Summer Nostos Festival 2019

Σχετικά

Επιστροφή στα Καλύτερά μας Καλοκαίρια!Επιστροφή στο Summer Nostos Festival!

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει μια εβδομάδα γεμάτη μουσική, χορό, τέχνες, αθλητισμό, το 8o Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του ΙΣΝ και τη 2η Ημερίδα του SNF Agora Institute, τον αγώνα δρόμου SNF RUN:

Τρέχοντας προς το Μέλλον, δράσεις για παιδιά και οικογένειες, και πολλά πολλά άλλα σε ένα φεστιβάλ που συγκεντρώνει περισσότερους από 700 καλλιτέχνες!

#SNFestival

SNFestival.org

Για πέμπτη συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) σας προσκαλεί όλους σε έναν από τους πιο αγαπημένους θεσμούς και προορισμούς του ελληνικού καλοκαιριού, μια ανοιχτή γιορτή πολιτισμού, άθλησης, συνύπαρξης, διαλόγου, εκπαίδευσης και φυσικά παιχνιδιού. Η έννοια του Νόστου ενεργοποιείται με περισσότερες από εβδομήντα εκδηλώσεις, εκατοντάδες καλλιτέχνες και ειδικούς σε θέματα άθλησης και επιστημών. Ένα πρόγραμμα οκτώ ημερών με ελεύθερη είσοδο, γεμάτο εμπειρίες, συναισθήματα και συζητήσεις.

Mέσω μιας εντελώς διαφορετικής και αναπάντεχα απολαυστικής παρουσίασης, την Πέμπτη 4 Απριλίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν, παίζοντας, χρήσιμες πληροφορίες για το φετινό πρόγραμμα του Summer Nostos Festival, αλλά και εκπλήξεις που επιφυλάσσει φέτος για τους επισκέπτες του. Την παρουσίαση – παιχνίδι συντόνισε ο stand-up comedian Λάμπρος Φισφής μαζί με την καλλιτεχνική διευθύντρια του SNFestival, Μίλυ Πασχάλη που μίλησε αναλυτικά για τη φετινή διοργάνωση.

Η απόλαυση και η ανεμελιά που συχνά λείπουν από την καθημερινότητά μας καθορίζουν το SNFestival. Δεν είναι, όμως, τα μόνα. Η προσφορά στην ευρύτερη κοινότητα, η υποστήριξη σημαντικών κοινωνικών σκοπών, ο διάλογος για τη Δημοκρατία, είναι μερικά από τα κυρίαρχα ζητήματα που προσπαθούν να αναδείξουν με το έργο τους οι περισσότεροι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στη φετινή διοργάνωση. Πρόκειται για ανθρώπους με διεθνή απήχηση και κοινό, που επιλέγουν να παίρνουν θέση. Ανάμεσά τους οι: Andrew Bird, Neneh Cherry, Low, Local Natives, Brian Eno με την εικαστική εγκατάσταση 77 Million Paintings, Akram Khan Company, Balthazar, Lisa Hannigan & s t a r g a z e, Rita Wilson, Soap&Skin, Nakhane, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Αντώνης Μαρτσάκης & Αντώνης Φωνιαδάκης, Vertigo Dance Company, Mαρίνα Σάττι, Victoria Thierrée Chaplin & Aurelia Thierrée, και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες και συντελεστές.

Οι περισσότεροι έρχονται να μας συναντήσουν ενώ ήδη βρίσκονται σε παγκόσμια περιοδεία με συνεχή sold out, ή ενώ έχουν μόλις παρουσιάσει τις νέες τους δουλειές και απασχολούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Άλλοι, παρουσιάζουν τα νέα έργα τους για πρώτη φορά εδώ, στην Αθήνα. Η υποστήριξη των δημιουργικών δυνάμεων ανά τον κόσμο, οι συνέργειες αλλά και η εξωστρέφεια των Ελλήνων καλλιτεχνών είναι μέρος της αποστολής του SNFestival. Ιδιαίτερη σημασία έχει φέτος η παρουσίαση της ARTWORKS: με κεντρική δραστηριότητα το «Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», 60 νέοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε διάφορους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Φυσικά, δεν απουσιάζει ο νυχτερινός αγώνας δρόμου SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον. Η ολοκλήρωσή του θα σημάνει το ξεκίνημα των καθιερωμένων πυροτεχνημάτων που έχουν αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival θα πραγματοποιηθεί επίσης το 8ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του ΙΣΝ με τον τίτλο… [Untitled] και η 2η Ημερίδα του SNF Agora Institute, στα οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές από όλο τον κόσμο.

Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με την επέτειο των 15 χρόνων από τη μεγάλη νίκη της Ελλάδας στο Euro 2004 και το SNFestival συμμετέχει στους εορτασμούς μαζί με τη θρυλική ομάδα των πρωταθλητών Ελλάδος και με πολλά ποδοσφαιρικά (και όχι μόνο!) happenings.

Και όπως κάθε χρόνο, το ψηφιδωτό του φεστιβάλ συμπληρώνουν οι εντυπωσιακές σκηνές που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις και μοιράζονται σε διάφορα σημεία του ΚΠΙΣΝ. Στις «signature» σκηνές του SNFestival φέτος προστίθεται μια νέα εντυπωσιακή κατασκευή σε σχήμα θόλου στον Λαβύρινθο (στεγασμένη για να προφυλάσσει καλλιτέχνες, συντελεστές και θεατές από τον ήλιο αλλά ακόμα και σε περίπτωση βροχής) που θα παραμείνει στο ΚΠΙΣΝ και μετά το τέλος του SNFestival, εξυπηρετώντας ειδικές ανάγκες του προγραμματισμού του. Η νέα σκηνή του Λαβύρινθου, καθώς και μια υδάτινη κατασκευή-έκπληξη στο Κανάλι που θα αποκαλυφθεί στο κοινό κατά τη διάρκεια του SNFestival συμπληρώνουν την προσφορά του ΙΣΝ προς το ΚΠΙΣΝ και τους εκατομμύρια επισκέπτες του.

Ανακαλύψτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα του Summer Nostos Festival2019 και κρατήστε τις σημειώσεις σας για το καλοκαίρι που έρχεται!

