1141

Ζωή Χαρισάμενη

Αρχείο Παίχτηκε από 07/10/2019 έως 14/01/2020
στο Από Μηχανής
Διάρκεια: 90'
Συγγραφέας: Κώστας Τσιάνος
Σκηνοθέτης: Κώστας Τσιάνος
Σκηνογραφία: το σχέδιο ο Κώστας Τσιάνος, το κατασκεύασε ο Χρήστος Καράκης, το ζωγράφισε ο Γιάννης Πέτρου.
Κοστούμια: Νικολλέτα Καϊση
Φωτισμοί: Μάκης Παπατριανταφύλλου
Ερμηνεύουν: Αγγελική Λεμονή

Περιγραφή

 Η παράσταση «Ζωή Χαρισάμενη», μετά από την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στο Θεσσαλικό θέατρο και τις ενθουσιώδεις κριτικές που απέσπασε, επαναλαμβάνεται στο «Από Μηχανής Θέατρο» για την θεατρική σεζόν 2019-2020, σε μία συμπαραγωγή της Loopa production και του Από Μηχανής Θεάτρου. Το βραβευμένο έργο του Κώστα Τσιάνου θα κάνει την πρεμιέρα του στις 7 Οκτωβρίου 2019 και θα συνεχίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, ενώ στη συνέχεια η παράσταση θα κάνει περιοδεία.

Περισσότερα

ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ

 

Λίγα λόγια  για το έργο

Η Ζωή, η ηρωίδα του έργου, πέρασε «Δια Πυρ(αι) ός και σιδήρου» από τη μέρα που την βρήκαν νεογέννητη σαν «πεταμένο σκατό» στο κατώφλι κάποιου χωριάτικου σπιτιού. Πότε από δω, πότε από κει κατέληξε, πάμφτωχη κι αγράμματη, παραδουλεύτρα σε οίκο ανοχής. Αστεφάνωτη και με παιδιά νόθα έζησε μια «Ζωή…χαρισάμενη» ανάμεσα σε πόρνες, σωματέμπορους, μαυραγορίτες, προδότες και μ΄όλα τ΄αποβράσματα της κοινωνίας. Γνώρισε τη δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεμο, την κατοχή, τον εμφύλιο σπαραγμό και όλη τη ζοφερή μετεμφυλιακή περίοδο.

Σε μια Ελλάδα εξαθλιωμένη πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, κατόρθωσε με το παντοδύναμο μητρικό της ένστικτο να μεγαλώσει και να αποκαταστήσει μόνη τα παιδιά της.  Έχοντας έμφυτο το αίσθημα της αυταπάρνησης, της γενναιοψυχίας και του αυτοσαρκασμού βγήκε νικήτρια στη ζωή και τελικά αναδεικνύεται πρόσωπο ιερό, σεβαστό, όπως τόσες και τόσες γυναίκες που βίωσαν κι αυτές μια «Ζωή …χαρισάμενη!».

Ενθουσιώδεις κριτικές απέσπασε και η ερμηνεία της Αγγελικής Λεμονή, καθώς  της απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο Ερμηνείας γυναικείου ρόλου, για το ίδιο έργο. «Πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο εκφραστικής υποκριτικής». «Καμιά άλλη ηθοποιός δεν θα μπορούσε να παίξει αυτόν τον γιγαντιαίο ρόλο, να σηκώσει στους ώμους της, ένα συγγραφικό άτλαντα, εκτός από την Αγγελική Λεμονή», ανέφερε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

 Ο Κώστας Τσιάνος, απέσπασε για το έργο αυτό, στην απονομή Θεατρικών Βραβείων της «ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ – ΚΟΡΦΙΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ – 2017», που δόθηκαν στο «ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΜΠΟ», το 1ο Βραβείο καλύτερου Θεατρικού έργου της χρονιάς 2017 και επίσης τιμήθηκε, με το έπαθλο «Αλέξης Μινωτής», για όλη την Θεατρική του πορεία.

Εξαιρετικό το κείμενο που έγραψε ο Κώστας Τσιάνος κι έξοχος ο τρόπος που το ανέβασε. Η σκηνή που η ηρωϊδα του πηγαίνει το νυφικό της πέπλο αγκαλιά στο κρεβάτι είναι σπουδαία, επεσήμανε ο Βασίλης Μπουζιώτης.

Ήχος:  Νίκος Γεωργάκης
Φωτογραφίες: Βασίλης Αγγλόπουλος

Συμπαραγωγή της Loopa production και του Από Μηχανής Θεάτρου

Φωτογραφίες

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η ζωή της ηρωίδας δεν ήταν τόσο χαρισμένη... όσο ήταν η δική μας παρακολουθώντας την συγκλονιστική ερμηνεία της!!! Ένας ρεαλιστικός μονόλογος που καθηλώνει τον θεατή και κάνει τον χρόνο να κυλάει γοργά. Η κύρια Λεμονή μας συνεπήρε με το υποκριτικό της ταλέντο και η σκηνοθεσία ήταν πάνω από κάθε προσδοκία. Συγχαρητήρια για αυτή την καταπληκτική δουλειά που εξύψωσε το θέατρο !!! Ευχαριστώ και το θεατρομάνια που συνέβαλε για την χαρισάμενη αυτή βραδιά!!!

  2. Συγκλονιστική παράσταση, συγκλονιστικό κείμενο, συγκλονιστική ερμηνεία! Η κυρία Λεμονή γέμισε τη σκηνή σ' ένα μονόλογο που περιέκλειε τη σύγχρονη πολύπαθη ιστορία της Ελλάδας. Κορυφαία στιγμή για το σύγχρονο θέατρο και ευτυχής συγκυρία η συνάντηση Τσιάνου-Λεμονή. Ευχαριστώ