Το Φινιστρίνι

ΔιαγωνισμόςΑρχείο Παίχτηκε από 07/10/2019 έως 14/01/2020
στο Από Μηχανής

2ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 55'
Κείμενο: Βασίλης Ρίσβας
Σκηνοθέτης: Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνογραφία: Δέσποινα Βολίδη
Κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Ερμηνεύουν: Αντίνοος Αλμπάνης

Περιγραφή

Στο «Από Μηχανής Θέατρο» θα παρουσιαστεί από την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019  ο θεατρικός μονόλογος «Φινιστρίνι» του Βασίλη Ρίσβα, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη.

Περισσότερα

KΑΤΩ ΣΚΗΝΗ

Το «ΦΙΝΙΣΤΡΙΝΙ» είναι μια καταγραφή των νευρώσεων και της αυτοαπομόνωσης του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι το παράθυρο που κλείνουμε και σφραγίζουμε για να μην βλέπουμε και να μην ακούμε τι γίνεται έξω απ’ το «κελί» μας, γιατί αδυνατούμε να διαχειριστούμε τους φόβους, τις ανασφάλειες, την κατάθλιψη και την ανικανότητά μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους.

Έτσι διαλέγουμε να αποσυρθούμε στο μικρό προσωπικό μας σύμπαν και να κατηγορούμε για την ανεπάρκεια μας οποιονδήποτε και οτιδήποτε άλλο εκτός απ’ τον πραγματικό υπεύθυνο, τον εαυτό μας.

Κι όταν επιτέλους έρχεται εκείνη η ευλογημένη στιγμή που αποφασίζουμε να ενεργοποιηθούμε, να ανοίξουμε το παράθυρο και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, συνειδητοποιούμε με πανικό ότι τίποτα εκεί έξω δεν είναι πια το ίδιο. Ο ήρωας του έργου εν τέλει κραυγάζει για βοήθεια. Το θέμα είναι, υπάρχει κάποιος να τον ακούσει; Κι αν τον ακούσει, θα βοηθήσει ή θα διπλοσφραγίσει και το δικό του παράθυρο;

 Με χιούμορ, ενδοσκοπική διάθεση, αυτοσαρκασμό και απλότητα, ο ήρωας κάνει μια βουτιά απελευθέρωσης από το παρελθόν, προσπαθώντας να φτάσει και να ξεπεράσει το μέλλον.

Βοηθoί Σκηνοθέτη: Χάρης Χιώτης, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Φωτογραφίες

20 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ωραία παράσταση! Είχα ακούσει πολύ καλά λόγια για την παράσταση, τα οποία επαληθεύτηκαν. Ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Αντίνοο Αλμπάνη. Μπαίνει το πετσί του ήρωα και γίνεται έναν με αυτόν. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστες της παράστασης! Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!

 2. Παιδιά εγώ δεν θα συμφωνήσω με όλα τα παραπάνω σχόλια, ήτανε πάρα πολύ κουραστική το κείμενο αρκετά βαρύ.βέβαια δεν μπορώ να πω για την ερμηνεία του ότι πραγματικά ήταν εξαιρετική αλλά δεν παύει ναι ήταν κουραστική.

 3. Ωραία παράσταση, πολλά μπράβο στον πρωταγωνιστή, πολύ εκφραστικός και αποτελεσματικός, η ίδια παράσταση με άλλον ηθοποιό δεν θα ήταν το ίδιο επιτυχημένη. Σαν κείμενο, ήταν ενδιαφέρον, απλώς μου έδωσε την αίσθηση ότι προσπάθησε να "χωρέσει" πολλά στοιχεία σε μία παράσταση: πάνω που κάποιο θέμα σε συνέπαιρνε, σε άγγιζε και σου έδινε τροφή για σκέψη, αμέσως περνούσαμε σε κάτι άλλο, διαφορετικό (αυτό βέβαια αντανακλούσε και τον ψυχισμό του πρωταγωνιστή, προσωπικά όμως θα το προτιμούσα δοσμένο με μεγαλύτερη συνοχή). Πάντως, την λογαριάζω στις καλές παραστάσεις που είδα φέτος.

