A' Κύκλος υποκριτικής με τη Σοφία Πάσχου, εαρινά και θερινά σεμινάρια

Με τον Θωμά Μοσχόπουλο,
τη Σοφία Πάσχου και τον Κορνήλιο Σελαμσή

Συνεχίζεται ο κύκλος σταθερών σεμιναρίων στο ΠΟΡΤΑ  με σκοπό την πιο άμεση και συστηματική επικοινωνία του θεάτρου με νέους καλλιτέχνες, ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Διδάσκουν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου, Θωμάς Μοσχόπουλος, καθώς και οι σταθεροί συνεργάτες του θεάτρου, Σοφία Πάσχου και Κορνήλιος Σελαμσής.
Με βασικό άξονα την υποκριτική αλλά όχι μόνο, τα Σεμινάρια στοχεύουν στην αποκρυπτογράφηση του κώδικα που διαμορφώνει το χαρακτήρα του θεάτρου, προσφέροντας, ταυτόχρονα, μια ευκαιρία γνωριμίας με την προσωπική δουλειά και το στίγμα νέων καλλιτεχνών, ηθοποιών και σκηνοθετών. Με πολλές και διαρκώς αυξανόμενες στον αριθμό μορφές άμεσης και έμμεσης συνεργασίας που χαρακτήρισαν τη φετινή χρονιά, ζητούμενο για το θέατρο παραμένει, τα Σεμινάρια να αποτελέσουν τη βάση μιας σταθερής μες στο χρόνο εξέλιξης και όχι απλώς το πεδίο μιας χρήσιμης αλλά ευκαιριακής συνάντησης.

Φέτος η προσπάθεια του ΠΟΡΤΑ βρίσκει αρωγό το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, το οποίο αναγνωρίζοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των Σεμιναρίων, παρέχει υποτροφίες σε σπουδαστές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σ’ ένα δωρεάν Masterclass, με στόχο τη μελλοντική συνεργασία με το ΠΟΡΤΑ.

 Α’ ΚΥΚΛΟΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΠΑΣΧΟΥ

Σεμινάριο της Σοφίας Πάσχου, που απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς και απόφοιτους δραματικών σχολών με τίτλο:

“Δημιουργώντας θέατρο από το τίποτα”

Ημερομηνίες: 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31 Μαΐου
Ώρες:
10.00 – 15.00
Διάρκεια:
35 ώρες (σε επτά 5ωρες συναντήσεις)
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων
15 μέγιστος 25
Κόστος συμμετοχής:
200 ευρώ + ΦΠΑ

Β’ ΚΥΚΛΟΣ

Στον Β’ Κύκλο Σεμιναρίων δυνατότητα εγγραφής θα έχουν μόνο οι συμμετέχοντες στον Α’ Κύκλο Σεμιναρίων (είτε του Θωμά Μοσχόπουλου είτε της Σοφίας Πάσχου κατά τη διάρκεια του 2016 ή/και του 2017). Βασικά του χαρακτηριστικά θα είναι η αύξηση ωρών διδασκαλίας και η εντατικοποίηση της εργασίας. Συγκεκριμένα, θα  περιλαμβάνει ώρες διδασκαλίας του Θωμά Μοσχόπουλου και της Σοφίας Πάσχου, κοινές ώρες διδασκαλίας των δύο διδασκόντων, καθώς και ώρες που θα αφορούν στη μουσική κατάρτιση για το θέατρο από τον Κορνήλιο Σελαμσή. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του Α’ Κύκλου Σεμιναρίων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 ΣΟΦΙΑ ΠΑΣΧΟΥ (Patari Project):
“Δημιουργώντας θέατρο απ’ το τίποτα”

Ένα θέατρο που δε στηρίζεται στα σκηνικά, στα κοστούμια, στους φωτισμούς. Ένα θέατρο που έχει στο επίκεντρό του τον ηθοποιό, το ανθρώπινο δυναμικό. Που στηρίζεται στην ανθρώπινη φαντασία και την εφευρετικότητα. Ένα θέατρο για την εποχή μας. Ήδη έχουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε: το σώμα, τη φωνή, τη φαντασία. Στο σεμινάριο θα μάθουμε να τα αξιοποιούμε. Με ασκήσεις και τεχνικές από την παιδαγωγική του “Lecoq” θα μάθουμε πώς αυτά τα εργαλεία είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε το θέατρο που εμείς θέλουμε. Το δικό μας θέατρο.

