Το δικό μου ψάρι

Αρχείο Παίχτηκε από 11/10/2015 έως 17/04/2016
στο Ροές
Διάρκεια: 70' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Αδελφοί Γκριμ
Σκηνοθέτης: Αντιγόνη Γύρα, Johnny O., Ιωάννα Καμπυλαυκά
Ερμηνεύουν: Σε διπλή διανομή: Johnny O, Ανθή Θεοφιλίδου, Κάντυ Καρρά, Κωστής Δασκαλάκης ή Άρτεμις Λαμπίρη, Βλάσης Πασιούδης, Λία Χαμηλοθώρη, Βασίλης Γιαννέλος

Περιγραφή

Το έργο είναι εμπνευσμένο από το παραμύθι των αδελφών Γκριμ, ο Ψαράς και η Γυναίκα του και εξερευνά τις έννοιες και τις σχέσεις της απληστίας και της απώλειας. Μέσα από τη γλώσσα του σώματος, τα παιδιά παρακολουθούν μια ιστορία, που αφηγείται την ανάγκη του ανθρώπου για όλο και περισσότερα υλικά, το θυμό του όταν τελικά τα χάνει, αλλά και το πραγματικό του σάστισμα όταν έρχεται ο πραγματικός θάνατος, η πραγματική απώλεια.

Περισσότερα

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών

Το Rēs Ratio Network υποδέχεται την ομάδα Κινητήρας της Αντιγόνης Γύρα και παρουσιάζει φέτος τόσο στο Θέατρο Ροές, όσο και στις σχολικές αίθουσες το έργο "Το δικό μου ψάρι".

Το δικό μου ψάρι προέκυψε στο πλαίσιο της δράσης ΕΚ ΠΛΗΞΗ, την οποία ξεκίνησε η ομάδα Κινητήρας το 2012. Βασικό στοιχείο της δράσης, όπως υποδηλώνει το όνομά της, είναι η αναπάντεχη, για τα παιδιά, συνάντηση με το χοροθεατρικό δρώμενο. Για πρώτη φορά φέτος τα παιδιά εισάγονται σε αυτό κατά τη μεταφορά τους στο θέατρο Ροές, γεγονός που επιτείνει το στοιχείο της έκπληξης.

Το δικό μου ψάρι παρεμβαίνει κατά τρόπο απροσδόκητο στο ημερήσιο πρόγραμμα της τάξης, μεταμορφώνοντας την αίθουσα διδασκαλίας σε σκηνικό χώρο και πεδίο δράσης. Μέσω της γλώσσας του σώματος, της μουσικής και της βιντεοτέχνης, τα παιδιά καλούνται να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε μια παράσταση που τα βγάζει από την αδράνεια – μεταδίδοντάς τους κέφι και όρεξη –, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την κριτική τους ικανότητα.

Το έργο, που βασίζεται στο παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Ο ψαράς και η γυναίκα του», αφηγείται την ακόρεστη επιθυμία του ανθρώπου για όλο και περισσότερα αγαθά, το θυμό του όταν τελικά τα χάνει, αλλά και το σάστισμά του όταν έρχεται αντιμέτωπος με το αναπόφευκτο γεγονός του θανάτου. Το αδιέξοδο πάθος της απληστίας και η αποδοχή της απώλειας ως αναπόσπαστου μέρους του κύκλου της ζωής, είναι οι βασικές έννοιες που πραγματεύεται η παράσταση.

Για το Rēs Ratio Network δεν υφίσταται «παιδικό θέατρο», αλλά μια παραστασιακή γλώσσα, που απευθύνεται και στο παιδί. Αυτή η θεμελιώδης διαφορά αποτελεί οδηγό και μέτρο για τις εκάστοτε επιλογές του δικτύου. Δεδομένου ότι η ομάδα Κινητήρας συντάσσεται με αυτή την αντίληψη, καθώς δεν αντιμετωπίζει τα παιδιά ως ελλειμματικούς ενήλικες, αλλά ως δημιουργικά άτομα, τα οποία, γεμάτα απορίες για τον κόσμο, βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση όλων εκείνων των ερεθισμάτων που τα κινητοποιούν, αποτελεί ένα ακόμη μέρος της συνολικής πρότασης και δικτύωσης του Rēs Ratio Network.

Σύλληψη: Αντιγόνη Γύρα
Ομάδα σκηνοθεσίας - χορογραφίας: Αντιγόνη Γύρα, Johnny O., Ιωάννα Καμπυλαυκά
Ομάδα εικόνας: Ιάσονας Βενετσανόπουλος, Κωνσταντινιά Βαφειάδου, Αγγελική Χατζή
Μουσική: Ορέστης Τάνης
Σύμβουλος δραματουργίας: Χαρά Γιαννακοπούλου
Φωτισμοί: Anti Steve
Βοηθός σκηνοθέτη: Άντζη Βαλσαμή

Βίντεο