Σεμινάριο Σωματικού Θεάτρου με το Σπύρο Κουβαρά | Καλοκαιρινό Πρόγραμμα Σπουδών @ New York Acting Studio

Compagnie Synthesis 748, France

 

Professional Summer Studies

8-9 & 15-16 Ιουλίου 2017

 

 

 Από τη µέθοδο Grotowski στη σύγχρονη performance

 

Το σεµινάριο πραγµατοποιείται µε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ακαδηµίας Σωµατικού Θεάτρου (Académie Européenne de Théâtre Corporel-École Magenia, Παρίσι) και στους συµµετέχοντες θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης (Certificat d’Aptitude) από την Compagnie Synthesis 748 - Spyros Kouvaras.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Στο σεµινάριο Σωµατικού Θεάτρου του Σπύρου Κουβαρά, της Compagnie Synthesis 748 από το Παρίσι, οι συµµετέχοντες θα γνωρίσουν και θα εµβαθύνουν σε µια µέθοδο µη λεκτικής δραµατουργίας, εκεί όπου το σώµα και η κίνηση αποτελούν τα µείζονα σκηνικά εργαλεία του ηθοποιού. Με αφετηρία τις τεχνικές (Corporals και Plastiques) και θεωρητικές προσεγγίσεις του Jerzy Grotowski, η συγκεκριµένη µέθοδος, εξωτερικευµένη µέσω της σωµατικής ερμηνείας και της δηµιουργικότητας του καθένα, θα οδηγήσει τους συµµετέχοντες µέχρι την κινησιολογική σύνθεση και τη physical performance. Η κίνηση θα υποκαταστήσει το κείµενο, το ίδιο το ανθρώπινο σώµα θα λειτουργήσει σαν κείµενο και η θεατρική αφήγηση θα πάρει τη µορφή µιας βουβής συµφωνίας εικόνων.

Μέσω ασκήσεων τεχνικής και δοµηµένων αυτοσχσεδιασµών, θα έρθει  ο ηθοποιός-performer πιο κοντά προς την αφηρηµένη εικόνα (abstract image), πιο κοντά σε ένα εικονοκλαστικό θέατρο όπου το σώµα του performer αποκαλύπτεται περισσότερο ως εικαστικό τοπίο και λιγότερο ως  φυσική παρουσία. Η δραµατουργική ανάπτυξη εξελίσσεται µε άξονα την κίνηση, µε όχηµα ένα συχνά αφαιρετικό και µη νατουραλιστικό σωµατικό παίξιµο. Στο συγκεκριµένο σεµινάριο, η χρήση του κειµένου εµφανίζεται προαιρετικά και δουλεύεται κυρίως ελλειπτικά, σαν συµπληρωµατική «µουσική υπόκρουση», σαν θραύσµα της κίνησης.

Αυτές οι προσεγγίσεις θα γίνουν µέσα από τη σχέση του σώµατος µε το  χώρο, µέσα από τη σχέση του µε το χρόνο και τη δυναµική καθώς και µέσα από τον κινησιολογικό διάλογο µε τους άλλους.

Το σεµινάριο απευθύνεται σε άτοµα µε καλή φυσική κατάσταση και προηγούµενη θεατρική ή σύγχρονη χορευτική εµπειρία. Οι συµµετέχοντες καλούνται να έχουν αποστηθίσει ένα κείµενο της αρεσκείας τους (πεζό ή ποίηµα) το οποίο και θα χρησιµοποιηθεί στις ατοµικές, κινησιολογικές συνθέσεις τους καθώς και σε κινητικούς αυτοσχεδιασµούς.

