Σύλληψη: Ελίζα Σόρογκα
Κείμενο: Ελίζα Σόρογκα
Σκηνοθέτης: Ελίζα Σόρογκα
Μουσική: Jeph Vanger
Ερμηνεύουν: Σοφία Σεϊρλή, Ελέσα Καράμπελα, Κωνσταντίνος Κοντολέων
Περιγραφή
Το έργο «Πρόσεξε μην νυχτωθείς εις την Παλαιόχωρα: μια κυθηραϊκή εμπειρία» κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα και προσκαλεί το κοινό σε μια μοναδική immersive ηχητική παράσταση, που αναβιώνει μυστηριακά τους μύθους, τους θρύλους και τις δοξασίες των Κυθήρων.
Περισσότερα
Με αφετηρία τη σειρά podcast που κυκλοφορεί ήδη στο spotify, οι αφηγήσεις της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυθήρων ζωντανεύουν στο Θέατρο Άβατον για τρεις ημέρες (16, 17 & 18 Μαΐου), προσκαλώντας τον θεατή σε ένα βιωματικό ταξίδι στο νησί και τον μεταφυσικό του κόσμο.
Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, τα μάτια σιωπούν και η αφήγηση ξεδιπλώνεται σαν τελετουργία, ντυμένη με τρισδιάστατα ηχοτοπία που αναπαριστούν το ανατριχιαστικό πέρασμα φαντασμάτων, το μαγεμένο τραγούδι των νεραϊδών, τους καλπασμούς και τις απόκοσμες κραυγές στις ρεματιές, το κλάμα των αβάπτιστων μωρών στις λαγκαδιές και τον εκκωφαντικό θόρυβο του «ξενολαού», του τάγματος των ξωτικών και των δαιμόνων που παρελαύνει τις νύχτες, θρύλου που δημιουργήθηκε από τον απόηχο που άφησε στο συλλογικό ασυνείδητο η επιδρομή του πειρατή Μπαρμπαρόσα.
Η σκηνοθέτιδα Ελίζα Σόρογκα εμπνεύστηκε αυτή τη μη συμβατική προσέγγιση των κυθηραϊκών θρύλων και δοξασιών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας τρισδιάστατης ηχογράφησης (binaural recording). Τις ηχογραφήσεις πλαισιώνουν πρωτότυπα ηχοτοπία που καταγράφηκαν στον ίδιο το θρυλικό τόπο των Κυθήρων (ειδικά για το συγκεκριμένο project) και συνθέσεις του διεθνούς φήμης ηχητικού καλλιτέχνη και συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Jeph Vanger.
Η δράση πραγματοποιείται σε απόλυτο σκοτάδι, με ατομικά ακουστικά κλειστού τύπου, ώστε να αναδειχθεί η καθαρά ηχητική φύση του έργου, απαλλαγμένη από κάθε οπτικό περισπασμό.
Ο/Η θεατής γίνεται πρωταγωνιστής/στρια, και βιώνει τον θρύλο που ξεδιπλώνεται γύρω του/της.
Το έργο «Πρόσεξε μην νυχτωθείς εις την Παλαιόχωρα: μια κυθηραϊκή εμπειρία» είναι ένα ηχητικό ταξίδι στον κόσμο των θρύλων του Τσιρίγου, που φέρνει το παρελθόν στο μέλλον, διατηρώντας αναλλοίωτα τα στοιχεία της πολιτιστικής του ταυτότητας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ
Η παράσταση είναι ηχητική -δεν περιέχει εικόνα- και θα διεξαχθεί στο απόλυτο σκοτάδι εστιάζοντας στην ηχητική φύση του έργου χωρίς τους περισπασμούς του οπτικού περιβάλλοντος. Στην είσοδο θα σας δοθούν ατομικά ακουστικά κλειστού τύπου. Το έργο περιέχει τρισδιάστατα ηχοτοπία δηλαδή ήχους που έχουν προέλθει από τρισδιάστατες ηχογραφήσεις αναπαράγοντας τη συνθήκη της ανθρώπινης τρισδιάστατης ακοής.
Η παράσταση είναι κατάλληλη για ηλικίες άνω των 16 ετών.
