Το Γαμοπίλαφο ή Περιμένοντας την Βήτα

Αρχείο Παίχτηκε από 06/05/2019 έως 11/06/2019
στο Από Μηχανής
Διάρκεια: 105'
Συγγραφέας: Πάρις Τακόπουλος
Σκηνοθέτης: Νίκος Καλαμό
Σκηνογραφία: Βέρα Ζεύκη
Κοστούμια: Catherine Suen
Φωτισμοί: Πάνος Μανούσης
Μουσική: Κώστας Μαντζώρος
Κίνηση: Κορίνα Κόκκαλη
Ερμηνεύουν: Μάνια Παπαδημητρίου, Λευτέρης Βλάχος, Νίκος Καλαμό

Περιγραφή

«Το Γαμοπίλαφο ή Περιμένοντας την Βήτα», είναι ένα αφιέρωμα στον Σάμιουελ Μπέκετ, ένα ψηφιακό μεταπλατωνικό θεατρικό συμπόσιο σε δύο πράξεις το οποίο θα παρουσιαστεί το «Θεατρικό Φυτώριο Αίγινας» στο «Από Μηχανής Θέατρο» από τις 6 Μαΐου 2019.

Περισσότερα

Ο Πάρις Τακόπουλος έγραψε «Το Γαμοπίλαφο ή Περιμένοντας την Βήτα», σε «χρόνο απροσδιόριστο, σε κάποιο αυριανό σήμερα, ή σημερινό αύριο», όπως μας εισάγει ο ίδιος στην περιοχή του αμφίσημου θεατρικού του λόγου. Πρόκειται για ένα έργο «δορυφόρο» (και όχι απλώς φόρο) τιμής στον Σάμιουελ Μπέκετ που ανεβαίνει στο Από Μηχανής Θέατρο, την Δευτέρα 6 Μαΐου.

«Το Γαμοπίλαφο ή Περιμένοντας την Βήτα» του Πάρι Τακόπουλου, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καλαμό, ξετυλίγει σε 105 λεπτά τη σύνδεση της υπαρξιακής κενότητας και της απόγνωσης στην οποία έχει περιέλθει η ανθρώπινη επικοινωνία μέσω του λόγου που δεν σημαίνει πια, αλλά και της τεχνολογίας που όλο και συχνότερα μας ξεπερνάει. Άραγε, τί ελπίζει ο θεατρικός μας συγγραφέας, όταν επιδιώκει μιαν επανεκκίνηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και μια νέα χρήση του διαλόγου, κατά τη διάρκεια «μιας ονειρικής διαπλανητικής νυχτός».

Στην παράσταση, που αποτελεί μια παραγωγή του Θεατρικού Φυτωρίου Αίγινας, αναδεικνύεται η δυναμική του ποιητικού θεατρικού έργου του Πάρι Τακόπουλου «μέσω των εργαλείων της μεταγλώσσας, της διακειμενικότητας και της λεξιπλασίας». Χρησιμοποιώντας διαδραστικά λογοπαίγνια και παραδοξολογίες, ο Πάρις Τακόπουλος αποδεικνύει τις λεξικεντρικές του καταβολές και ωθεί την ελληνική γλώσσα στα όριά της. Αναλαμβάνει το ρίσκο να πλάσει νέες λέξεις και χρησιμοποιεί στοιχεία από όλες τις εποχές του ελληνικού λόγου και τρόπου έκφρασης. Με όχημα τη «λεκτική πράξη», ο συγγραφέας υπερπηδά την καθημερινότητα και δίνει μια «παράλογη» ελπίδα, και ίσως νόημα, σε αυτό το σύγχρονο τοπίο που φαντάζει άγονο και αδιέξοδο, ενώ παράλληλα προσφέρει και το πλαίσιο για να αποδώσουν τις ερμηνείες τους οι συντελεστές του έργου.

Περίληψη έργου:
Στην πρώτη πράξη, δύο «μεταμοντέρνοι» άνδρες, ο Άλφα και ο Γάμα, συζητούν ασταμάτητα για το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν, ως αληθινοί απόγονοι των ηρώων του Μπέκετ, Βλαδίμηρου και Εστραγκόν, ή του Σωκράτη και του Αλκιβιάδη. Στη δεύτερη πράξη, εμφανίζεται η Βήτα, (Βεατρίκη η Β’, ονειροκατασκεύασμα ενός Έλληνα υπολογιστή μισακούοντος εις το ρωμέικο όνομα: Αλλιγγέριος), ή άλλως Βιοτίμα, κατόπιν παραφθοράς του «Δέλτα» εις «Βήτα». Πρόκειται για ένα σύγχρονο ρομπότ, αλλά και μία διττή αμφιλεγόμενη υπόσταση, η οποία συνίσταται στο έντονο διονυσιακό και ταυτόχρονα απολλώνιο στοιχείο της.

Παραγωγή: Θεατρικό Φυτώριο Αίγινας
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Τσουρουφλή, Εβίτα Ζερβάκη
Φωτογράφιση/Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

Το Γαμοπίλαφο ή Περιμένοντας την Βήτα, Από Μηχανής Θέατρο,  Ακαδήμου 13,  Μεταξουργείο, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, από 6 Μαΐου έως και 11 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις και για εισιτήρια μπορείτε να βρείτε εδώ: https://amtheater.gr/event/to-gamopilafo-h-perimenwntas-thn-vita/ και στο Από Μηχανής Θέατρο, τηλ. 210 5232097, [email protected]

Φωτογραφίες