Το τελευταίο θεώρημα - Constantin Carathéodory

Αρχείο Παίχτηκε από 11/03/2022 έως 21/05/2022
στο Φάμπρικα - Τεχνοχώρος
Κείμενο: Χρήστος Καρασαββίδης
Δραματουργία: Κατερίνα Διακουμοπούλου (Σύμβουλος)
Σκηνοθέτης: Χρήστος Καρασαββίδης
Σκηνογραφία: Θύμιος Κούκιος
Κοστούμια: Μανωλία Κοκολογιάννη
Φωτισμοί: Χρήστος Καρασαββίδης
Μουσική: Χρήστος Καρασαββίδης (επιμέλεια)
Κίνηση: Τζοβάννα Μιχαλιάδη-Σάρτι
Ερμηνεύουν: (αλφαβητικά) Λυδία Βύρλα, Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος, Φάνης Κατέχος, Στέφανος Λώλος, Σάντυ Χατζηιωάννου

Περιγραφή

Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens παρουσιάζει τη νέα της παράσταση, που είναι αφιερωμένη σε έναν αφανή ήρωα της Ελλάδας, τον θρυλικό μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Η ομάδα συμπράττει με τον σκηνοθέτη Χρήστο Καρασαββίδη, καταθέτοντας μία ποιητική ματιά στη μορφή και το έργο του σπουδαίου επιστήμονα. Το τελευταίο θεώρημα - Constantin Carathéodory θα ξεκινήσει στις 11 Μαρτίου και θα παιχτεί για 16 παραστάσεις στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα (Μεγ. Αλεξάνδρου 125 &Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός).

Περισσότερα

Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens

Η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, του οποίου το έργο παρότι διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την μαθηματική επιστήμη, παρέμεινε χωρίς αναγνώριση στην πατρίδα του. Ο Καραθεοδωρής θεωρούταν ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες της εποχής του, που βοήθησε στην εξέλιξη της θεωρίας της σχετικότητας τον ίδιο τον Αϊνστάιν, έδωσε λύση σε άλυτα μαθηματικά προβλήματα και θεμελίωσε την επιστήμη της Θερμοδυναμικής. Οι Έλληνες συνάδελφοί του απέρριψαν τον Καραθεοδωρή περισσότερες από μία φορές.

Πρόκειται για μία σκηνική σύνθεση με αφορμή τη σκέψη και την προσωπικότητα του μαθηματικού. Η παράσταση δεν θέλει να αφηγηθεί τη βιογραφία του Καραθεοδωρή, αλλά να ξεδιπλώσει στη σκηνή το δαιδαλώδες μυαλό της ιδιοφυΐας, που χαρακτήρισε την επιστημονική σκέψη του προηγούμενου αιώνα. Απέναντι στη φρίκη και τη βαρβαρότητα των πολέμων που στιγμάτισαν την ανθρωπότητα, τα μαθηματικά για τον Καραθεοδωρή μοιάζουν με ποίηση.

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρασαββίδης σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Αποφασίσαμε φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, να εμπνευστούμε από τη σκέψη και το έργο ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, τον μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή του οποίου η μαθηματική διάνοια επηρέασε όλη την επιστημονική κοινότητα του 20ού αιώνα. Από την αρχή της διαδικασίας προσπαθήσαμε να εστιάσουμε όχι στη δημιουργία μια βιογραφικής παράστασης αλλά να βυθιστούμε στην εν γένει επαγωγική μαθηματική σκέψη μιας ιδιοφυΐας όπως ο Καραθεοδωρή, ίσως όχι τόσο στην ακραιφνώς επιστημονική της υπόσταση, όσο τελικά στη φιλοσοφική της θεώρηση. Να αναρωτηθούμε, όπως ο ίδιος, αν ο έρωτας μπορεί να κερδίσει τον θάνατο κι αν η συναισθηματική μας εντροπία μπορεί τελικά να μας κάνει αθάνατους. Παραδώσαμε μια αβανγκάρντ σκηνική σύνθεση χωρίς να ξέρουμε αν έχουμε δίκιο στην απόδειξη ενός θεωρήματος, ξέρουμε όμως με βεβαιότητα πως στην διατύπωση μιας εικασίας δεν έχουμε άδικο».

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α.

Σύμβουλος Δραματουργίας: Κατερίνα Διακουμοπούλου (Σύμβουλος)

Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Βάντζος

Φωτιστής: Σπύρος Παπαδημητρίου

Βοηθός σκηνοθέτη β΄: Φένια Προβελεγγίου

Γραφιστικά: Θάνος Κερμίτσης

Hair styling – μακιγιάζ: Εμμανουέλα Κατέχου

Φωτογραφίες: Orlando Gjoni, Γιάννης Πουλημένος

Φωτογραφίες