Η δράση υλοποιείται με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού - Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σε συνεργασία με το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ)
Με την υποστήριξή του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Η καλλιτέχνις παραστατικών τεχνών και σκηνοθέτις Ελίζα Σόρογκα είναι απόφοιτος των μεταπτυχιακώνπρογραμμάτων Πολιτισμικές Σπουδές (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Performance Making (Goldsmiths University of London). Η δουλειά της πραγματεύεται τις αναπαραστάσεις του «ανοίκειου» και τη μετουσίωση της καθημερινής ζωής σε παραστατική τέχνη.
Απέσπασε το πρώτο βραβείο σύγχρονης τέχνης στον 11 ο Διεθνή Διαγωνισμό Arte Laguna Prize της
Βενετίας στην κατηγορία Performance & Video Art (Μάρτιος 2017) με το έργο ‘Women in Agony’. Για το σύνολο του έργου της βραβεύτηκε από την ARTWORKS στο 3 Ο Πρόγραμμα Υποστήριξης καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (2020 – 2021).
Το 2018 παρουσίασε την παράσταση «Ρίζες» στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Έργα και παραστάσεις της έχουν υποστηριχτεί από την ΕΡΤ, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Prague Quadrennial ofPerformance Design, την ZAO EXPO’22, Zao Miyagi στην Ιαπωνία, το Arts Council England, τον Δήμο Αθηναίων κ.α.
Έχει παρουσιάσει έργα της στη V&A Museum (Λονδίνο», Royal Scottish Academy of Art and Architecture(Εδιμβούργο), 3331 Arts Chiyoda (Τόκυο), Battersea Arts Centre (Λονδίνο), Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), EYE Film Institute (Ολλανδία), Clermont-Ferrand International Short Film Festival (Γαλλία) και πολλά άλλα.
Video art και ντοκιμαντέρ της έχουν λάβει διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ. Είναι επισκέπτρια καθηγήτρια σε πανεπιστήμια στο Λονδίνο, το Πόρτο και την Άγκυρα και έχει δημοσιεύσει πολλά δοκίμια.
Ο Jeph Vanger (Τζεφ Βάγγερ) (γεννημένος το 1989 στην Αθήνα) είναι καλλιτέχνης ήχου και συνθέτης
ηλεκτρονικής μουσικής, με την πραγμάτωση της δουλειάς του να βρίσκεται στο μεταίχμιο των παραστατικών τεχνών και των ηχητικών εγκαταστάσεων.
Το έργο του Jeph έχει υποστηριχθεί από το ARTWORKS (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), το Arts Council England & το Help Musicians UK. Έχει επίσης διατελέσει Composer in Residence στο EMS Elektronmusikstudion στη Στοκχόλμη τον Μάιο του 2021. Σπούδασε Ηχητικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον απο το 2015 έως και το 2018.
Ως συνθέτης έχει συνεργαστεί με χορογράφους, ομάδες χορού, θεατρικούς σκηνοθέτες και μουσικούς όπως οι Χαρά Κότσαλη, Κάντυ Καρρά, Χρήστος Παπαδόπουλος, Netherlands DansTheater, Μάριο Μπανούσι, Σαβίνα Γιαννάτου, Μάρθα Πασσακοπούλου & Άρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Κουτλής, Άρης Μπινιάρης, Αναστασία Βαλσαμάκη κ.ά. Ορισμένα από τα δικά του έργα καθώς και οι συνεργασίες του έχουν παρουσιαστεί σε ιδρύματα, θέατρα και οργανισμούς στην Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ελλάδα, όπως Tate Modern, Beijing Today Art Museum, Εθνική Λυρική Σκηνή, Sadler’s Wells, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κά.
Φωτογραφίες
Πότε & Πού
Άβατον Ακαδημία Πλάτωνος - Βοτανικός - Κεραμεικός - Κολωνός - Μεταξουργείο
Τηλ: 210 3412689 Email: [email protected] Website: /theatroavaton.com
Εισιτήρια: 12 ευρώ
Πληροφορίες:
6931397384
Προπώληση: more.com
Περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων (30 ανά παράσταση).
Πρεμιέρα: 16/05
Ημέρες & Ώρες | |
---|---|
Δ | |
Τ | |
Τ | |
Π | |
Π | 19:00 & 20:00 & 21:00 |
Σ | 19:00 & 20:00 & 21:00 |
Κ | 19:00 & 20:00 & 21:00 |