 4. Ένα δυνατό κείμενο που πραγματεύεται τους προβληματισμούς, αδυναμίες, άγχη και απογοήτευση γενικότερα του σύγχρονου ανθρώπου. Μια εξαιρετική ερμηνεία από τον πρωταγωνιστή Αντίνοο Αλμπάνη. Μπράβο σε όλους και ευχαριστώ πολύ Θεατρομάνια για την πρόσκληση!

 5. Παρακολούθησα την παράσταση την Τρίτη 23/04.
  Πειστική ερμηνεία από τον Αλμπάνη, καταφέρνει να μεταδώσει την αγωνία του ήρωα για όσα ταλαιπωρούν τον ψυχισμό του. Το κείμενο πραγματεύεται πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν τις νευρώσεις του σύγχρονου ανθρώπου όπως εργασιακό άγχος, απομόνωση, ερωτική απογοήτευση, απώλεια, όμως δυσκολεύεται να εστιάσει κάπου και παραμένει πολυσυλλεκτικό, γεγονός που δεν αναδεικνύει τη συντριβή του προσώπου ως θεατρική συνθήκη, πέραν ίσως της απώλειας που είναι μάλλον περιφερειακή. Άλλη μια παρατήρηση είναι ότι το κείμενο βρίθει από κλισέ και φράσεις που έχουν αφομοιωθεί πλήρως στο λεξιλόγιο της “κρίσης” πράγμα που φυσικά περνάει στο κοινό και δίνει αρκετούς χιουμοριστικούς τόνους ώστε να ελαφρύνει την ενδοσκόπηση του ήρωα.
  Μάλλον διεκπεραιωτική η σκηνοθεσία, φαίνεται να μεταθέτει το βάρος στον Αλμπάνη για να γίνει πειστικός και ευτυχώς ο τελευταίος το καταφέρνει.
  Ωστόσο τα σκηνικά ήταν εξαιρετικά και ιδιαίτερα ο πίνακας στο φόντο.
  Θα μπορούσε να έχει μικρότερη διάρκεια ως μονόλογος.
  Ευχαριστώ Θεατρομάνια!

 6. ειδικά για αυτή την πρόσκληση, θα ευχαριστήσω θερμά τη Θεατρομανία! Πολύ ωραία παράσταση. Ο κος. Αλμπάνης είναι δυνατός πάνω στο ρόλο του χωρίς υπερβολικά στοιχεία ερμηνείας. Το κείμενο είναι σύγχρονο και αγγίζει ενδιαφέρουσες αναζητήσεις του καθημερινού ατόμου. Η σκηνοθεσία, βατή και καθόλου επιτηδευμένη. Συστήνω ανεπιφύλακτα να πάτε να το δείτε.

 7. Καλή παράσταση, δραματικός μονόλογος πάνω στα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου. Κείμενο με νεανικά στοιχεία, στιγμές χιούμορ, σκηνοθεσία με μοντέρνα ματιά, καλά σκηνικά.
  Πολύ συμπαθής ο Α. Αλμπάνης. Η ερμηνεία του καλή, με στοιχεία που αρέσουν κυρίως στο νεανικό κοινό, θυμίζοντας σε σημεία παλιά επιτυχημένη ελληνική σειρά.
  Μια παρατήρηση, δυστυχώς τη θεατρική απόλαυση μειώνει ο θόρυβος από την πάνω σκηνή.
  Αγαπημένη Θεατρομάνια, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, όπως και την γλυκύτατη Διονυσία Μαρίνου (Dionysia Marinou) για την παραχώρησή της!

 8. Εξαιρετική ερμηνεία από τον Αντίνοο Αλμπάνη ο οποίος τα δίνει όλα πάνω στη σκηνή!! Το κείμενο όμως θα μπορούσε να είναι καλύτερο ώστε η παράσταση συνολικά να είναι πολύ καλή! Ευχαριστώ πολύ Θεατρομάνια για την πρόσκληση!

 9. Εξαιρετικά ρεαλιστική η προσέγγιση και η ερμηνεία του Αντίνοου Αλμπάνη ο οποίος αποτελεί το σύμβολο του νέου άνδρα που νιώθει ότι έχει αποτύχει σε όλα,που ασφυκτιά στο σπίτι του αλλά παράλληλα ο έξω κόσμος τον φοβίζει και δεν μπορεί να του προσφέρει τίποτα πια. Καταπληκτική δουλειά έχει γίνει και με το πολύ σύγχρονο έργο της παράστασης.