Είσοδος ελεύθερη // Αναλυτικές πληροφορίες ανά εκδήλωση: www.SNFestival.org

Το Summer Nostos Festival διοργανώνεται και υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

 

ΣΚΗΝΙΚΑ ΘΕΑΜΑΤΑ

ΜΗΔΕΙΑ του Νίκου Κυπουργού (Οπερέτα)
ΠΕΜΠΤΗ 27 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.00 || ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ (13)

Η σατιρική Μήδεια του Μποστ, αυτός ο θρυλικός δεκαπεντασύλλαβος κλαυσίγελως, ενεργοποιείται ξανά και παίρνει απρόσμενα αλλά και συναρπαστικά τη μορφή οπερέτας, μετά από ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον συνθέτη Νίκο Κυπουργό. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης/bijoux de kant περιγράφει την παράσταση που θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Summer Nostos Festival ως «ένα μεγάλο γέλιο που θα μας σκεπάσει όλους».

Η οπερέτα είναι η ναυαρχίδα του ελαφρού μουσικού θεάτρου, το οποίο αναπτύχθηκε παράλληλα με τη μεγάλη και σοβαρή εξαδέλφη του, την όπερα. Στην Ελλάδα η οπερέτα γνώρισε τεράστια επιτυχία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Στο πλαίσιο του Κύκλου Operetta restart η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει νέα έργα οπερέτας, μετά από παραγγελία σε τρεις διακεκριμένους Έλληνες συνθέτες, με στόχο να δοθεί ώθηση για τη δημιουργική επανεκκίνηση του είδους. Η Μήδεια του Μποστ απολύτως συνειδητά ανοίγει αυτόν τον κύκλο που θα συζητηθεί. Πρόκειται για ένα πραγματικά ρηξικέλευθο έργο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Μποστ κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος, ως σκιτσογράφος, κειμενογράφος, θεατρικός συγγραφέας, αλλά και ζωγράφος. Η ανορθόδοξη χρήση της γλώσσας και τα σκοπίμως ανορθόγραφα κείμενά του είχαν στόχο να αποδομήσουν την καθαρεύουσα και να καθιερώσουν τη δημοτική γλώσσα.

Η σάτιρα του Μποστ έβαζε στο στόχαστρό της τον μικροαστό Έλληνα των μεταπολεμικών δεκαετιών, τον καθωσπρεπισμό, την ημιμάθεια, τον νεοπλουτισμό, την ξενομανία, τις έντονες ταξικές αντιθέσεις της μεταπολεμικής Ελλάδας, καθώς και την ελληνική πολιτική ζωή. Το κείμενο της Μήδειας, σε δεκαπεντασύλλαβο, έχει ως αφετηρία τη γνωστή τραγωδία του Ευριπίδη, την οποία ο Μπόστ ανατρέπει με την καυστική και καίρια ματιά του και μιλά για μια γυναίκα η οποία θέλει να σκοτώσει τα παιδιά της, όχι τόσο για να εκδικηθεί τον Ιάσονα που την απατά, όσο επειδή τα παιδιά είναι τεμπέλικα, ακόλαστα και «δεν παίρνουνε τα γράμματα».

Ο Νίκος Κυπουργός, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, πολυβραβευμένος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξεκίνησε από τη θρυλική Λιλιπούπολη και έχει συνθέσει δεκάδες έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο, φωνητική μουσική, ορχηστρική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για χορό καθώς και τραγούδια. Έργα του για το μουσικό θέατρο είναι τα: Σιωπή ο βασιλιάς ακούει, μιούζικαλ (παραγγελία ΟΜΜΑ 1995), Προσοχή ο πρίγκιπας λερώνει, όπερα και για παιδιά (παραγγελία ΕΛΣ 2013), Ειρήνη του Αριστοφάνη, μουσική κωμωδία (παραγγελία Εθνικού Θεάτρου 2017).

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης, σημειώνει για τη Μήδεια: "Ο δεκαπεντασύλλαβος κλαυσίγελως της Μήδειας του Μποστ μόνον ως οπερέτα θα έβρισκε την αβάσταχτη ελαφρότητα του ήθους της. Η σφαγμένη από χίλιους δυο νταλκάδες Μήδεια είναι μακελάρισσα στο γάμο του Καραγκιόζη, ανίκανη στη σφαγή".

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org

Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

 

HER MIND’S I
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.30 || ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ (13)

O πασίγνωστος μύθος της Πανδώρας, της πρώτης θνητής γυναίκας, ενεργοποιείται ξανά και αποκτά νέα διάσταση μέσα από μια σκηνική αφήγηση, που θα οδηγήσει το κοινό πέρα από την ιστορία όπως ήταν γνωστή ως σήμερα. Το Her Mind’s I είναι ένα έργο πολυεπίπεδο με μουσική, χορογραφία, φωνητικά, εικόνες. Εκκινεί από τον μύθο όπως περιγράφεται στο «Έργα και Ημέραι» του Ησιόδου, αλλά στην ουσία επιχειρεί να διεισδύσει βαθιά στο μυαλό της Πανδώρας. Σύμφωνα με τον μύθο, οι θεοί του Ολύμπου έστειλαν την Πανδώρα στους θνητούς προκειμένου να πάρουν εκδίκηση για την προδοσία του Τιτάνα Προμηθέα, ο οποίος έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους. Τους έδωσε δηλαδή δύναμη, γνώση, τεχνολογία. Η διαβόητη περιέργεια της Πανδώρας την οδήγησε να ανοίξει το «δώρο» του Δία, ένα περίτεχνο κουτί που έκρυβε μέσα του όλα τα δεινά του κόσμου. Εκείνη παράκουσε την προειδοποίηση να μην το ανοίξει και έβαλε άθελά της την ανθρωπότητα σε μονοπάτια πόνου, πολέμου και δυστυχίας φέροντας αιωνίως την κατηγορία ότι άλλαξε την πορεία των ανθρώπων. Αυτή η σκληρή ιστορία έρχεται στη σκηνή και ξεδιπλώνει την κατακρημνισμένη ψυχοσύνθεση της Πανδώρας. Οι σκέψεις της, η τραυματική εμπειρία, τα συναισθήματά της, όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν τη νίκη της περιέργειάς της που οδήγησε στην αλλαγή του κόσμου και στην επέλαση των μεγάλων δεινών, έγιναν πολύτιμο υλικό στα χέρια μιας ομάδας δημιουργών που προέρχεται από ευρύ φάσμα τεχνών. Φωνές, ήχος, φωτισμοί, προβολές επανασυνθέτουν τα θραύσματα της Πανδώρας σε μια νέα ολότητα κάτω από το σύγχρονο ιστορικό πρίσμα. Η σύλληψη, η σκηνοθεσία και η σκηνογραφία είναι του Αλέξανδρου Τσολάκη ο οποίος ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με την Εθνική Όπερα του Μονάχου, το Royal Academy, το Barbican Centre, το Fondation Cartier, το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού. Το λιμπρέτο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, τη μουσική σύνθεση η Εύα Νάκου και η Βασούλα Δελλή. Η Amalia Bennett έχει την ευθύνη της χορογραφίας, ενώ τραγουδά το γυναικείο πολυφωνικό σύνολο Πλειάδες από τη Θεσσαλονίκη. Το Her Mind’s I είναι ανάθεση του Summer Nostos Festival.

