rădescu ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες ερμηνεύτριες από την κριτικό θεάτρου Oana Stoica.

https://www.scena9.ro/article/teatru-retrospectiv%C4%83-spectacole

«Ευφυέστατη σκηνοθεσία από τον Radu Apostol που σκηνοθετεί ένα one-woman show το οποίο η ηθοποιός Mihaela Rădescu υπερασπίζεται με αξιοθαύμαστο τρόπο.»

(Ileana Lucaciu, Spectator Blog) https://ileanalucaciu.blogspot.com/search?q=limite

«Η πολυπλοκότητα ολόκληρης της θεατρικής κατασκευής υποστηρίζεται από την επιδεξιότητα της ερμηνεύτριας, μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της Mihaela Rădescu. » (Oana Stoica, Dilema Veche)

https://dilemaveche.ro/sectiune/arte-performative/articol/scoala-in-santier

«Την παράσταση πρέπει να παρακολουθήσουν ξανά και ξανά όσο το δυνατόν περισσότεροι εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, καθώς είναι ένα ισχυρό εργαλείο ευαισθητοποίησης πάνω στα όρια της ανθρώπινης φύσης. » (Gina Șerbănescu, Revista Cultura)

https://revistacultura.ro/2019/efectul-de-oglinda-limite-la-centrul-de-teatru-educationalreplika/

«Ένας άθλος της Mihaela Rădescu που ερμηνεύει όλους τους χαρακτήρες του έργου, χαρακτήρες διαφορετικού φύλου και διαφορετικών ηλικιών. Είναι μια επίδειξη δεξιοτεχνίας και ισορροπίας.»

(Oana Stoica, Scena9) https://www.scena9.ro/article/teatru-retrospectiv%C4%83-spectacole

Σχεδιασμός βίντεο: Elena Găgeanu
Αγγλική μετάφραση: Corina Găgeanu
Ελληνική μετάφραση: Tina Giannouli
Υπεύθυνος παραγωγής: Viorel Cojanu

Φωτογραφίες