 

 

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ / Compagnie Synthesis 748 (FR)

Χορογράφος, χορευτής ,performer

Ο Σπύρος Κουβαράς έχει ως βάση του το Παρίσι και την Αθήνα. Σπούδασε σύγχρονο χορό και χορογραφία- performance στο Centre National de la Danse στο Παρίσι και στο στούντιο Ménagerie de Verre. Aποφοίτησε από την Ευρωπαϊκή Ακαδηµία Σωµατικού Θεάτρου του Παρισιού ( Académie Européenne de Théâtre Corporel de Paris - École Magenia), υπό τη διεύθυνση της Ella Jaroszewich.

Παρακολούθησε master classes του ISTA και του Théâtre du Mouvement µε τους I.N. Rasmussen, R. Carreri, J. Winnicki, Y. Marc και C. Heggen. Εγκατεστημένος από το 2004 στο Παρίσι, ιδρύει το 2008 την Compagnie Synthesis 748 και αναπτύσσει ένα προσωπικό χορογραφικό και κινητικό λεξιλόγιο.

Ο Σπύρος Κουβαράς διαγράφει διεθνή πορεία. Δημοσιεύσεις της δουλειάς του έχουν καταχωρηθεί σε σηµαντικές βιβλιογραφικές εκδόσεις και καταλόγους σύγχρονης τέχνης. Τα έργα του, «L’isolement dans un espace infini», «You cannot enter twice the same river», «Nova Aetas», «L’homme qui marche sur la colonne», «OPUS I # temporality», «Ανάσκαµµα # 1: Άτιτλο (Μνήµη)», «10 -22 sec», και «3 mountains not to climb», έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και σηµαντικά φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε Γαλλία, Γερµανία, Ελλάδα, Σουηδία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή και Κολοµβία μεταξύ άλλων.

Από το 2010, η Synthesis 748, επιχορηγείται από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισµού και το CND-Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού στο Παρίσι και υποστηρίζεται για τα ερευνητικά projects και τις παραγωγές της από το Διεθνές Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών, Pépinières Européennes, το Centre National de la Danse στο Παρίσι, το Ίδρυµα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, και από το art@CMS του πειράματος CERN. Ο Σπύρος Κουβαράς καλείται διεθνώς να δώσει  σεμινάρια και master classes σύγχρονης χορογραφίας,  σύνθεσης Performance, κίνησης για ηθοποιούς και σωµατικού θεάτρου.

Αποτελεί μόνιμο συνεργάτη του New York Acting Studio.

 

Info

 Ημέρες & ώρες : 8 & 9 Ιουλίου 2017 / 12.00 - 18.00

15 & 16 Ιουλίου 2017 / 12.00 - 18.00

 

Διδακτικές  Ώρες: 12/εβδομάδα (οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν 1 ή  2 εβδομάδες)

Μέγιστος αριθµός συµµετεχόντων: 12 άτοµα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, χορογράφους, σπουδαστές δραµ. σχολών και επαγγελµ. σχολών χορού, σκηνοθέτες και όσους  ενδιαφέρονται για τις παραστατικές τέχνες

Δίνεται  βεβαίωση συμμετοχής σε ΟΛΟΥΣ τους συμμετέχοντες.

 

Κόστος συµµετοχής:

2 εβδομάδες (24 ώρες):  120 ευρώ (κανονικό)  –  100 ευρώ (άνεργοι, φοιτητές, 2 άτομα μαζί)

1 Εβδομάδα   (12 ώρες):  65  ευρώ  (κανονικό)  –   55  ευρώ                             »

(δεν συμπ/ται το φ.π.α.)

 

Πληροφορίες-Δηλώσεις συµµετοχής :

210-3211445 / 6977906166 και [email protected]

(με ον/μο , αριθμό τηλ., & σύντομο βιογραφικό)

Σπύρος Κουβαράς  e-mail:[email protected]

 

New York Acting Studio - School of Dramatic Arts & Musical Theatre
Μιαούλη 11 – 3ος όροφος, Ψυρρή (Μετρό Μοναστηράκι)

e-mail : [email protected]

site: www.newyorkactingstudio.gr

Facebook page: New York Acting Studio