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org

Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
(indie, rock, folk, pop, R&B, country)

ANDREW BIRD
ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ || 22.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

SOAP&SKIN
ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

BALTHAZAR
ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

ΝENEH CHERRY
ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ ||22.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

NAKHANE
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ || 22.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

LOW
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ || 22.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

LOCAL NATIVES
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ || 22.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

SHO MADJOZI
ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ || 21.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

L.E.J.
ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

RITA WILSON
ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.30 || ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ (13)
Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org
Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω

CHOIR! CHOIR! CHOIR!
ΣΑΒΒΑΤΟ 29 & ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 23.00 || ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ (13)

SCHOOLWAVE REWIND
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 21.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ || 22.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ || 22.00 ||ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΝΙΑΔΑΚΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ || 27 ΙΟΥΝΙΟΥ || 21.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

MIHALIS KALKANIS GROUP
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

YALLA 2.0 | Μαρίνα Σάττι
ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ || 22.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ (1)

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΝΑΡΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Sō Percussion
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.00 || ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ (13)
Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org
Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω

Aν επιθυμεί κάποιος συστάσεις για το κουαρτέτο κρουστών Sō Percussion, αρκεί να διαβάσει πώς τους χαρακτηρίζει το περιοδικό The New Yorker: «Ένα αναζωογονητικό κράμα ακρίβειας, αναρχίας, αυστηρότητας και τρέλας». Στο Summer Nostos Festival αυτό το κουαρτέτο της αχαλίνωτης φαντασίας και της ορμητικής δημιουργίας που οδηγεί σε νέες ηχητικές εμπειρίες, θα κάνει το κοινό να χαμογελάσει με τον τρόπο που περιγράφουν οι New York Times: «Πιάνεις τον εαυτό σου να χαμογελάει με απόλαυση, αλλά και σχεδόν στα όρια της δυσπιστίας. Μερικές φορές αυτή η αίσθηση έχει σχέση με το γεγονός ότι δεν μπορείς να προσδιορίσεις από πού προέρχεται ο ήχος που ακούς».

Το ρεπερτόριο του κουαρτέτου απλώνεται σε ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα και περιλαμβάνει κορυφαίες δημιουργίες του 20ου αιώνα με την υπογραφή των Ιάννη Ξενάκη, John Cage, Steve Reich, συνεργασίες με σύγχρονους δημιουργούς, καθώς και δικές του συνθέσεις. Ουσιαστικά έχει επαναπροσδιορίσει τον ρόλο αλλά και την κλίμακα δημιουργίας ενός συνόλου κρουστών με τα 16 άλμπουμ, τις παγκόσμιες περιοδείες, τις πρωτοποριακές συνεργασίες και τα φιλόδοξα εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει. Τα μέλη του Sō Percussion λένε: «Δεν νιώθουμε την ανάγκη να καθορίσουμε τους εαυτούς μας ως ένα μικρό κομμάτι της παγκόσμιας μουσικής. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη μας πρόβα, το μόνο που μας περιορίζει είναι η φαντασία μας».

Η σκηνική παρουσία του Sō Percussion χαρακτηρίζεται από ακαταμάχητη δυναμικότητα. Το κουαρτέτο εδρεύει στη Νέα Υόρκη και αποτελείται από τους Josh Quillen, Adam Sliwinski, Jason Treuting και Eric Cha-Beach. Συχνά συνεργάζεται με καλλιτέχνες που παρουσιάζουν το έργο τους σε χώρους πέρα από τις κλασικές αίθουσες μουσικής, όπως την τραγουδίστρια Shara Nova, το δίδυμο ηλεκτρονικής μουσικής Μatmos, τον θρυλικό ντράμερ Bobby Previte, την χορογράφο Shen Wei, τον συνθέτη και κιθαρίστα των The National Βryce Dessner - ο οποίος θα παρουσιάσει τη νέα του δημιουργία, Triptych (Eyes Of One On Another), στο Summer Nostos Festival λίγες μέρες αργότερα.

Το κουαρτέτο πρεσβεύει ότι η μουσική αποτελεί ένα ουσιώδη παράγοντα της ζωής, έναν κοινωνικό δεσμό, ένα αποτελεσματικό εργαλείο που δημιουργεί σχέσεις και προωθεί την έννοια του πολίτη. Για το λόγο αυτό, οι μουσικοί του συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε δράσεις που έχουν κοινωνικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με αυτό που λένε οι ίδιοι, οι πρόσφατες δουλειές τους κινούνται πέρα από τα όρια της ως τώρα γνωστής μουσικής δωματίου με κρουστά. Αποτελούν μια ώριμη μορφή τέχνης που ενεργοποιεί μια ολοκληρωμένη συνειδητοποίηση της εμπειρίας της μουσικής.

«Βρίσκουμε ιστορίες να αφηγηθούμε, τραγούδια να τραγουδήσουμε και κατά μήκος αυτής της διαδρομής η λέξη “κρουστά” στο όνομά μας αντιπροσωπεύει το ιδανικό του μεγαλύτερου δυνατού σύμπαντος πιθανοτήτων, αλλά και δυνατοτήτων» λένε οι ίδιοι. «Αναζητούμε πώς μπορούμε να συμβάλλουμε προκειμένου να δημιουργηθούν ισότιμες κοινότητες, να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των φύλων, πολυπολιτισμικότητα, αναγνώριση των τοπικών κοινοτήτων και οικονομική ισότητα».

