Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης

Αρχείο Παίχτηκε από 02/10/2023 έως 05/12/2023
στο Studio Μαυρομιχάλη
Διάρκεια: 60'
Κείμενο: Kωνσταντίνος Σωτηριάδης
Σκηνοθέτης: Ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ
Σκηνογραφία: Ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ
Κοστούμια: Ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ
Φωτισμοί: Ίων Ευθυμίου
Ερμηνεύουν: Νεφέλη Κράλλη, Νίνα Τουμαζάτου, Κωνσταντίνος Σωτηριάδης
Τραγουδούν & παιζουν μουσικό όργανο: Κρουστά: Ελίνα Βαφειάδη

Περιγραφή

Η ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ δημιουργήθηκε το 2022, μέσα από την κοινή ανάγκη και την επιθυμία τριών, νέων καλλιτεχνών: της Νεφέλης Κράλη, της Κωνσταντίνας Ράικου και του Κωνσταντίνου Σωτηριάδη να διηγηθούν ιστορίες και μύθους, εκφράζοντας μ' αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες τους.

Περισσότερα

Η παράσταση «Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης» είναι εμπνευσμένη από την ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή αλλά πρόκειται για ένα νέο έργο. Πιο συγκεκριμένα ένα αλληγορικό κείμενο, σχετικά με τον εργασιακό μεσαίωνα και την απομόνωση που βιώνουν οι άνθρωποι τη σύγχρονη εποχή.

Το κείμενο αυτό αποτελεί μια βάση, ώστε μέσα από το σώμα και τη φωνή να παρουσιαστούν επί σκηνής νέες μορφές έκφρασης και νέοι δίαυλοι επικοινωνίας.  Ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα θα ρίξουν φως στον κόσμο των ηρώων.

Στην παράσταση τα σημαινόμενα διαφοροποιούνται χτίζοντας από την αρχή ένα νέο γλωσσικό κώδικα. Αφήνεται στην κρίση του θεατή να αναγνωρίσει και να ερμηνεύσει τα σύμβολα μέσα από τη δική του οπτική.

Λίγα λόγια για το έργο:

Εδώ ο Φιλοκτήτης παρουσιάζεται ως «στρατιώτης», δηλαδή ένας άνθρωπος της εργατικής τάξης, με εξαιρετικό ταλέντο στη δουλειά του. Τα συμφέροντα της εταιρίας που εργαζόταν τον «ξέβρασαν» καθότι πλέον δεν φαινόταν ιδιαίτερα χρήσιμος για αυτή. Τώρα βρίσκεται παρατημένος στο διαμέρισμά του, το «νησί» του. Όλες οι ελπίδες διαφυγής από το συναισθηματικό, κοινωνικό και εργασιακό αδιέξοδο έχουν πια χαθεί.

Σ’ αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή του ο Οδυσσέας. Ως εκπρόσωπος της αστικής τάξης αλλά κι ως ένας “ακίνδυνος τουρίστας” επιδιώκει να τον εμπιστευτεί ο Φιλοκτήτης προκειμένου να επιστρέψει πίσω μαζί του εξυπηρετώντας εκ νέου τα συμφέροντα της εταιρίας και τα δικά του. Όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από το άγρυπνο μάτι της ανώτερης τάξης την οποία συμβολίζει η Ήρα.

Σκοπός της παράστασης είναι να προβληματίσει και να στηλιτεύσει με αλληγορικό τρόπο τα κακώς κείμενα της σύγχρονης αστικής ζωής στον εργασιακό τομέα του Δυτικού πολιτισμού.

Φωτογραφίες

Βίντεο

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μια εξαιρετική προσπάθεια από τρία ταλαντούχα νέα παιδιά.Ο Φιλοκτήτης μπορεί να είναι ο καθένας μας.Ειδαμε τον εαυτό μας μέσα απ' τα μάτια του.Οι επιλογές μας,η ζωή μας,οι προσπάθειες,οι επιτυχίες,τα ταλέντα αλλά και η προδοσία,οι απογοητεύσεις,οι αποτυχίες,η παραίτηση σε έναν αέναο κύκλο..μια ρόδα που σαν μικρά τρωκτικά τη γυρνάμε γύρω γύρω συντηρώντας ένα σύστημα.Την επόμενη φορά ελπίζω να κρατήσουμε το τόξο για τον εαυτό μας.