-Ρυθμός και φωνή
-Παρουσία στην σκηνή
-Δημιουργία χαρακτήρων μέσα απο την παρατήρηση της καθημερινής ζωής
-Storytelling (Διαφορετικοί τρόποι να πεις μια ιστορία)
-Παιχνίδι

Ο ηθοποιός πολλές φορές ξεχνά την αρχή της τέχνης του, το παιχνίδι. Είναι σημαντικό να ξαναβρεί την αφέλεια, την αθωότητα και την περιέργεια ενός μικρού παιδιού. Μέσα από παιχνίδια, ασκήσεις, στοιχεία τεχνικής και με βάση τον αυτοσχεδιασμό, να διερευνηθεί ο δρόμος που οδηγεί τον ηθοποιό να εξελιχθεί από απλός ερμηνευτής σε ηθοποιό-δημιουργό. Ένας δρόμος που ξεκινάει από την ατομική δημιουργία και καταλήγει στη συλλογική αφήγηση μιας ιστορίας.

Η αναζήτηση ενός κοινού θεατρικού κώδικα.

Ο όρος “σωματικό θέατρο” μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδώσει μια μεγάλη γκάμα θεατρικών πρακτικών με πολύ διαφορετικές αφετηρίες και προσεγγίσεις. Ωστόσο, οι πρακτικές αυτές έχουν μια κοινή συνισταμένη: υπηρετούν ένα θέατρο ζωντανό και δημιουργικό που πραγματοποιείται μέσα από συλλογική διαδικασία με το σώμα ν’ αποτελεί το όχημα για την καλλιτεχνική δημιουργία. Άλλωστε, όπως είχε πει ο J. Lecoq:To σώμα γνωρίζει πράγματα που το μυαλό αγνοεί”.

 Η Σοφία Πάσχου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή “Αρχή” το 2004 και από τη LISPA (London International School Of Performing Arts) στο Λονδίνο το 2008. Ολοκλήρωσε με υποτροφία το pedagogical training program στη LISPA και εντάχθηκε στο δυναμικό της σχολής.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας  Patari Project, όπου έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις  “10cm up”, “10cm updated”, “Ο Μπαλ στον αέρα”, “Οδύσσεια”, “Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιάνο” και “ΜΥΤΗ”.

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους: Lilo Baur, Helen Chadwick στο Royal Opera House στο Λονδίνο, Dessislava Stefanova, με τις ομάδες Out of Chaos και Βabakas κ.ά.

Έχει επιμεληθεί την κίνηση στην παραγωγή του ΚΘΒΕ “Ιφιγένεια εν Ταύροις” σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και στην παραγωγή του ΠΟΡΤΑ “Δίκη του Κ” σε σκηνοθεσία του ιδίου.

Διδάσκει από το 2006 σωματικό θέατρο σε παιδιά, εφήβους, εκπαιδευτικούς και ηθοποιούς σε σχολές θέατρου, καλλιτεχνικούς φορείς κ.α. όπως στη  Δραματική σχολή “Αρχή” ,το KΘΒΕ, το ΠΟΡΤΑ, το London Bubble , το BE Festival BSA (Birmingham School of Acting) και το National Theatre της Αγγλίας.

 Για εγγραφές στα Σεμινάρια Α’ Κύκλου και αποστολή βιογραφικού

(απαραιτήτως με φωτογραφία): deliyanna@yahoo.gr

Προσοχή! Η επικοινωνία θα γίνεται μόνο μέσω της παραπάνω ηλεκτρονικής διεύθυνσης

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Με την ευγενική υποστήριξη

ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

“Μια ΠΟΡΤΑ ορθάνοιχτη” σε όλους!

 Για να την κρατήσεις ανοιχτή
 http://www.porta-theatre.gr/index.php/el/stirikse-mas

 

Μεσογείων 59
115 26, Αθήνα
www.porta-theatre.gr

PortaTheatreAthens PortaTheatre portatheatre     PortaTheatreAthens