ΤΕΤRAKTYS
ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.30 ||ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ (13)
Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org
Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω

Ο μεστός, διαυγής ήχος, η στιλιστική κομψότητα αλλά και το πάθος των εκτελέσεων του κουαρτέτου εγχόρδων Τετρακτύς που ιδρύθηκε το 2008 στην Αθήνα, το καθιέρωσαν γρήγορα ως ένα από τα πλέον πρωτοποριακά του είδους σε όλη την Ευρώπη. Το ιδιαίτερα εκλεκτικό και εκτενές ρεπερτόριο του κουαρτέτου αντανακλά, πέρα από τη βαθιά αγάπη των μελών του για τα κλασικά αριστουργήματα, το έντονο ενδιαφέρον τους για σύγχρονες μουσικές αναζητήσεις. Στις συναυλίες τους ο Ligeti συναντά τον Mozart, ο Σκαλκώτας τον Haydn, και ο Webern τον Beethoven, καθώς στόχος τους είναι η δημιουργία μιας ιδιαίτερης ατμόσφαιρας μέσα από αναπάντεχες μουσικές συναντήσεις.

Στη συναυλία που θα δώσει το εκρηκτικό κουαρτέτο στο Summer Nostos Festival θα ερμηνεύσει το Κουαρτέτο εγχόρδων σε Φα μείζονα, Op. 18 No. 1 του Beethoven, το Κουαρτέτο εγχόρδων No. 3 του Schnittke και το Τριπλό Κουαρτέτο (1998) του Steve Reich. Στο έργο του Beethoven που γράφτηκε όταν ήταν 27 ετών αποτυπώνονται όλα τα χαρακτηριστικά που αναμένουμε από τον δημιουργικά πρώιμο συνθέτη: Από το ενεργητικό, πρώτο μέρος, γεμάτο έντονες αντιπαραθέσεις και συνεχείς θεματικές μεταμορφώσεις, στο τραγικά οπερατικό δεύτερο μέρος που έχει την έμπνευσή του στη σκηνή του τάφου από το Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Σέξπιρ, και από το χιουμοριστικό χορευτικό τρίτο μέρος, στο διθεματικό με έντονες εναλλαγές φινάλε του έργου. Στο έργο του Schnittke που θα ακούσουμε θα εντοπίσουμε στην πλήρη τους έκφραση τις εντυπωσιακές αντιπαραθέσεις διαφορετικών μουσικών στοιχείων που είναι χαρακτηριστικό της μουσικής του. Το Τριπλό Κουαρτέτο (1998) του Reich είναι ουσιαστικά για τρία κουαρτέτα. Οι μουσικοί καλούνται να ηχογραφήσουν στο στούντιο το δεύτερο και τρίτο κουαρτέτο, και να παίξουν το πρώτο, ζωντανά στη σκηνή, σε συνδυασμό με το προηχογραφημένο υλικό.

Το κουαρτέτο Τετρακτύς, θα εμφανιστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ με τους Γιώργο Παναγιωτίδη (βιολί), Κώστα Παναγιωτίδη (βιολί), Megumi Kasakawa (βιόλα) και Δημήτρη Τραυλό (τσέλο). Ο Γιώργος Παναγιωτίδης, κάτοχος πρώτου παγκόσμιου βραβείου στο βιολί, υπήρξε αναπληρωτής εξάρχων στην Καμεράτα, ο Κώστας Παναγιωτίδης είναι εξάρχων της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, η Megumi Kasakawa είναι μόνιμο μέλος του Ensemble Modern της Φρανκφούρτης, ενώ ο Δημήτρης Τραυλός είναι μόνιμος μουσικός στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Τον Δεκέμβριο του 2008 έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους. Ακολούθησαν συναυλίες στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας και στην αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, ενώ το Δεκέμβριο του 2009 εμφανίστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ως μουσική συνοδεία στην ανάγνωση της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας του Dickens από τον ηθοποιό Jeremy Irons.

Το κουαρτέτο εγχόρδων Τετρακτύς αποτέλεσε την επίσημη πρόταση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον κύκλο Rising Stars 2011-2012 του European Concert Hall Organisation. Στο πλαίσιο αυτό, το κουαρτέτο πραγματοποίησε εμφανίσεις στις περισσότερες από τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές αίθουσες συναυλιών: Concertgebouw Amsterdam, Cité de la Musique Paris (συμμετοχή στη biennale κουαρτέτων αφιερωμένη στον συνθέτη Wolfagang Rihm), Luxembourg Philharmonie, Palais des Beaux-Arts Brussels, Elbphilharmonie Hamburg, Kölner Philharmonie, Musikverein Wien, Laeiszhalle Hamburg, Town Hall & Symphony Hall Birmingham, Stockholms Konserthus, L’Auditori Barcelona, με διθυραμβικές κριτικές από το κοινό και τον Τύπο. Το 2014 το κουαρτέτο προσκλήθηκε στο Carnegie Hall, από το Ίδρυμα Ωνάση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

YALE ALUMNI CHORUS, ΟΡΧΗΣΤΡΑ ACADEMICA ΑΘΗΝΩΝ & EL SISTEMA GREECE
ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.00 || ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ (13)
Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org
Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω

Eκατοντάδες χορωδοί και μουσικοί θα κατακλύσουν τη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος στην πλέον πολυπληθή παραγωγή του Summer Nostos Festival για το 2019. Το κοινό θα βιώσει μια μουσική εμπειρία ανεπανάληπτης ενέργειας και έντασης. Το πρόγραμμα εστιάζει σε έργα Brahms και Θεοφανίδη με πρωταγωνιστές 125 χορωδούς από το πανεπιστήμιο Yale, μουσικούς του El Sistema Greece και τη συμφωνική ορχήστρα Academica.

H Υale Alumni Chorus θεωρείται «Πρεσβευτής του Τραγουδιού» και έχει στόχο να χτίσει διεθνείς σχέσεις κατανόησης με όχημα την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Έχει εμφανιστεί στις σημαντικότερες σκηνές του κόσμου, από τις ΗΠΑ ως τη Ρωσία (ήταν η πρώτη αμερικανική χορωδία που τραγούδησε μέσα στο Κρεμλίνο). Τα μέλη της ομάδας διοργανώνουν δράσεις ενίσχυσης των τοπικών κοινοτήτων σχεδόν σε κάθε συναυλία τους, ενώ η YAC χρηματοδοτεί σταθερά έναν αριθμό φοιτητικών χορωδιών ανά τον κόσμο.

Η ορχήστρα Academica στελεχώνεται από καταξιωμένους μουσικούς με θητεία στις μεγαλύτερες ορχήστρες της Αθήνας. Έχει συμπράξει με μεγάλα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής, όπως η Evelyn Glennie και η Fanny Ardant. Μολονότι ο πυρήνας της αποτελείται από έγχορδα, η ορχήστρα πλαισιώνεται συχνά και από μουσικούς άλλων οργάνων, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να διευρύνει περαιτέρω το ρεπερτόριό της, το οποίο εκτείνεται από την προκλασική έως τη σύγχρονη κλασική μουσική, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην κινηματογραφική μουσική.

