Του Kουτρούλη ο γάμος

Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Παπαβασιλείου- Σωτήρης Χαβιάρας
Σκηνοθέτης: Βασίλης Παπαβασιλείου
Σκηνογραφία: Μαρί-Νοέλ Σεμέ
Κοστούμια: Μαρί-Νοέλ Σεμέ
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Καμαρωτός
Κίνηση: Sinequanon
Ερμηνεύουν: Νίκος Καραθάνος(Μανόλης Κουτρούλης, ράπτης εκ Σύρας), Νίκος Χατζόπουλος(Σπύρος, ξενοδόχος εν Αθήναις), Γαλήνη Χατζηπασχάλη(Ανθούσα, θυγάτηρ του Σπύρου), Μανώλης Μαυροματάκης(Στροβίλης, μαθητευόμενος του Κουτρούλη), Θανάσης Δήμου(Λεωνίδας Ξανθούλης, αστυνομικός γραφεύς), Σωτήρης Tσακομίδης(Μισθοφάς), Μιχάλης Σαράντης(Σφηκίας), Άγγελος Mπούρας(Φοιβίσκος), Αλεξάνδρα Αϊδίνη(Χορός φοιτητών του καφενείου του Σπύρου), Άγγελος Τριανταφύλλου(Χορός φοιτητών του καφενείου του Σπύρου), Λαέρτης Μαλκότσης(Χορός φοιτητών του καφενείου του Σπύρου), Σωτήρης Τσακομίδης(Χορός φοιτητών του καφενείου του Σπύρου), Χριστίνα Μαξούρη(Χορός φοιτητών του καφενείου του Σπύρου), Γιωργής Τσουρής(Χορός φοιτητών του καφενείου του Σπύρου), Άγγελος Μπούρας(Χορός φοιτητών του καφενείου του Σπύρου), Μιχάλης Σαράντης(Χορός φοιτητών του καφενείου του Σπύρου)
Παίζουν μουσική: Θανάσης Δήμου (κοντραμπάσο), Λαέρτης Μαλκότσης (ντραμς), Μιχάλης Σαράντης (καζού), Άγγελος Τριανταφύλλου (πιάνο), Σωτήρης Τσακομίδης (ντραμς), Λαέρτης Μαλκότσης (ηλεκτρικό μπάσο), Γιωργής Τσουρής (κλαρινέτο)

Περιγραφή

«Mένουμε σπίτι» με τον Πολιτισμό | «Του Kουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή [Νέα δωρεάν διαδικτυακή προβολή: Κυριακή του Πάσχα, 19 Απρ., από τις 14:00 και για 24 ώρες]

Περισσότερα

Την Κυριακή του Πάσχα η «απόσταση» εκμηδενίζεται, γιορτάζουμε με θέατρο, γιορτάζουμε με το Εθνικό Θέατρο. Συντονιστείτε στο www.n-t.gr

«Του Kουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, η πάντα επίκαιρη και απολαυστική πολιτική σάτιρα, η οποία παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2012, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

Το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο των δράσεων «Μένουμε σπίτι με τον Πολιτισμό», συνεχίζει τις διαδικτυακές προβολές σημαντικών έργων από το παγκόσμιο και ελληνικό ρεπερτόριο, με τη φροντίδα και την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κυριακή του Πάσχα 19, από τις 14:00 το μεσημέρι, έως και την ίδια ώρα της Δευτέρας 20 Απριλίου.

H παράσταση θα προβληθεί στο www.n-t.gr και στο www.culture.gr.

Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού / Γραφιστική επεξεργασία: k2 Design

Ο ράφτης Μανώλης Κουτρούλης ερωτεύεται την Ανθούσα, κόρη μεσοαστικής οικογένειας, που, με την σειρά της, είναι ερωτευμένη με το Λεωνίδα, έναν νεαρό αστυνόμο. Για να αποφύγει τον επίδοξο γαμπρό χωρίς να εναντιωθεί στη θέληση του πατέρα της, η Ανθούσα βάζει ως όρο για το γάμο να γίνει ο αγράμματος Κουτρούλης υπουργός. Ο Κουτρούλης αρχίζει την προεκλογική του εκστρατεία, χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που του προτείνονται και φαίνεται να κατορθώνει αυτό που αρχικά έμοιαζε ακατόρθωτο. Έτσι, η φιλόδοξη Ανθούσα τον παντρεύεται. Γρήγορα όμως θα αποδειχθεί ότι η υπουργοποίησή του δεν ήταν αληθινή και ότι ο ράφτης έχει πέσει θύμα των επιτήδειων που έχουν εκμεταλλευτεί την αφέλειά του.

Ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής γράφει τον Κουτρούλη το 1845, αλλά ο θεατής του 21ου αιώνα δεν θα δυσκολευτεί να πειστεί ότι το έργο γράφτηκε σήμερα. Η πολιτική αυτή σάτιρα εκθέτει όλα τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας, που συνοδεύουν τη νοοτροπία και το κράτος μας από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Αναξιοκρατία, ξενομανία, μιμητισμός, διαπλοκή, διαφθορά και εξαγορά συνειδήσεων, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θίγονται στην κωμωδία του Ραγκαβή, η διαχρονικότητα της οποίας προσδίδει πια και έναν τραγικό τόνο σε μια πραγματικότητα που δεν έχει εν πολλοίς αλλάξει μέχρι σήμερα. Το καυστικό και επίκαιρο αυτό κείμενο ανεβάζει στην Κεντρική Σκηνή ένας από τους πιο σημαντικούς έλληνες σκηνοθέτες, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, έχοντας στη διάθεσή του μια ομάδα που αποτελείται από καταξιωμένους αλλά και νέους ταλαντούχους ηθοποιούς

Επεξεργασία βίντεο: Βασίλης Κοντούρης (studio 19)
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου
Βοηθός φωτίστριας: Μαντώ Μελαχροινού

Φωτογραφίες