Το El Sistema Greece προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους ανεξαρτήτως καταγωγής, εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας- τα οποία χάρη στη μουσική αποκτούν εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον. Το El Sistema Greece γεμίζει την Αθήνα μουσική: Στον Προσφυγικό Καταυλισμό του Σκαραμαγκά και του Ελαιώνα, στο Μοσχάτο σε συνεργασία με την ΜΚΟ Αποστολή, στον Άλιμο σε συνεργασία με τα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα, στην κοινοτική δομή Ένα Παιδί, Ένας Κόσμος αλλά και στο νέο χώρο του El Sistema Greece στη διαπολιτισμική γειτονιά της Κυψέλης. Περισσότερα από 1.250 παιδιά και νέοι μέχρι σήμερα έχουν λάβει μέρος στις δράσεις του El Sistema Greece. Η εκπαιδευτική του προσέγγιση βασίζεται στη μέθοδο του κοινωνικού προγράμματος El Sistema της Βενεζουέλας, με ιδρυτή τον μαέστρο José Antonio Abreu, ένα πρόγραμμα που υιοθέτησαν 60 χώρες σ’ όλο τον κόσμο και έχει αναγνωριστεί από την UNICEF για την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση της παιδικής εγκληματικότητας.

LISA HANNIGAN & s t a r g a z e
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.00 || ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ (13)
Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org
Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω

ΣΚΗΝΙΚΑ ΘΕΑΜΑΤΑ

CIRCUS COSMOS
ΚΥΡΙΑΚΗ 23, ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.30 & 23.00 || ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ (13)
Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org
Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω

TRIPTYCH (EYES OF ONE ON ANOTHER)
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.00 || ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ (13)
Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org
Η παράσταση περιλαμβάνει προβολές με σεξουαλικό περιεχόμενο – η είσοδος δε συνίσταται σε άτομα κάτω των 16 ετών.

Ήταν μόλις 14 ετών ο Bryce Dessner, o συνθέτης και κιθαρίστας των The National, όταν ένα κύμα διαμαρτυριών σάρωσε την πόλη του, το Σινσινάτι των ΗΠΑ, εναντίον της παρουσίασης μιας μεγάλης αναδρομικής έκθεσης φωτογραφιών του Robert Mapplethorpe. Δεν ήταν φυσικά οι στιλπνές φωτογραφίες των λουλουδιών του που προκάλεσαν τις αντιδράσεις, αλλά οι γυμνές φωτογραφίες του και οι σαδομαζοχιστικές αναφορές. Το ξέσπασμα βίας γύρω από το Κέντρο Σύγχρονων Τεχνών ενεγράφη βαθιά στον Dessner, που σήμερα επιστρέφει σε αυτό το περιστατικό δημιουργώντας ένα νέο multimedia θέαμα, αφιερωμένο στο δημιουργικό σύμπαν του καθοριστικού για τη σύγχρονη φωτογραφία Robert Mapplethorpe και στον τρόπο με τον οποίο το έργο του σοκάρει, σαγηνεύει, προκαλεί, πυροδοτεί συζητήσεις. Η πρεμιέρα έγινε στις 5 Μαρτίου στο Walt Disney Concert Hall στο Los Angeles με το LA Philharmonic New Music Group.

Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο Roomful of Teeth και το σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble.

*Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανήκει στην ομάδα των διεθνών οργανισμών που έκαναν την ανάθεση του έργου, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org

Η παράσταση περιλαμβάνει προβολές με σεξουαλικό περιεχόμενο – η είσοδος δεν συνίσταται σε άτομα κάτω των 16 ετών.

 

BELLS & SPELLS BY Victoria Thierrée Chaplin
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.30 || ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ (13)
Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org
Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω

«Τι ευτυχία να μπορείς να ξεχάσεις την πραγματικότητα για μια νύχτα, να την τσαλακώσεις όπως ένα χαρτομάντηλο που παραχώνεις στην τσέπη, να την κρύψεις πίσω από το υλικό του ονείρου. Αυτό πετυχαίνει η Victoria Thiérrée Chaplin και η κόρη της Aurelia Thiérrée με τη δημιουργία τους Bells and Spells». Έτσι περιγράφει η γαλλική εφημερίδα Le Μοnde τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει αυτό το πολυεπίπεδο θέαμα που έρχεται στο Summer Nostos Festival. H Victoria, κόρη του Τσάρλι Τσάπλιν, δημιούργησε ένα έργο που ακροβατεί διαρκώς μεταξύ πραγματικότητας, ονείρου, φαντασίας και έντονης εικαστικότητας. Aλλόκοτο, παράδοξο, σουρεαλιστικό, εικαστικό, φαντασιακό, είναι λέξεις που χαρακτηρίζουν όσα εισπράττει το κοινό βλέποντας αυτή την ιδιαίτερη παράσταση.

Η Aurelia, κόρη της Victoria και εγγονή του Τσάρλι Τσάπλιν, υποδύεται μια γυναίκα με τάσεις κλεπτομανίας. Μια γυναίκα που υποκύπτει στην ομορφιά, στη μαγεία και τις ιστορίες που της προσφέρουν αντικείμενα που έχει… δανειστεί. Τα αντικείμενα την χειραγωγούν, την κατευθύνουν, αφού ανήκουν σε έναν ξεχωριστό κόσμο, έχουν βούληση. Μουσικά κουτιά παραλογίζονται, τοίχοι ανοίγουν για να εξορμήσουν δύο χορευτές, ένα φόρεμα ζωντανεύει. Η Aurelia μαζί με τoν Jaime Martinez οδηγούν το κοινό σε έναν νέο τόπο, φανταστικό, φτιαγμένο από τα υλικά της μαγείας που χαρακτηρίζουν την οικογένεια Chaplin, με πλήθος οπτικών πληροφοριών και αντικειμένων να γεμίζουν τη σκηνή. Στόχος τους είναι να προκαλέσουν μια έκρηξη συναισθημάτων που εκκινούν από τα ηθελημένα γλυκανάλατα και φτάνουν ως τα πιο σπαρακτικά.

Η Aurélia Thierrée (η οποία λέει ότι ο Charlie Chaplin δεν είναι μόνο δικός της παππούς, αλλά παππούς ολόκληρων γενιών) έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή σε μικρή ηλικία, σχεδόν τεσσάρων ετών, σε θεάματα των γονιών της Victoria και Jean Baptiste Thierrée: του Le Cirque Imaginaire και του Le Cirque Invisibile. Έχει συνεργαστεί με κινηματογραφικούς σκηνοθέτες όπως ο Milos Forman, η Coline Serreau και ο Jacques Baratier. Για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με το λονδρέζικο συγκρότημα The Tiger Lillies στο The Tiger Lillies Circus. Έχει εργαστεί επίσης σε μουσικές σκηνές και καμπαρέ του Βερολίνου. Από το 2003 παίζει στο L’Oratorio d’Aurélia υπό τη σκηνοθεσία της μητέρας της Victoria. Το Bells and Spells είναι η πρώτη παράσταση στην οποία συμμετέχει ως πρωταγωνίστρια και με την οποία περιοδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, φτάνει αυτό τον Ιούνιο στο Summer Nostos Festival.

Ο Jaime Martinez γεννήθηκε στο Σαν Χουάν (Πουέρτο Ρίκο) και μεγάλωσε στην Κολούμπια (Νότια Καρολίνα), όπου ξεκίνησε την εκπαίδευσή του με την Ann Brodie και την Naomi Calvert. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στο North Carolina School of the Arts και στο American Dance Machine της Νέας Υόρκης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Parsons Company το 1985 και για περισσότερα από 15 χρόνια ο David Parsons δημιούργησε αρκετούς ρόλους για αυτόν. Ο Martinez έχει λάβει μέρος σε σχεδόν 400 masterclasses, εκ των οποίων πολλά στη διάσημη σχολή Julliard School. Έχει αποσπάσει το βραβείο New York Dance and Performance Bessie Award.

ΜΗΔΕΙΑ του Νίκου Κυπουργού (Οπερέτα)
ΠΕΜΠΤΗ 27 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.00 || ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ (13)
Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org
Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω

Η σατιρική Μήδεια του Μποστ, αυτός ο θρυλικός δεκαπεντασύλλαβος κλαυσίγελως, ενεργοποιείται ξανά και παίρνει απρόσμενα αλλά και συναρπαστικά τη μορφή οπερέτας, μετά από ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον συνθέτη Νίκο Κυπουργό. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης/bijoux de kant περιγράφει την παράσταση που θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Summer Nostos Festival ως «ένα μεγάλο γέλιο που θα μας σκεπάσει όλους».

Η οπερέτα είναι η ναυαρχίδα του ελαφρού μουσικού θεάτρου, το οποίο αναπτύχθηκε παράλληλα με τη μεγάλη και σοβαρή εξαδέλφη του, την όπερα. Στην Ελλάδα η οπερέτα γνώρισε τεράστια επιτυχία, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Στο πλαίσιο του Κύκλου Operetta restart η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει νέα έργα οπερέτας, μετά από παραγγελία σε τρεις διακεκριμένους Έλληνες συνθέτες, με στόχο να δοθεί ώθηση για τη δημιουργική επανεκκίνηση του είδους. Η Μήδεια του Μποστ απολύτως συνειδητά ανοίγει αυτόν τον κύκλο που θα συζητηθεί. Πρόκειται για ένα πραγματικά ρηξικέλευθο έργο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Μποστ κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος, ως σκιτσογράφος, κειμενογράφος, θεατρικός συγγραφέας, αλλά και ζωγράφος. Η ανορθόδοξη χρήση της γλώσσας και τα σκοπίμως ανορθόγραφα κείμενά του είχαν στόχο να αποδομήσουν την καθαρεύουσα και να καθιερώσουν τη δημοτική γλώσσα.

Η σάτιρα του Μποστ έβαζε στο στόχαστρό της τον μικροαστό Έλληνα των μεταπολεμικών δεκαετιών, τον καθωσπρεπισμό, την ημιμάθεια, τον νεοπλουτισμό, την ξενομανία, τις έντονες ταξικές αντιθέσεις της μεταπολεμικής Ελλάδας, καθώς και την ελληνική πολιτική ζωή. Το κείμενο της Μήδειας, σε δεκαπεντασύλλαβο, έχει ως αφετηρία τη γνωστή τραγωδία του Ευριπίδη, την οποία ο Μπόστ ανατρέπει με την καυστική και καίρια ματιά του και μιλά για μια γυναίκα η οποία θέλει να σκοτώσει τα παιδιά της, όχι τόσο για να εκδικηθεί τον Ιάσονα που την απατά, όσο επειδή τα παιδιά είναι τεμπέλικα, ακόλαστα και «δεν παίρνουνε τα γράμματα».

Ο Νίκος Κυπουργός, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, πολυβραβευμένος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξεκίνησε από τη θρυλική Λιλιπούπολη και έχει συνθέσει δεκάδες έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο, φωνητική μουσική, ορχηστρική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για χορό καθώς και τραγούδια. Έργα του για το μουσικό θέατρο είναι τα: Σιωπή ο βασιλιάς ακούει, μιούζικαλ (παραγγελία ΟΜΜΑ 1995), Προσοχή ο πρίγκιπας λερώνει, όπερα και για παιδιά (παραγγελία ΕΛΣ 2013), Ειρήνη του Αριστοφάνη, μουσική κωμωδία (παραγγελία Εθνικού Θεάτρου 2017).

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης, σημειώνει για τη Μήδεια: "Ο δεκαπεντασύλλαβος κλαυσίγελως της Μήδειας του Μποστ μόνον ως οπερέτα θα έβρισκε την αβάσταχτη ελαφρότητα του ήθους της. Η σφαγμένη από χίλιους δυο νταλκάδες Μήδεια είναι μακελάρισσα στο γάμο του Καραγκιόζη, ανίκανη στη σφαγή".

HER MIND’S I
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.30 || ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ (13)
Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org
Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω

O πασίγνωστος μύθος της Πανδώρας, της πρώτης θνητής γυναίκας, ενεργοποιείται ξανά και αποκτά νέα διάσταση μέσα από μια σκηνική αφήγηση, που θα οδηγήσει το κοινό πέρα από την ιστορία όπως ήταν γνωστή ως σήμερα. Το Her Mind’s I είναι ένα έργο πολυεπίπεδο με μουσική, χορογραφία, φωνητικά, εικόνες. Εκκινεί από τον μύθο όπως περιγράφεται στο «Έργα και Ημέραι» του Ησιόδου, αλλά στην ουσία επιχειρεί να διεισδύσει βαθιά στο μυαλό της Πανδώρας. Σύμφωνα με τον μύθο, οι θεοί του Ολύμπου έστειλαν την Πανδώρα στους θνητούς προκειμένου να πάρουν εκδίκηση για την προδοσία του Τιτάνα Προμηθέα, ο οποίος έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους. Τους έδωσε δηλαδή δύναμη, γνώση, τεχνολογία. Η διαβόητη περιέργεια της Πανδώρας την οδήγησε να ανοίξει το «δώρο» του Δία, ένα περίτεχνο κουτί που έκρυβε μέσα του όλα τα δεινά του κόσμου. Εκείνη παράκουσε την προειδοποίηση να μην το ανοίξει και έβαλε άθελά της την ανθρωπότητα σε μονοπάτια πόνου, πολέμου και δυστυχίας φέροντας αιωνίως την κατηγορία ότι άλλαξε την πορεία των ανθρώπων. Αυτή η σκληρή ιστορία έρχεται στη σκηνή και ξεδιπλώνει την κατακρημνισμένη ψυχοσύνθεση της Πανδώρας. Οι σκέψεις της, η τραυματική εμπειρία, τα συναισθήματά της, όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν τη νίκη της περιέργειάς της που οδήγησε στην αλλαγή του κόσμου και στην επέλαση των μεγάλων δεινών, έγιναν πολύτιμο υλικό στα χέρια μιας ομάδας δημιουργών που προέρχεται από ευρύ φάσμα τεχνών. Φωνές, ήχος, φωτισμοί, προβολές επανασυνθέτουν τα θραύσματα της Πανδώρας σε μια νέα ολότητα κάτω από το σύγχρονο ιστορικό πρίσμα. Η σύλληψη, η σκηνοθεσία και η σκηνογραφία είναι του Αλέξανδρου Τσολάκη ο οποίος ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με την Εθνική Όπερα του Μονάχου, το Royal Academy, το Barbican Centre, το Fondation Cartier, το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού. Το λιμπρέτο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, τη μουσική σύνθεση η Εύα Νάκου και η Βασούλα Δελλή. Η Amalia Bennett έχει την ευθύνη της χορογραφίας, ενώ τραγουδά το γυναικείο πολυφωνικό σύνολο Πλειάδες από τη Θεσσαλονίκη. Το Her Mind’s I είναι ανάθεση του Summer Nostos Festival.

 

DJ SETS

OUT OF AFRICA – ΜIΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣIΑ ΜΕ ΤΟ NYEGE NYEGE FESTIVAL
23, 25, 27, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ || 23.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

SLIKBACK
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ || 23.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

MCZO & DUKE
ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ || 23.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

CATU DIOSIS
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ || 23.30 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

AUTHENTICALLY PLASTIC
ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ || 23.30 ||ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ || ΚΑΝΑΛΙ (19)

VERTIGO DANCE COMPANY – ONE. ONE & ONE
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ || 21.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

SEVEN TO THE SEVENTH
24 – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || ΟΧΘΗ ΚΑΝΑΛΙΟΥ (21α)

PORTRAITS IN OTHERNESS – AKRAM KHAN COMPANY
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.30 || ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ (13)
Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org
Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΝΙΑΔΑΚΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ || 27 ΙΟΥΝΙΟΥ || 21.00 || ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ (19)

GARIP AY (DANCE OF COLORS)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 - ΣΑΒΒΑΤΟ 29 - KYΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20:30 || ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ (3)

ΒOY BLUE
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.30 || ΑΓΟΡΑ (12)
ΚΥΡΙΑΚΗ || 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.30 || ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ (13)
Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org
Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω

SNF RUN: ΤΡEΧΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜEΛΛΟΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.50

FIREWORKS - SHOW ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ
23, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 23/6: 22.00 & 30/6: 21.30

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τo ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΝ εδώ

8o ΕΤHΣΙΟ ΔΙΕΘΝEΣ ΣΥΝEΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡYΜΑΤΟΣ ΣΤΑYΡΟΣ ΝΙAΡΧΟΣ
24, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ || ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ (13)
Είσοδος ελεύθερη, με ηλεκτρονική προεγγραφή.

2η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ SNF AGORA INSTITUTE
26 ΙΟΥΝΙΟΥ || ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΛΣ (13)
Είσοδος ελεύθερη, με ηλεκτρονική προεγγραφή.

BRIAN ENO - 77 MILLION PAINTINGS
23 – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 10.00 - 01.00 || ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ (11)

ARTWORKS
Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών – ΙΣΝ

23 – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 10.00 - 01.00
Επίπεδο 4 ΕΒΕ (11) - Επίπεδο 2 (αίθουσα 360) - ΕΒΕ (11) – Νότια Μονοπάτια (2)

TAPE ART
23 – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || ΦΑΡΟΣ (4)

NOSTOS UNIVERSITY – ΠΑIΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΛΟΚOΤΗΤΑ
23-25.06:
Παίζοντας με την Πολυπλοκότητα

Εργαστήρια και Shows από τους Bryan Berg, Nick Sayers, Lily Hevesh
26.06
Speedcubers - Εργαστήρια για Αρχάριους
27.06
Speedcubers - Master Classes
28.06
Erno Rubik

18.30 -19.45 || ΦΑΡΟΣ (14)
29.06
Speedcubers – Διαγωνισμός

12.00 -20.00 || ΦΑΡΟΣ (14)
Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org
Με δελτίο προτεραιότητας 1 ώρα πριν στο Info Kiosk Αγορά

ΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ
23 - 27 ΙΟΥΝΙΟΥ || 20.30 || ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ (3)
Μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στο www.SNFestival.org
Με δελτίο προτεραιότητας 1 ώρα πριν στο Info Kiosk Λαβύρινθος

CIRCUS ΟUTDOORS
23, 24, 25, 26 27 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.45 - 20.00 & 21.30 - 22.00 || ΑΓΟΡΑ (12)
23 – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 19.00 || ΞΕΦΩΤΟ (1)

Ο stand-up comedian Γιώργος Χατζηπαύλου και ο μάγος Mark Mitton επιστρέφουν στο Summer Nostos Festival μαζί με διεθνείς καλλιτέχνες του παραδοσιακού, αλλά και του σύγχρονου τσίρκου. Μια παράσταση που προκαλεί τα όρια της φυσικής και της ανθρώπινης κίνησης.

Προετοιμαστείτε να μεταφερθείτε σε μια άλλη διάσταση, καθώς λαστιχένια σώματα στροβιλίζονται, χορεύουν, τρέχουν, γλιστρούν και λυγίζουν πέρα από κάθε φαντασία. Το θέαμα θα σας κάνει να μείνετε με το στόμα ανοιχτό, παρακολουθώντας την ακραία ακρίβεια των καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν τελειοποιήσει την τέχνη τους μέσα από παραστάσεις του Cirque du Soleil και του Moulin Rouge. Γοητευτείτε από τα εφευρετικά, σαγηνευτικά και αινιγματικά θεάματα. Αυτή η παράσταση είναι μια συναρπαστική εμπειρία που απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών!

 

CIRCUS WORKSHOPS
23 – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 19.00 - 20.00 || ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ (6)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΞΙΦΑΣΚΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 21.30 || ΣΤΙΒΟΣ (4)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 4 ετών

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ PING PONG
ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 21.30 || ΣΤΙΒΟΣ (4)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 5 ετών και άνω

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ BADMINTON
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 21.30 || ΣΤΙΒΟΣ (4)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 4 ετών και άνω

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ HANDBALL
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 21.30 || ΣΤΙΒΟΣ (4)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 4 ετών και άνω

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ PETANQUE
28,29 IOYNIOY || 18.30 - 20.30 || ΕΣΠΑΝΑΔΑ (16)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 3 ετών και άνω

ΓΝΩΡΙΜIΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡEΞΙΜΟ ΣΕ ΔΡOΜΟΥΣ ΤΑΧYΤΗΤΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ ||18.30 - 21.30 || ΣΤΙΒΟΣ (4)
Με σειρά προτεραιότητας - Για παιδιά 6-12 ετών

ΒΡΕΞ’ ΤΟΥΣ ΌΛΟΥΣ
29 ΙΟΥΝΙΟΥ - 18.30-20.30 || 30 ΙΟΥΝΙΟΥ - 18.00-20.30 || ΣΤΙΒΟΣ (4)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 4 ετών και άνω

KAYAK ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ
23 – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.00 - 20.00 || ΚΑΝΑΛΙ (15)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 8 ετών και άνω
* Για κάτω των 15 μόνο με συνοδεία ενήλικα

ΠΙΣΤΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ
23 – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 22.00 || ΕΣΠΛΑΝΑΔΑ (16)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 6 ετών και άνω

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ
24, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 20.30 || ΕΣΠΛΑΝΑΔΑ (16)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 4 ετών και άνω

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΥΣΤΟΧΙΑΣ
25, 27 IOYNIOY || 18.30 - 20.30 || ΕΣΠΑΝΑΔΑ (16)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 4 ετών και άνω

ΜΑΓΕΙΡΟΔΡΟΜΙΕΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 20.00 || ΞΕΦΩΤΟ (1)
Με σειρά προτεραιότητας - Για παιδιά 6-12 ετών

CAPOEIRA
23, 25 & 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 19.45 || ΞΕΦΩΤΟ (1)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 4 ετών και άνω

ΔΥΝΑΜΙΚOΣ ΧΟΡOΣ
24, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 19.45 || ΞΕΦΩΤΟ (1)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 4 ετών και άνω

Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ
24 – 28 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 21.30 || ΣΤΙΒΟΣ (4)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 55 ετών και άνω

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 20.00 || ΞΕΦΩΤΟ (1)
Με σειρά προτεραιότητας - Για παιδιά 6-12 ετών

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ
24 – 26 IOYNIOY || 18.30 - 20.30 || ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ (10)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 4 ετών και άνω

PLAY UNIFIED, LEARN UNIFIED: ΖΟYΜΕ ΜΑΖI, ΜΑΘΑIΝΟΥΜΕ ΜΑΖI
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 21.00 || ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ (9)
Με σειρά προτεραιότητας - Για παιδιά από τα Special Olympics

ΕΔΩ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
23 – 29 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 21.00 || ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ (9)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 6 ετών και άνω

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΜΠΑΛΑ
24 – 29 ΙΟΥΝΙΟΥ || 10.00 - 12.00 & 21.00 - 23.00
ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ (9)
Με σειρά προτεραιότητας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 20.00 || ΞΕΦΩΤΟ (1)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 4 - 65 ετών

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ
24 -28 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 21.30 || ΣΤΙΒΟΣ (4)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 6 ετών και άνω

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 20.30 || ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΣΚΑΛΙΑ (22)
Με σειρά προτεραιότητας - Για παιδιά 10 ετών και άνω

Η ΑΥΛΗ ΜΕ ΤΑ ΑΘΛΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ
28, 29 IOYNIOY || 18.30 - 20.30 || ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ (10)
Με σειρά προτεραιότητας - Για παιδιά 2 - 5 ετών

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 20.30 || ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ (10)
Με σειρά προτεραιότητας - Για παιδιά 2 ετών και άνω

INTERACTIVE WALL
23-30 IOYNIOY || 18:30 - 22:00 || ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΗΠΟΣ (10)
Με σειρά προτεραιότητας - Ηλικίες 4 ετών και άνω

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ || 18.30 - 19.30 || ΑΓΟΡΑ (12)

Με την ευκαιρία του Summer Nostos Festival, όμως, ας συστηθούμε ξανά – αν και κάθε χρόνο η σχέση μας γίνεται όλο και πιο άμεση, πιο δυνατή: Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας διεθνής κοινωφελής οργανισμός που τα τελευταία 23 χρόνια έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 4.400 δωρεές σε οργανισμούς, σε περισσότερες από 120 χώρες. Το ΙΣΝ ενισχύει μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία παγκοσμίως, ενώ στηρίζει προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού (μάθετε περισσότερα για το ΙΣΝ στο www.SNF.org).

Μία από τις δωρεές μας – η μεγαλύτερη ως σήμερα- είναι η δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, το οποίο δωρίσαμε με αγάπη στην ελληνική κοινωνία. Έκτοτε δεν συμμετέχουμε στη λειτουργία του, αλλά συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη δράση του με δωρεές. Το ΚΠΙΣΝ σας ανήκει, είναι το σπίτι σας, είναι ο νέος τόπος συνάντησης, δημοκρατίας, πολιτισμού, γνώσης. Και κάθε Ιούνιο συντελείται εκεί το «νόστιμον ήμαρ»: η στιγμή της Επιστροφής που όλο τον χρόνο, όσα και αν περάσαμε, περιμένουμε με λαχτάρα για να συναντηθούμε ξανά. Η στιγμή της γιορτής των πολιτών.

Εισιτήρια: Με ελεύθερη είσοδο


Φωτογραφίες

Βίντεο